Без изложба в Лувъра. Синодът не я благослови

На музея в Париж ще бъде предложена нова експозиция
Обновена: 10 фев 2020 21:28 | 10 фев 2020 21:10, Нели Христова
34
Без изложба в Лувъра. Синодът не я благослови
Снимка: БГНЕС

Светият синод отказа да благослови българската експозиция, която трябваше да бъде представена в Лувъра в Париж, а след разговор между министърът на културата Боил Банов и учените от БАН, изложбата бе изцяло отменена, съобщават от "24 часа".

На музея ще бъде предложена нова експозиция, която да обхваща друг период от историята ни. Причината - още на 20 януари Светият синод е отказал да даде поисканата с официално писмо от министъра на културата Боил Банов благословия за изложбата и разрешение в нея да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия. Синодът е взел решението след заседание на владиците. Поводът за решението на митрополитите най-вероятно е фактът, че експонатите, сред които православни икони, ще бъдат разположени в ислямския отдел на Лувъра.

Против изнасяне на културни ценности от музеите към БАН е и ръководството на академията.

Това наложи спешна среща между Боил Банов и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. В разговора днес са участвали и член-кореспондент проф. Васил Николов, заместник-председател на Академията и професор Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата на БАН.

На срещата е взето решението изложбата да бъде отменена и на музея да бъде предложена друга.

Учените са предложили на Боил Банов теми за нова експозиция, свързани със знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: “Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или “Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).

До момента договор за третата изложба между Министерството на културата и “Лувър” не е подписан. Допълненото рамково споразумение може да бъде изготвено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията между двете институции.

Специалистите от културните институти до момента обсъждаха съдържанието на експозицията, която да включва около 60 предмета, сред които икони, бижута, църковна утвар, съдове, ръкописи и други. Готовност да участват в изложбата имаха няколко музея - Национален археологически институт с музей при БАН, Етнографски музей при БАН, Криптата в храм-паметника Александър Невски - филиал на Националната галерия, Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, регионалните исторически музеи в София и Варна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни интересува.
27
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
А главния мюфтия какво каза за изложбата.
26
9
 
2
 
! Отговори
niki преди 4 години
Типичен пример за омраза на религиозна основа и то на най-високо ниво в правителството.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банов беше казал: "Ние не сме ксенофоби". Значи Синодът и БАН са ксенофоби, така ли бе, Банов?
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БравоЗа артистите, че ни им е мястото им в управлението и, че е нелопо да дават акъл за държавно устройство отдавна съм се изказал. За БАН първия финансов министър на ББ каза грозни, но верни неща. А на църквата, кой и даде благословията да поругаят вековни храмове, така, както османлийте не са си позволили? То са климатици, то са фаянсови и мраморни плочки, грозни черджета, безумни входни врати и т.н. И накрая над входа на Араповския манастир владиката си прави апартамент! Анатема!
23
0
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Тоя алкохолик Банов само глупости върши ! ОСТАВКА !!!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Артистите са сред най-продажните.Бяха най-масови и с искания за свобода. Но като им орязаха дотациите и държавната реклама, станаха слуги на всеки новобогаташ. Сега се натискат да са крепостни към някоя телевизия. Иначе пак търсят държавна заплата. Колцина артисти живеят от свободния пазар и чрез изкуството, към което се числят, без халтура, пошлост и други доходи? И не са "култура"!!! А надстроечни елементи. Малцина са образовани и вън от насилие и пошлост. Не са интелигенция.
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
sinoda prodava kancerogenni svesti, marsi vazduha i sha go zemat diavolite
20
6
 
41
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Браво на Светия синод. Показа, че е достойно избран и имат ясен и правилен мироглед. Преди около 15 години в Музея в Казанлък бяха сложили отворен коран, написан с арабски букви, върху Миней на църковнославянски език и Евангелие на старогръцки. Все едно да сложиш лъайно върху Хляб.
19
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издънка след издънка.Гарантирано от Тиквата и ГРОБ.Но просотот бългapaшко племе така и не вижда какво става.Все някой друг е виновен но Тиквата и ГРОБ никога.П.П. В случая си намериха синода за виновен.Колко трябва да си *** та да не разбереш КАКВО се случва????Мнооого, но *** е наистина хипер-***.
18
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чух че благодарение на герб ,джамиите в България са 1300 а църквите 500 а как трябва да наричаме нашата държава!!
17
2
 
21
 
! Отговори
На министъра преди 4 години
На културата му е толкова културата.
16
2
 
16
 
! Отговори
Шогун преди 4 години
Този на снимката да не би да Хоаким Финикс? Оскар му дайте...Оскар! И да не забравите Яра Бубнова, на нея Оскар за Веницианското фиаско.
15
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно им е малка далаверата на алчните попци от Патриаршията ..Пазете вярата си, но бягайте далеч от църква и религия във днешно време ...
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Министър на културата не става за Министър на културата.
13
6
 
13
 
! Отговори
Мефистофел преди 4 години
Рунтавата вежда на пет ракии - Дядо попе сакън нидей, алах акбар, бян шъ упрай рабутътъ .!.
12
12
 
15
 
! Отговори
Помислете хладно. преди 4 години
Османската империя не е създадена от турците. На Някой много му се иска да е така. Но кой е най известния архитект арменеца Синан, коя е първата банка- открита от българи в Русе, българи държат търговията, има много български велики везири, адмирал на флота.Има гръцки велик везир.Предполагам също доста арабски търговци и лекари. Така, че няма знак за равенство между Османска империя и Турция.
11
5
 
34
 
! Отговори
Бай х преди 4 години
Няма кво да ни се извиняват французите... То е ясно, че умишлено го правят. Добре, че пиак църквата натисна.,както за конвенцията!
10
5
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Франция да ни се извини!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
pratete im casino royal... :-)

Спонсорирани публикации