Туристическите обекти в Китай пустеят заради коронавируса

Не само бизнесът страда от епидемията...
14 фев 2020 19:24, Петя Славова
12

Снимка: БГНЕС

Коронавирусната епидемия продължава да се разпространява и китайската културна и туристическа индустрия не е пощадена. Докато провинция Хубей и столицата ѝ Ухан са най-силно засегнати, цялата страна е на ръба, а културните й дейности почти замряха, съобщава "Дойче веле".

“Чувството за криза нараства драстично”, казва Дю Сиюн, 42-годишен художник, куратор, изкуствовед и помощник директор на музей в Шанхай и допълва: “Хората вярват, че ще има значителни негативни последици за културата и туризма”

Коронавирусните страхове са затворили голяма част от залите в Китайската галерия, дори отвъд континента. Хюнконгският панаир Art Basel, планиран за средата на март, който е един от най-известните панаири на изкуства в света и най-важният център за модерно изкуство в Азия, беше отменен и отложен за следващата година.

В източната част на китайската столица Пекин се намира оживеният квартал на изкуствата „Дашанци”, известен още като 798 Art Zone. Малките занаятчийски магазини изпълват улиците, а галериите показват изложби на стара фабрична площадка. Някои от най-известните художници в Китай показват тук съвременно изкуство и мултимедийни инсталации – от фотография и видеозаписи до картини и скулптури.

Още по темата

Хуанг Мин, китайска художничка, която вече е показвала своите работи в галериите в Берлин, има планове за самостоятелна изложба през юли в Германия. „Надявам се дотогава животът да се върне към нормалното“, казва художничката. “В момента животът тук протича, все едно някой е натиснал бутона за „пауза”, споделя младата жена.

Културната парализа засяга и събития извън Китай. Новогодишният концерт „Национални съкровища“ на Китайската опера, който трябваше да се проведе на 19 февруари в Берлин, беше отменен, тъй като музикантите и изпълнителите нямат право да напускат страната. Китай силно ограничи участието си в 70-ия Берлински международен филмов фестивал, който започва на 20 февруари.

Много от основните туристически обекти в Китай, включително Дисниленд – Шанхай, части от Голямата китайска стена, гробниците на Минг и Пагодата на Yinshan, затвориха вратите си за посетители.

През 2018 г. китайската туристическа индустрия генерира оборот от 900 милиарда долара (829 милиарда евро; 6,8 трилиона китайски юана), което допринесе с 11% за общия икономически растеж, според германския вестник „Handelsblatt”. Същата година около 63 милиона чуждестранни туристи са посетили Китай.

С избухването на коронавирусната епидемия, която взема все повече жертви всеки ден, строгите изисквания за пътуване и задължителните карантини, които влязоха в сила, тази година може да бъде катастрофална за културния живот и туризма в Китай.

Кристиан Шмит, немски журналист, който живее в Пекин от 2005 г., води дневник за германския вестник „Der Freitag” и разказва за това как животът в китайската столица е спрял.

„Културните събития са отменени, театрите и музеите са затворени, а кинопремиери няма”, казва той. Шмит и съпругата му напускат рядко апартамента си, носейки маски, очила и ръкавици. "Единственото място, където можеш да срещаш хора са супермаркетите", казва Шмид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Днес гледах "Заразяване". Филм от 2011 на Стивън Содърбърг. Имам чувството, че този пичага или е по-велик гадател от Нострадамус и Ванга, взети заедно, или той е пуснал коронавируса. Във филма 1:1 са описани сегашните събития в Китай. И във филма пак от Китай тръгва всичко, от прилеп и ***, военните блокади, криенето на фактите, абе гледайте го, с известни артисти е, като Джъд Лоу, Лорънс Фишбърн, Кейт Уинслет
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
туризъма в китай 60 милиона човека,туризъма в испания 84 милиона.Светът добре ще си раздели 60 милиона чудестрани туристи. Аз бях решил да ходя в китай в края на тази години.Сега с тоя вирус изобщо не искам да я поглеждам в следващите 5 години минимум.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А и много досадни станаха китайските туристи. Сега можем да си отдъхнм малко и да посетим Лувъра или да се разходим с лодка във Венеция без тълпи от китайци
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя с главните буви е съвсем изперкал. Съвсем нормален грип, който се използва от всички за които ситуацията е изгодна, а другите страдат.
5
5
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БРОЯ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С ВСЕКИ МЕСЕЦ СЕ УДЕСЕТОРЯВА!!10000 ЗА ЯНУАРИ100 000 ЗА ФЕВРУАРИ1 МИЛИОН ЗА МАРТ10 МИЛИОНА ЗА АПРИЛ100 МИЛИОНА ЗА МАЙИ ЩЕ УДАРИМ КИТАЙСКИЯ ДЖАКПОТ ПРЕЗ ЮНИ
4
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КАТО ЦЯЛО НОВИЯ КОРОНА ВИРУС ОСТАВЯ ЖИВИ ХОРАТА СЪС ЗДРАВ БЯЛ ДРОБ!НО ПУШАЧИТЕ КОИТО СА УВРЕДИЛИ БЕЛИЯ СИ ДРОБ ДАВАТ ИДЕАЛНА СРЕДА ЗА ВИРУСА И ТЯХ ГИ ЛИКВИДИРА АЛАМИНУТ! ТОВА ОБЯВИХА ЛЕКАРИ ОТ КИТАЙ!
3
7
 
6
 
! Отговори
БИО ЛОГ преди 4 години
че е трагедия-трагедия е!Но от друга страна е добре малко да се по-освободи БИОЛОГИЯТА,че много станахте ..
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне горките кученца и плъхчета на пазара в Ухан си поотдъхнаха!
1
6
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КАКВОТО И ДА НАПИША Е ИЗЛИШНО!!!НА ВСИЧКИ ИМ Е ЯСНО, ЧЕ ПОЛОЖЕНИЕТО В КИТАЙ ЩЕ СТАВА САМО ОТ ЛОШО ПО-ЛОШО ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА!!!

Спонсорирани публикации