Бивш президент на Турция: Политическият ислям се срина

Абдуллах Гюл: Подходът на целия свят към Сирия е погрешен
18 фев 2020 11:20, Елка Василева
46
Бивш президент на Турция: Политическият ислям се срина
Абдуллах Гюл. Снимка: архив, БГНЕС

Бившият турски президент Абдуллах Гюл се обяви за връщане на Турция към парламентарна система на управление, заявявайки, че никога досега турският парламент не е бил толкова обезличаван. В интервю за турския вестник "Карар" Гюл каза още, че и като президент е вярвал, че парламентарната система на управление е по-добра за Турция.

Според него в момента в целия свят политическият ислям се е сринал.

"Моето предпочитание е за демократична парламентарна система. Великото национално събрание на Турция никога не е било толкова обезличавано. Турция изпитва този дефицит", каза 11-ият президент на страната.

Вестник "Карар", пред който Гюл засегна и други актуални теми, отбелязва, че това е първото интервю на президента от години насам, предаде БНР.

По повод на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, където напрежението с Турция се задълбочи на фона на предприетата от сирийските правителствени сили офанзива, Гюл изказа мнение, че не бива да се влиза в същинска война със Сирия. Според него обаче подходът на целия свят по отношение на Сирия е много погрешен.

Запитан къде конкретно смята, че е допусната грешка от страна на Анкара в политиката за Сирия, след като казва, че тя е изначално сбъркана, Гюл отговори, че е била подценена подкрепата на Русия и Иран за сирийския режим. "Обаче за Иран да не падне режимът в Сирия е екзистенциален въпрос. За Русия - за царска Русия, комунистическа Русия и за сегашното ръководство - става дума за стратегически въпрос за достъп до топлите морета", обясни той.

По повод на отношенията с Русия Гюл изказа мнение, че е изпусната мярката в тях. "Ако сте съсед с големи държави, особено пък ако тези съседи са голяма авторитарна държава, отношенията ви няма да бъдат нито неприятелски, нито ще се оставите да бъдете водени за носа", каза Гюл.

"В последно време мярката (в отношенията с Москва) беше малко изпусната. Вероятно най-същественото е въпросът за С-400 във военната сфера", посочи той, визирайки сделката за руските системи за противовъздушна отбрана.

Във връзка с отношенията със Запада Гюл не отрече, че Европа и САЩ са допуснали редица грешки по отношение на Турция. Според него обаче, за да може Турция да бъде демократична държава, трябва да заеме място заедно с Европа в западния блок.

Бившият държавен глава на Турция изказа също мнение, че политиката на поляризиране е заплаха за страната. "Този политически език не носи никаква полза", добави той.

Гюл изказа подкрепа за Али Бабаджан, бивш вицепремиер, външен министър и министър на икономиката, и неговата партия. Президентът напомни, че още оттегляйки се от поста, е заявил, че излиза от политическия живот, което прави и до днес. "Но когато има горещи за страната въпроси, не съм някой, който ще пази опита си за себе си", посочи той.

Гюл заяви, че смята принципите и ценностите от основаването на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за валидни и до днес и посочи, че при всеки повод призовава за завръщане към тях. "Политически движения с ислямска идентичност са успешни във властта, когато са демократични и либерални, когато приемат и прилагат глобалните норми за основните човешки права. Пример за това ние дадохме в първия си период на власт и демонстрирахме как вярващи хора могат да ръководят държавата на рационални основи. Този успех беше извор на вдъхновение за целия ислямски свят и дори за ислямските движения", заяви Гюл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Абдуллах ГюлТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една част от политиците се пишат големи републиканци до момента в който се докопат до власт или пък обратното - след като паднат от власт.
20
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21За разлика от Русия , Турция е гарантиор заедно с Англия и Гърция в Кипър и когато Гръцката военна хунта направи военен преврат и започнаха да избиват и погребват в масови гробове на турци в Кипър , Турция като гарантиор трябваше да спре безумията на гърците да приобщят Кипър към Гърция
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 10 години Турция беше безгласна буква но сега турски военни бази има в Сомалия,Катар,Ирак,без мнението на Турция никакви въпроси не могат да се решат в Ирак, Сирия,Кипър Средиземно море, Либия
18
10
 
