Безос дари $10 млрд. за природата - спечели $130 млрд., опустошавайки я

Екологичното безумие на бизнес модела на неговия концерн „Амазон"
22 фев 2020 12:08, Елка Василева
86
Безос дари $10 млрд. за природата - спечели $130 млрд., опустошавайки я
Джеф Безос. Снимка: архив, БГНЕС

Основателят на "Амазон" Джеф Безос, най-богатият човек в света, ще дари 10 милиарда долара за борба срещу климатичните промени. Но защо само 10, след като натрупа 130, унищожавайки природата? Това се казва в коментар на Барбара Везел, публикуван от Дойче веле.

Джеф Безос очевидно не притежава никакъв усет за ирония. Обещавайки да дари 10 милиарда за опазване на околната среда, той сигурно си мисли, че е голяма работа, че е истински светец. Всъщност обаче привлича вниманието към екологичното безумие зад бизнес модела на неговия концерн „Амазон". В тази ситуация да раздаваш благотворителни подаяния си е просто нахалство. И девизът сигурно гласи: моите имения, моите яхти, моят самолет, моето дарение за природата.

Оргия на разхищението

В ход е същинска оргия на разхищението. Най-обикновен компютърен кабел се увива в десет метра хартия, стоката се уплътнява с найлонови възглавнички и се опакова в кашон от поне половин кубически метър. Ако пък съществува дори минимална опасност от счупване на стоката, тогава кашонът се уплътнява с толкова много стиропор, че можеш с него да напълниш цял ковчег.

Съотношението „стока-опаковка" обикновено е 1:10. Следва се явно принципът на максималното опаковане. Щом отвориш доставката, начаса възниква купчина боклук, който се отправя към домашната кофа за отпадъци. Дали екоорганизациите вече са изчислили каква е масата на пластмасовите отпадъци, с които Безос замърсява земята, водата и въздуха?

Още по темата

Така стигаме и до доставката на стоките. Всяко дистанционно за телевизора, всяка ароматизирана свещ, всяко пакетче подправки за веганската рецепта от екологичната готварска книга се доставя от товарен микробус, чийто стресиран и ниско платен шофьор първо е пътувал 30 километра от дома си до склада на „Амазон" в градската периферия, а после навърта стотина километра, за да достави изброените дреболии.

И защо е всичко това? Защото искаме новият бестселър да бъде на нощното ни шкафче още в деня на публикуването, макар че ще го прелистим едва по време на отпуската. Дали наистина трябва да придобиваме всичко начаса?

Какво му е лошото на това да си напишеш на едно листче (или в телефона) какво ти трябва и да отидеш до магазина след работа или през уикенда? Докато имаме магазини, в които можеш да пробваш, да избереш и да купиш необходимите ти неща, определено си струва усилието да се възползваме от тази възможност в името на околната среда.

А на път към магазина човек може да срещне и някой познат, да усети какво точно е времето, а защо не и да се отбие до кафенето или до местното ресторантче. Но може би вече сме станали толкова мързеливи и трудно подвижни, че предпочитаме по цял ден да се излежаваме на дивана. Ами добре, да се излежаваме тогава. Докато дойде потопът и ни отнесе заедно с всичките ни дивани.

И още: до магазина все още можеш да отидеш с градския транспорт, с велосипеда или пеша. Често пъти изобщо няма нужда да се качваш на колата. Ако навъртиш пет километра пешком, това е като да блъскаш половин час във фитнеса. (Тук изрично се извинявам на хората, които живеят в отдалечени селца и затова са принудени да се придвижват с автомобил.)

Да помислим и над това: дали наистина ни трябват всичките тези боклуци? Още една играчка за детето, още един спортен сак, още някаква дигитална джаджа, още един пуловер или туристическо яке... Хора, то вече сняг няма, а и старото туристическо яке сигурно още си го бива. Да не говорим, че гардеробът се цепи по шевовете. Затова нека най-сетне спрем да поръчваме боклуци.

Няколко съвета към г-н Безос

Да, всички ние трябва да се поосвободим от неосъзнатите мании, които ни карат да поръчваме все повече и повече стоки. Но редом с това нека дадем и няколко съвета на Джеф Безос. Вместо с щедра дарителска ръка да пръска милиарди, нека първо се погрижи за условията на труд в своите складове. Според британските синдикати в тези складове се увеличава броят на злополуките. Всички сме чували и тъжните истории за зле платени доставчици, които непрекъснато са обект и на наблюдение, и на пришпорване. Г-н Безос би могъл освен това да обяви една нова, благородна цел на своя концерн: на първо време да намали наполовина екологичните вреди, които нанася, после на една четвърт, а накрая съвсем да ги ликвидира.

