"Whole30" - елиминационна диета за пречистване на организма

Вижте кои са предимствата й
20 фев 2020 09:33, Иванка Гъркова
5
"Whole30" - елиминационна диета за пречистване на организма
IStockphoto

"Whole30" или в превод на български „Чистите 30“/"Целите 30", е една от популярните диети за изминалата 2019 г. Може би някои от вас са я изпробвали или са чували добри отзиви за нея. Основното, което привлича все повече хора да минат към нея, е че не трябва да броят калориите, а само да се разделят с определени храни.Диетата, измислена от Мелисса Хартвиг Урбан преди повече от 10 години, има за цел да открие някои хранителни непоносимости, за които мнозина от нас дори не подозират. Те може да са предпоставка за възпалителни процеси в тялото, стомашен дискомфорт, както и някои здравословни проблеми.

"Чистите 30", която се прави за един месец и включва 3 основни хранения, има за цел да създаде по-здравословни навици у хората, които имат забързано ежедневие и често консумират вредни храни, най-вече под въздействието на своите негативни емоции. Изключването на определени неща от менюто е отлично средство за детоксикация.
 
Ето основното, което трябва да знаете за диетата преди да започнете:
 
1. Не е само за отслабване
 
Най-точното определение за „Whole30“ е елиминационна диета. Чрез нея може да се установи кои храни тялото ви понася положително и кои не, а не да отслабнете. Това помага за овладяване на възпалението, поддържане на теглото, подобряване работата на червата, а и е предпоставка за влизане в ремисия при някои здравословни проблеми, като например автоимунни заболявания.
 
Трябва да премахнете постепенно алкохола, захарта, млечните продукти, зърнените и бобовите храни, газираното, като си водите записки как реагира тялото ви. След 30-ия ден отново ги връщате една по една и констатирате има ли някаква разлика. Въпреки че не е за отслабване, ако спазвате диетата стриктно, ще свалите между 3 и 5-6 кг., но ако целта ви е много повече, то ви трябва друг режим.
 
2. Без ограничение в калориите
 
Ако ви трябва просто прочистване и ви е писнало да броите калории, то може да опитате „Чистите 30“. Може през първите дни да не свалите кой знае какво, но храненето по този начин ще се отрази положително на съня, настроението и храносмилането ви.
 
Можете да консумирате каквото количество искате плодове, зеленчуци, месо, риба, морски дарове, яйца, без да проверявате постоянно колко калории съдържат и колко тежите.
 
Още за предимствата на „Whole30“ четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това наблъскано с хормони пилешко голямо пречистване ще падне.
3
1
 
4
 
! Отговори
niki преди 4 години
Стига с тези небивалици, очистващи диети. Какво чистите, нямате ли черен дроб, който върши тази работа постоянно, че трябва да правите допълнителни глупости с организма си?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен Дитолог преди 4 години
Най-успешната диета е АЗБУЧНАТА ДИЕТА. Препоръчвам я на всички . Лесна е за изпълнение. Първия ден ядеш всичко с А - аспержи... алабаш... авокадо.. Втория ден всичко с Б - банани, бамя ... Стават чудеса . Аз например вече 15 дена съм ана тая диета и се чувсствам прекраснннос . - Аракия.. Бракия... Вракия... Гракия... Дракия ..... Отииивам да си налеееяя идна Оракия...
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази диета е по-голяма глупост и от на дюкан мизериите..

Спонсорирани публикации