Цензурата в Китай: Двама журналисти изчезват, след като разказват за Ухан

Никой не знае какво се е случило с тях
14 фев 2020 11:02, Нели Христова
86
Цензурата в Китай: Двама журналисти изчезват, след като разказват за Ухан
Снимка: БГНЕС

Може би Фанг Бин и Чен Киуши никога не са се срещали. Но двамата китайци имат една и съща мисия – да предадат каквото очите им видят от ситуацията в Ухан.

Гражданите, превърнали се в журналисти, обещават да кажат само истината за епидемията. Те споделят видеа, снимки, разказват трогателни истории от града, който виртуално е откъснат от останалата част на Китай. Хиляди следят социалните им мрежи и каналите им в YouTube. Но напоследък профилите им са замлъкнали.

Фанг Бин и Чен Киуши са изчезнали.

Фанг Бин публикува първото си видео на 25 януари, обещавайки, че ще направи „всичко по силите си да предаде ситуацията в Ухан както трябва“. Каналът му веднага е блокиран в Китай, но може да бъде отворен чрез VPN.
В първите си видеа, той шофира из града, показвайки празните му улици. Те събират около 1000 гледания. Но на 1 февруари, Фанг Бин публикува клип, който привлича вниманието на 200 хил. души. В него се вижда как 8 трупа са хвърляни в минибус пред болница в Ухан.

По-късно Фанг разказва, че полицията нахлула в дома му и го разпитвала именно за това видео. Той бил отведен в полицейския участък, но по-късно бил освободен. Ала на 13 февруари мъжът публикува 13-секундно видео, в което казва, че "всички трябва да въстанат и правителството да върне властта обратно в ръцете на хората.“
След това акаунта му заглъхва.

За разлика от Фанг Бин, Чен Киуши е добре познат в онлайн пространството. Той е бивш адвокат по човешките права, който се превръща в активист и журналист. Популярност придобива, когато възможно най-обективно разказва за протестите в Хонконг. Разбира се, репортажите от късния август водят до постоянен тормоз от китайските власти към Чен. След като той се връща от Хонконг в Китай, социалните му мрежи, които имат 700 хил. последователя, са изтрити.

Ала той решава, че няма да си мълчи.

През октомври той си създава нов акаунт, който вече има 400 хил. последователя, а този в Twitter – 265 хил. А през януари той използва платформата си, за да покаже влошаващата се ситуация в града.

"Ще използвам камерата си, за да покажа какво наистина се случва в Ухан. Обещавам ви, няма да скрия истината“, казва той, пътувайки към града.

След това Чен посещава различни болници, показва какви са условията там и разговаря с пациентите. Той знае, че е в опасност и дори споделя пред журналисти на BBC, че не знае още колко ще продължи всичко.

"Цензурата е много стриктна и акаунтите на хората, които споделят видеата ми, биват изтривани“, казва Чен.
Малко след това, на 7 февруари, в акаунта му в Twitter, който сега се управлява от негов приятел, се появява видео. Но не той говори в него, а майка му.

Тя обявява, че Чен е изчезнал.

Според някои негови приятели журналистът бил "поставен под карантина насила“.

Властите, разбира се, запазват мълчание по въпроса. Те не казват нито какво се е случило с двамата мъже, нито кога ще бъдат освободени, ако наистина са поставени под карантина.

По думите на Патрик Пун от "Амнести интернешънъл“, не е ясно, дали полицията е отвела  Фанг Бин и Чен Киуши или те са поставени под насилствена карантина. Той е категоричен, че властите поне трябва да се свържат със семействата на двамата журналисти.

Защо Фанг Бин и Чен Киуши изчезват?

В Пекин е стандартна практика активистите, които си позволяват да говорят, да бъдат открити и арестувани. Държавата иска да се знае, че вирусът е под контрол. Според представители на организации за човешките права, властите са или еднакво, или по-притеснени за разпространяването на критика, отколкото на вируса.

В китайската социална мрежа Weibo има едва шепа коментари за Фанг Бин и Чен Киуши, но е въпрос на време преди и те да бъдат изтрити. Един от тях гласи: "Скоро историята ще бъде пренаписана и ще излезе така, че хора с тези имена никога не са съществували.“


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
КОЙТО И ДА Е ПУСНАЛ ВИРУСА НАПЪЛНО ПОСТИГНА ЦЕЛИТЕ!

РАЗКЛАТИ ИКОНОМИКАТА НА КИТАЙ , ЗАЩОТО ТОВА ОПРЕДЕЛЕНО ИМ СЕ ОТРАЗЯВА И СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО КОЕТО ПРИНЦИПНО НЕ Е ВИНОВНО НО ЩЕ ГО ОТНЕСЕ ЗА КРИЗАТА!

