Цензурата в Китай: Двама журналисти изчезват, след като разказват за Ухан

Никой не знае какво се е случило с тях
14 фев 2020 11:02, Нели Христова
86
Цензурата в Китай: Двама журналисти изчезват, след като разказват за Ухан
Снимка: БГНЕС

Може би Фанг Бин и Чен Киуши никога не са се срещали. Но двамата китайци имат една и съща мисия – да предадат каквото очите им видят от ситуацията в Ухан.

Гражданите, превърнали се в журналисти, обещават да кажат само истината за епидемията. Те споделят видеа, снимки, разказват трогателни истории от града, който виртуално е откъснат от останалата част на Китай. Хиляди следят социалните им мрежи и каналите им в YouTube. Но напоследък профилите им са замлъкнали.

Фанг Бин и Чен Киуши са изчезнали.

Фанг Бин публикува първото си видео на 25 януари, обещавайки, че ще направи „всичко по силите си да предаде ситуацията в Ухан както трябва“. Каналът му веднага е блокиран в Китай, но може да бъде отворен чрез VPN.
В първите си видеа, той шофира из града, показвайки празните му улици. Те събират около 1000 гледания. Но на 1 февруари, Фанг Бин публикува клип, който привлича вниманието на 200 хил. души. В него се вижда как 8 трупа са хвърляни в минибус пред болница в Ухан.

По-късно Фанг разказва, че полицията нахлула в дома му и го разпитвала именно за това видео. Той бил отведен в полицейския участък, но по-късно бил освободен. Ала на 13 февруари мъжът публикува 13-секундно видео, в което казва, че "всички трябва да въстанат и правителството да върне властта обратно в ръцете на хората.“
След това акаунта му заглъхва.

За разлика от Фанг Бин, Чен Киуши е добре познат в онлайн пространството. Той е бивш адвокат по човешките права, който се превръща в активист и журналист. Популярност придобива, когато възможно най-обективно разказва за протестите в Хонконг. Разбира се, репортажите от късния август водят до постоянен тормоз от китайските власти към Чен. След като той се връща от Хонконг в Китай, социалните му мрежи, които имат 700 хил. последователя, са изтрити.

Ала той решава, че няма да си мълчи.

През октомври той си създава нов акаунт, който вече има 400 хил. последователя, а този в Twitter – 265 хил. А през януари той използва платформата си, за да покаже влошаващата се ситуация в града.

"Ще използвам камерата си, за да покажа какво наистина се случва в Ухан. Обещавам ви, няма да скрия истината“, казва той, пътувайки към града.

След това Чен посещава различни болници, показва какви са условията там и разговаря с пациентите. Той знае, че е в опасност и дори споделя пред журналисти на BBC, че не знае още колко ще продължи всичко.

"Цензурата е много стриктна и акаунтите на хората, които споделят видеата ми, биват изтривани“, казва Чен.
Малко след това, на 7 февруари, в акаунта му в Twitter, който сега се управлява от негов приятел, се появява видео. Но не той говори в него, а майка му.

Тя обявява, че Чен е изчезнал.

Според някои негови приятели журналистът бил "поставен под карантина насила“.

Властите, разбира се, запазват мълчание по въпроса. Те не казват нито какво се е случило с двамата мъже, нито кога ще бъдат освободени, ако наистина са поставени под карантина.

По думите на Патрик Пун от "Амнести интернешънъл“, не е ясно, дали полицията е отвела  Фанг Бин и Чен Киуши или те са поставени под насилствена карантина. Той е категоричен, че властите поне трябва да се свържат със семействата на двамата журналисти.

Защо Фанг Бин и Чен Киуши изчезват?

В Пекин е стандартна практика активистите, които си позволяват да говорят, да бъдат открити и арестувани. Държавата иска да се знае, че вирусът е под контрол. Според представители на организации за човешките права, властите са или еднакво, или по-притеснени за разпространяването на критика, отколкото на вируса.