Ако пък и след това му останат излишни пари, нашият милиардер би могъл да стане най-големият световен инвеститор в областта на възобновяемите енергии и развойната дейност. Всичко останало са само зелени димни завеси, пускани от един човек, който се възползва в особено голяма степен от турбо-потреблението. Човек се пита и това: дали пък на Джеф Безос, който току-що си купи къща в Калифорния за 165 милиона долара, вече не му стига натрупаното притежание? Но това е въпрос, който той може би трябва да обсъди с личния си психотерапевт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз купувам от Амазон и съм доволна,а тая вместо да кряска,да излезе да почисти природата или да засади няколко дръвчета!само дрън-дрън,колко сме велики,а не организират пактически действия за спасяване на природата.
44
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Зелена чума" е явление при което безработни мрънкачи, журналисти, които никой не чете, инфлуенсъри, актьори, певци и други страшно полезни за обществото хора, решат че знаят повече от учените, тикат думи в устите на учените, казват на учените какво да правят и се пишат за по-големи светци от ангелите.Ако култистите изповядващи "Зелената чума" бяха лекари и вас ви болеше ръката, щяха да ви отрежат краката, за да не обръщате внимание на болката в китките.
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А през това време журналистите от Дойче Веле, които освен да мрънкат нищо друго не могат, продължават да бъдат напълно излишни и непродуктивни. Хора с големи заплати и още по-големи усти, същевременно с нищожен потенциал и още по-нищожна ползотворност.Ама тя завистта на тоя дето си клати краката към този, който прави нещо е по-стара от цивилизациите.
42
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екоталибаните никога не са доволни - това е в основата на тяхната религия, ето защо и онова шведско болно злобарче така добре пасна в ролята на екомесия! Отделно се забелязва, едно признание че тези 10 млрд. $ са откровен рекет - дай ги за да не ти организираме долнопробни нпо антикампании! И не опаковките не замърсяват природата, те се рециклират или изгарят, за да се добива ел енергия - всичко това са неверни внушения, нищо ощи с фактите, за наука няма да говорим, тя е враг на фанатиците!
41
5
 
11
 
! Отговори
до 43 преди 4 години
Не, не ги печата, спечелил ги е като е правил бизнес, вложил е усилия, създал е нещо.Левичарите искат да сме равни.Фондациите не са негови, разбира се.А ти глyпaв ли си?
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕОРГИ ЛАМБУРОВПърво - това не е на село, следователно стига си крещял.Второ - сори, ама си се прецакал със скапан лродукт. Спри да го купуваш.
39
5
 
6
 
! Отговори
С мъдър поглед! преди 4 години
Негови лични пари?! Той ги печата ли? Не ги привлякъл от нечии джобове?Ако продам нещо и привлека парите от нечии джоб, чии стават тези пари,после. Мммммммммммммммм?
38
4
 
10
 
! Отговори
Един човек преди 4 години
Един бус прави 100 доставки, вместо 100 автомобила да отидат до магазина. До кой магази, врочем? Щото Амазон разработват ритейла на бъдещето, от което традиционните вериги ще загубят ужасно много. Та не е лошо да се види кой стои зад тази атака...
37
6
 
7
 
! Отговори
До 27 Анонимен преди 4 години
Амазон правят дарения всяка година на различни фондации и то в много големи размери. В случая Безос е дарил СВОИ ЛИЧНИ пари. А ако нито компанията нито Безос не бяха дарили нищо? Но всъщност няма значение, и да даряват и да не даряват, те са лоши, много лоши, просто защото са богати, а това не се харесва на ултралевите, които искат всички да са равни.Негови лични пари?! Той ги печата ли? Не ги привлякъл от нечии джобове?! Кой иска да сме равни? Фондациите са негови, разбира се.
36
3
 
19
 
! Отговори
хм преди 4 години
И въпреки това, той НЕ Е ДЛЪЖЕН да го прави, нито пък бизнеса му е незаконен. Затова тези 10 млрд са добре дошли
35
1
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Нали я знаете поговорката за баницата? Не е виновен Безос, а обществото. Превърнали сме се в потребителски хищници. Стане един "черен петък" и се избият за една пералня. Поне някои от тия хора се опитват да връщат пари под някаква форма, а не да пишат по форуми "Спасете дърветата".
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34Откраднал? Как е откраднал? От тебе ли го открадна?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 38Спри кнтернета, бъде подвижен и се премести някъде далеееече далече.
32
3
 
4
 
! Отговори
калпазани преди 4 години
Стопиране на интернет търговията,хората ще са по подвижни,по здравословно е,пък и ще спрат да си купуват евтини ***!
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото повечето биха печелили без да им хрумне да даряват. Браво на човека! Аман от завистници.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безос дари $10 млрд. за природата - спечели $130 млрд., опустошавайки я--------------Дето се вика, "Нищо лично, просто Бизнес"!!!!!
29
6
 
3
 
! Отговори
До аз преди 4 години
Тази "келишпирка" както се изрази има в пъти повече в главата от теб и съответно пише там горе докато ти плюещ там долу.... тва е разликата а за плюене не иска много акъл нали? Кой сега е "келишпирката"? М? :))
28
10
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Неграмотнико, БесоС е дарил 10 милиарда а откраднал 130! За каква ценностна система говориш?! Аман от селяци с достъп до интернет...
27
9
 
7
 
! Отговори
аз преди 4 години
Абе кой позволява на такива келешпирки като тая да се изказват? По-*** статия отдавна не бях чел?
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амазон къъъъртиии баткииии!

Спонсорирани публикации