КИТАЙЦИТЕ В МОМЕНТА СА ХУЛЕНИ И ГОНЕНИ НИТО ГИ ИСКАТ КАТО ТУРИСТИ НИТО ИСКАТ ДА ХОДЯТ ТУРИСТИ В КИТАЙ!
36
6
 
15
 
! Отговори
Викам кутките преди 3 месеца
Това е милият ви, социалистчески Китай, другаре.
35
9
 
12
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
Ако някой иска може да се запознае по-подробно, как САЩ и Великобритания се опитват да раздухат информацияонна истерия и пропаганда в Китай, за да саботират усилията на Китай и да нанесат възможно повече щети. Има достатъчно информация за това. Тази статия е пример от антикитайската атака.
За съжаление, това правят тези две държави, вместо да оказват помощ на Китай. Все пак заразата може да тръгне по света и изисква дружни действия. Което води и до въпроса - дали заразата не е малко изкуствена.
34
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 3 месеца
До venix: Знаем ! Амон Ра е от тях !
33
14
 
10
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
Тази новина е стандартен американски черен пиар на Китай. Не е тайна, че САЩ се опитват чрез своите НПО да очернят Китай максимално.
Естествено и правилно е Китай да вземе всякакви защитни мерки. Съвсем естествено е да има само официален канал, който да предава експертно лекарска оценка. А не да ни пласират всекакви истерии и фейкове.
Забележете, чрез такива фейк-източници може да си пласираш каквото искаш. Но ако има лекарска експертна оценка - американците няма как да лъжат.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мразя цензурата, хората трябва винаги да са инфоримарни, но има и момент,че в състояние на каратина ,и тежка зараза паниката е често явление,а тя вреди на хората в подобна ситуация. Може да са ги сложили под инфо карантина някъде.
31
1
 
6
 
! Отговори
venix преди 3 месеца
сините са пребоядисани червени - не го забравяйте!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 26

Китай си е Китай, САЩ си е САЩ!
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 28

Виж ся - кат не ти са иска д аси плащаш - прави си сам лекарствта!
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 26

Aз бих поставил въпроса по малко по-различен начин.
Докога търговските печалби ще се поставят над човешките права и спазването им?
27
3
 
3
 
! Отговори
Az преди 3 месеца
А каква е вероятността да са се разболяли и двамата ? Или това не е толкова конспиративно.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
докога америка ще търпи да се нарушават човешките права в китай, хиляди измират от вируси а други са убивани ? какво прави нато защо не атакува сега?
25
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
До Анонимен18

Не се шегувай!...Та така наречените "велики демокрации",които ти си споменал, са "велики" ТОЧНО ЗАЩОТО ЕКСПЛОАТИРАТ СВИРЕПО цитираните държави и народи!!

Без тая зверска експлоатация,гарантирана от 700 военни бази на сащ по света,"великите демокрации" ще се САМОЗАТРИЯТ от брожения,въстания,бунтове,метежи и злодейства.

В момента ЕКСПЛОАТИРАНИТЕ осигуряват спокойствието и привидното затишие във "великите демокрации"..
24
5
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ВИРУСА Е ПУСНАТ НАПЪЛНО УМИШЛЕНО! УХАН Е ТОЧНО В ЦЕНТЪРА НА КИТАЙ И Е ГРАД С НАД 10 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ!

ИМА САМО 3 ВАРИАНТА:

ПУСНАТ Е ОТ КИТАЙЦИ КОИТО ИСКАТ ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО!
ПУСНАТ Е ОТ ФАЩ ЗА ДА НАВРЕДИ И НА ДЪРЖАВАТА И НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!
ПУСНАТ Е ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ МАЙКАТА НА ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА ТЯ ВИНАГИ Е ВАРИАНТ КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ЗЛОДЕЯНИЕ НЯКАКВО!
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За каквато и тема да се пише,група форумни иди..и постоянно пишат за Русия и Путин!Големи комплексари брей!
22
5
 
16
 
! Отговори
м дааа преди 3 месеца
После се чудят защо Хонг конг нямат желание да се сближават с ***.
21
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навсякъде има цензура, просто моментът е удобен да бъде "атакуван" Китай на медийния фронт. Малко грозно е, на фона на проблема който имат в момента тези хора.
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Странно е да пишете за цензура...
19
3
 
14
 
! Отговори
Хе,хе! преди 3 месеца
Значи затова ремонтират бункера на Тато ( само за 300 души-колкото са дупетатите ) - да има къде да се крият от народната любов ,когато започнем да "метем" народното събрание с колове и камъни ! Народът няма пари за хляб , но дупетатите трябва да има къде да се скрият !!! Еееех, душа дават за нрода дупетатите !
18
4
 
5
 
! Отговори
? преди 3 месеца
кой изчезнаха "старабуксо" в РУСИЯ -ИМЕНА ,дати ..?

Спонсорирани публикации