В китайската социална мрежа Weibo има едва шепа коментари за Фанг Бин и Чен Киуши, но е въпрос на време преди и те да бъдат изтрити. Един от тях гласи: "Скоро историята ще бъде пренаписана и ще излезе така, че хора с тези имена никога не са съществували.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко се описва с една дума - комунисти. Има човек има проблем, няма човек няма проблем.
74
3
 
1
 
! Отговори
до азЪ преди 4 години
Явно си поредната ов...са на Срс с "розови очила!Специално на теб никой нищо не е длъжен!Де.б...ил!!!!
73
0
 
6
 
! Отговори
турчина преди 4 години
че в коя страна има свободни медии?
72
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 4 години
До АнонименДа, явно си имал тежко детство! Хората трябва да са свободни и да могат да значт какво се случва по света и в собствената им страна!
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам намерение да се превръщам в адвокат на китайската компартия, но как според вас се управлява държава с население от 1,4 милиарда души??????За сравнение, населението на цяла Европа, барабар с Русия в кюпа, е около 500 милиона, а на САЩ 350 милиона, общо - 850 милиона.И дори и в този случай разликата е около 550 милиона души в полза на Китай!Без така наречената "Твърда ръка" в Китай ще настъпи пълен хаос - граждански, етнически, религиозни конфликти и реки от кръв!
70
3
 
4
 
! Отговори
Крамер преди 4 години
Джордж Оруел :Big Brother is watching you!!Изобщо не е майтап, у Китай хората изчезват само заради казана дума, която не се харесва на партията. Всеки може да провери по интернет за какво иде реч!
69
1
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Били са бити с тежки смартфони Хуавей по главите, след което са им ги заврели....Хайде кажете сега как си представяте някой външен да тръгне по болничните отделения в БГ снима филми за условията, да взема интервюта и да публикува видеа в Ютюб. Излиза че в Комунистически Китай има доста по-голяма свобода
68
1
 
4
 
! Отговори
Атама ами преди 4 години
У наше село друг управник освен Боко и сие не може да виреа...Бой и Е***НЕ по журналята, която души за далавери и за 10 години корупцията е сведена до 0. :)))) за съжаление на всякъде случейте на самоубити хора зачестяват.
67
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе кво е що е в Китай не знам,само знам че оня ден са разстреляли областен партиен секретар за злоупотреби!Цял свят го знае,само тук е гробно мълчание!
66
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СИГУРНО СА ПОКАЗАЛИ ПАЗАРА НА УХАН- ВИДЯХМЕ КУЧЕТА, КОТКИ, ПЛЪХОВЕ, ЗМИИ, ПРИЛЕПИ, ОЧАКВАЩИ ДА БЪДАТ УБИТИ, РАЗФАСОВАНИ И ИЗЯДЕНИ- ОБЯВЕНИ СА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЛИДЕРИ ЗА ДЕЛИКАТЕСИТЕ НА РОБИТЕ. КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ СА СМАЯЛИ СВЕТА С РАЗКОША И РАЗТОЧИТЕЛСТВОТО И ВИДЯХМЕ КАКВО Е РАБОТНИЧЕСКИ ДЕЛИКАТЕС- ПОТРЕСАВАЩО.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 64Например?на кой му се е случило нещо в БГ?давай, раздуй.Или сега ще кажеш, че те е страх.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61Това за грипа в САЩ е публична информация.Откъде пък си измисли, че някой я крие от тебе?Знаеш ли колко хора ще умрат, ако коронавирусът хване 50 милиона?
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление американския генетичен вирус не разпознава предателите за да ги подмине. Генетиката им е същата - китайска. Нищо чудно да са се разболели и починали.
62
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в България е така. Който души около баш суджука и далаверите му, като за начало вечер му се самозапалва колата поради проблем с инсталацията. Ако обаче е истински упорит, му се случват други непредвидими и случайни бедствия.
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина коронавирусът им дойде много добре - събиранията в Хонгконг се прекратиха, сигурна съм, че всички, които агитираха срещу Китай, ще са изчезнали след епидемията. Не знам само дали няма да събори правителството, както Чернобил беше катализатор на човешкия гняв
60
9
 
11
 
! Отговори
Само дебили преди 4 години
Вярват на комунистите в КитайВ коя страна комунистите не лъжци, крадци и убиици ?
59
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За последните 4 месеца с САЩ са се разболели от грип над 50 милиона . От тях 15,000 са починали. Някъде да сте чели за това? Или някой блогери да предават от заразените американски градове?
58
3
 
20
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Оооо страшно много ще се шуми и плюе по Китай, за да не се сетят хората за НЕАДЕКВАТНАТА реакция на ЕС! Евакуация?! От какво?! Това да не е природно бедствие или насилие от страна на чужда държава!? Това е ВИРУС! Той се разнася чрез хора. Неадекватност и тя си продължава! Полетите НЕ са спрени. Хората си се движат свободно, явно целта е пандемия и намаляване на световното население. Ние сме бройка!
57
14
 
11
 
! Отговори
прав си преди 4 години
До Азиатска тюрмаХората доста лекомислено забравят,че там на власт са комунисти!
56
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ли от много години не вярвам на новини сочещи ми кой е врагът?

Спонсорирани публикации