Емоционален тормоз във връзката - по какво да познаете насилника?

Ето няколко признака, че се меси твърде много в личното ви пространство
19 фев 2020 23:15, Дарена Найденова
16
Емоционален тормоз във връзката - по какво да познаете насилника?
IStockphoto

Емоционалният тормоз е много коварен. Той приема много форми и е труден за разпознаване. Според психолога Денис Рене, емоционалният тормоз може да варира от „крещене, обида към партньора, коментар за визията му или нарочно навлизане в личното пространство на другия“. Също така може да се опише и като физически, сексуален и финансов тормоз.

Самите насилници също могат да се прикриват добре. Те може да изглеждат като харизматични и очарователни хора, които изчакват връзката да премине на по-сериозен етап, за да разкрият истинската си същност. Рене споделя, че насилниците често манипулират партньорите си и ги карат да си мислят, че това поведение е романтично.
 
Други фактори, като финансов тормоз, в който насилникът контролира всеки разход на половинката си, също може да се превърне в причина, поради която жертвата да не може да избяга. Също така, потисникът се опитва да убеди партньора си, че той не заслужава по-добро.
 
Ето 5 признака, които показват, че вие или ваш близък е жертва на емоционален тормоз от страна на половинката си:
 
1. Агресията им често е насочена към вас
 
Страстта между двама души трябва да идва от любовта, която те споделят. В някои филми или сериали, често тя се представя като непредвидени действия или пък агресия, която постепенно преминава в любовна игра. Да, всяка двойка има своите лоши моменти и несъгласия, но един конфликт трябва да бъде разрешен чрез конструктивна комуникация, а не чрез крещене.
 
„Насилникът често изглежда като спокоен и обран, когато е около другите хора, но това рязко се променя, когато сте вкъщи“, казва Рене пред „Allure“. Тя добавя, че много внимателно трябва да преценявате ситуациите, в които агресията на другия е насочена към вас.
 
Например, добре е, когато той/тя ви се ядоса, защото сте счупили любимата му/ѝ чаша, но не е добре, когато ви се разкрещи за това. В този момент се прекрачва границата на яда и се преминава към чиста агресия.
 
2. Критикуват външния ви вид
 
Случвало ли ви се е да си купите дреха, която много ви харесва и нямате търпение да я покажете на половинката си? Искате да чуете и неговото/нейното мнение и се надявате то да съвпада с вашето. Това, което чувате обаче никак не съвпада с това, което сте очаквали.
 
Според Рене, критиката към облеклото на партньора от страна на насилника може да бъде замаскирана като вид защита. „Може да ви кажат, че не иска околните да ви гледат провокативно или пък да получавате нежелано внимание“.
 
Още признаци, по които да познаете емоционалния насилник четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетете 'Why does he do that' на Lundy Bancroft. Може да се намери безплатно в пдф формат в Интернет като напишете името. В България има голямо табу на темата и често обвиняване на жертвата, което позволява тези поведения на процъфтяват и да не бъдат конфронтирани. Шансът да сте се сблъсквали с емоционален или финансов тормоз/контрол, но да не сте можели да го дефинирате като такъв е огромен. Книгата определено може да помогне на вас или на ваш близък в такава ситуация, знанието е злато.
5
4
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
То...връзка без редовен пердах, връзка ли е?! Требе си. Без него си е джендърска лигавщина.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А и още нещо изказвам ти огромни благодарности Вълков на теб и цялата ти злобна компания така когато бяхме деца дано някои ден разбереш за какво става на въпрос ти си едно голямо бебе на 50 срамно е за мъж които дори е заврян зет във Варна да се занимава с глупости а колкото до момичето което явно тее отрязало е имало защо както и аз съответно от нова година насам не ми се вясваи и не деинобижда има горен гледа нали знаеш аз за теб съм всякакъв но несъм тоя които си мислиш определено сбъркал си
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не стане като оня пожарникар Вълков във Варна де викаш едно момиче де ходило с брат му които бил много умен и казал че починала.Интересно мие като е такава ти видял ли си некролог то има още такива та се питам докъде води злобата.Та първото което искам да му кажа това момиче е страхотна жена второто което е време е да емигрира при брат си дето втора година не си идва защо ли но беше тръгнал дори и мен да подиграва.Господин сержант Вълков идете на психолог прегледайте се и вижте себеси
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива хора са много страхливи,те са силни само пред по-слабите,иначе умират от страх от по-силните и не посягат на тях,опасни са,разкарайте ги и стойте далеч от домашни побойници.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е нелечимо. Бягай и не се обръщай. Много бързо.Обикновено се намира някой който му разказва играта.

Спонсорирани публикации