12
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
При това забележи - не само западът и ЕС като цяло мълчат. Мълчи и НАТО. Турция е член на НАТО от 1952 г. През 1976 г. нахлуват в Кипър и окупират северната му част. НАТО гледа настрани и се прави как не вижда, че негов член върши безумия. Когато Русия направи нещо подобно с Украйна (аз самият не го подкрепям), всички вдигнаха шум до Бога. Защо се мери с двоен аршин?
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали сега и той няма да се окаже гюленист, превратаджия и т.н.? Макар да не назовава Ердоган поименно, всичко, което казва са критики към настоящият президент и цялостната му политика.
16
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на човека за смелостта да каже истината. Турция е ислямска диктатура, какъв парламент, каква демокрация. Начело на Турция е един луд човек, който е на път да изгони всички светски настроени хора. Този луд човек извърши чистки и вкара хиляди инакомислещи по затворите. Този луд човек нападна вероломно Сирия. Този луд човек през ден заплашва Гърция и иска да анексира гръцки острови - земи принадлежащи на страна членка на ЕС! Докога Запада ще мълчи!? Докога Русия ще мълчи!?
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен16Един е Израел, и САЩ и Европейския съюз са с него!
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕДИН Е САЩ И С НЕГО ИЗРАЕЛ!
13
2
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Я пробвайте да възкресите някого с ПХ баланс, антимагнит и ултразвук и изобщо звук!Че може, не знам.
12
3
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Абе вие знаете ли че възкресението май е нещо обикновено, щом зъби и крака могат да растат!Но много пречат и всячески. Енергиите само помагат.
11
8
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
След коронавирусът , Турция рязко смени курса си на поведение, надушвайки кръв като хищник, който ще се сдобие с много китайски пазари по света!!!Агент Кенджи Майлс Палиджар!ЦРУ!!!
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОЛИТИЧЕСКИЯ ИСЛЯМ РАЗВИВАН ОТ АБДУЛА ГЮЛ СЕ СРИНА КОГАТО ЕРДОГАН СТАНА ПРЕЗИДЕНТ.
9
3
 
12
 
! Отговори
БОЙЧЕ КАЖИ СИ преди 4 години
още ли си приятел с ЕРДОГАНЯ. Или вече те скастриха от АМБАСАДАТА. То на всички е ясно, че си само кукла на конци , а кукловодите са в САЩ
8
4
 
9
 
! Отговори
ТУРКИА КЕ ПАДНЕ преди 4 години
Още веднъж. Дано нашите аркадаши в лицето на АРКАДАШ БОЙКО не се слагат повече на ПРИЯТЕЛЯ ЕРДОГАН
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИПИЧЕН ТУРЧИН САМО ТОЙ Е ВЕЛИК, ОСТАНАЛИТЕ ГРЕШАТ.
6
11
 
9
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Имайте предвид че тур-ците не са много по строителството!
5
7
 
5
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Тая църква която строиха преди години в тур-ция дали не е картонена с визуални доукраски и каква реципрочност искат тия?
4
17
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Турция няма да се предаде без бой в Сирия, дори на пътя да застане Русия ,защото става въпрос не само за петрол, за кюрдите, а става въпрос изобщо утре каква държава ще изглежда Турция, велика сила или поредната мюсюлманска жертва на великите и всемогъщи корпорации и банки!!!Баладар!ЦРУ!!!
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така като го чета скоро ще бъде наистина бивш президент на Турция. В държавите от третия свят подобни приказки се наказват!
2
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плевенлиев 2?

Спонсорирани публикации