От 2021 г.: Кой ще може да работи във Великобритания?

Страната спира необразованите, привлича квалифицирани мигранти
21 фев 2020 19:26, Елка Василева
68
От 2021 г.: Кой ще може да работи във Великобритания?
Снимка: архив, БГНЕС

През 2021 г. Великобритания ще въведе точкова система за привличане на квалифицирани мигранти. Същевременно Островът ще ограничи притока на работници с ниска степен на образование. Какво трябва да знаем, пише Дойче веле.

След излизането си от ЕС Великобритания превръща привличането на квалифицирана работна ръка от чужбина в приоритет. Същевременно броят на имигрантите със слабо образование и ниска квалификация ще бъде сериозно ограничен. Плановете на правителството в Лондон са сходни с точковата система, която се използва в Австралия.

Британската вътрешна министърка Прити Пател обяви, че новите правила ще влязат в сила от 1 януари 2021 година. "Слагаме край на свободното придвижване, връщаме си контрола върху границите и се грижим за приоритетите на хората", каза Пател. Тя описа решението като "исторически момент".

Какви ще са условията?

За да получат работна виза за Великобритания, кандидатите ще трябва да докажат, че имат специални умения, говорят добре английски език и са получили предложение за работа.

Още по темата
Кандидатурите ще бъдат оценявани с помощта на точкова система. За предложена годишна заплата от поне 25 600 паунда, което е около 30 820 евро, кандидатът може да получи 20 точки. 20 точки ще бъдат давани и за "подходящите компетенции" и за познания по английски език на "необходимото ниво". Те, разбира се, трябва да бъдат доказани. Специалисти в сферите с недостиг на кадри ще получават допълнителни точки. Общият брой на събраните точки трябва да е най-малко 70.

Новата система ще важи както за гражданите на Европейския съюз, така и за останалите чужденци.

Особен приоритет за правителството са кадрите със сериозни компетенции и таланти, сред които учени и инженери. Очаква се предложението да бъде подкрепено в парламента, където консерваторите на премиера Борис Джонсън имат мнозинство.

Плановете бяха посрещнати с критика от страна на опозицията и работодателите. Според лейбъристите "враждебната среда" ще усложни набирането на работници. Британският индустриален съюз CBI приветства някои от регулациите, но предупреди за негативни последици върху строителния бранш, здравеопазването и хранителната индустрия.

Търсят се болногледачи

Синдикатът Unison алармира за катастрофални последици в сферата на болногледачите. В много британски клиники и в момента има жажда за кадри.

Във Великобритания живеят около 3,2 милиона граждани на ЕС. Точният брой не е ясен, тъй като в страната няма система за регистрация. На 31 януари Обединеното кралство официално напусна ЕС след 47 години членство. По време на преходния период до края на 2020 година Великобритания все още е част от вътрешния пазар на ЕС и митническия съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
идва и славния залез на империята.
13
1
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Много лошо превеждат -не можеш да им разбереш какво искат да кажат,ако не си чел това на друго место.Много неграмотно написана статията...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните, разбира се!И не само "ще може..", а и "ще трябва"!
11
2
 
14
 
! Отговори
Muvedoto ot bankja преди 4 години
"Нито имам къща, нито имоти в Барселона"- писал ги е на братчеда, само на него вярва, Тиквата е айдук, който много е откраднал, но не знае какво да прави с плячката..
10
2
 
10
 
! Отговори
Muvedoto ot bankja преди 4 години
Ние ти верваме, че немаш къща или имоти, но плеймейтката дето живее в къщата не ти вЕрва.
9
3
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Кой ви е излъгал че се ампутира? Пък и крака и ръце растат, но пречат!Трябва ви само антимагнит и алкал и отблъсква всичко вредно и всякакво заболяване, водата май не е най-подходящия антимагнит, но не съм сигурен, тя и химията за пари писана! Натрий и фолио ви трябват!
8
3
 
10
 
! Отговори
Muvedoto ot bankja преди 4 години
Разследванията на Мосос д'Ескадра и антикорупционната прокуратура по схема за пране на пари с произход от България и в която се появява премиерът на тази страна Бойко Борисов, "...
7
3
 
2
 
! Отговори
Muvedoto ot bankja преди 4 години
Las investigaciones de los Mossos d'Esquadra y la Fiscalía Anticorrupción sobre una trama de blanqueo de dinero con origen en Bulgaria y en las que aparece el primer ministro de ese país, Boyko Borisov,"...
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пак ще са добре а ние в нащо блатто още по зле!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който има здрав кръст да бере ягоди, да пасе английски овце и да хвърля кофите с *** на поданиците на Нейно Величество.
4
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2021 година като им изгние реколтата на полето ще ги видя какъв ще го сму, чат. Познавам хора които работят като сезонни работници на полето, където и куче да вържеш ще скъса синжира и ще избяга. Живеят като кучета у фургони пускат по един паунд в електромера за да имат ток за час. Плащат си храната водата а надницата е като за африканци. Ще ги видя кой англичанин ще отиде на полето да си къса по 12 часа кръста. Англичанина само пие дрогира се и гледа на баницата мекото и на работата лекото
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Могат да привлекат само римските легиони от бившата им колония :))))Никой европеец няма да се засили да минава през умрялата им система, като може да си намери работа само с лична карта в Европа. Самите англичани бягат в щатите и Канада поради по-доброто заплащане.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
батка при фашистите има много данък и застраховки - 65% от заплата ти се изпарява
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сори Великобритания, но Германия, Дания, Австрия, Холандия и прочие дават еквивалентни или по-добри заплати за специализирани кадри са, в Съюза са, и няма фасони, ако някой не звучи като новинарката по BBC

Спонсорирани публикации