Безос дари $10 млрд. за природата - спечели $130 млрд., опустошавайки я

Екологичното безумие на бизнес модела на неговия концерн „Амазон"
22 фев 2020 12:08, Елка Василева
86
Безос дари $10 млрд. за природата - спечели $130 млрд., опустошавайки я
Джеф Безос. Снимка: архив, БГНЕС

Основателят на "Амазон" Джеф Безос, най-богатият човек в света, ще дари 10 милиарда долара за борба срещу климатичните промени. Но защо само 10, след като натрупа 130, унищожавайки природата? Това се казва в коментар на Барбара Везел, публикуван от Дойче веле.

Джеф Безос очевидно не притежава никакъв усет за ирония. Обещавайки да дари 10 милиарда за опазване на околната среда, той сигурно си мисли, че е голяма работа, че е истински светец. Всъщност обаче привлича вниманието към екологичното безумие зад бизнес модела на неговия концерн „Амазон". В тази ситуация да раздаваш благотворителни подаяния си е просто нахалство. И девизът сигурно гласи: моите имения, моите яхти, моят самолет, моето дарение за природата.

Оргия на разхищението

В ход е същинска оргия на разхищението. Най-обикновен компютърен кабел се увива в десет метра хартия, стоката се уплътнява с найлонови възглавнички и се опакова в кашон от поне половин кубически метър. Ако пък съществува дори минимална опасност от счупване на стоката, тогава кашонът се уплътнява с толкова много стиропор, че можеш с него да напълниш цял ковчег.

Съотношението „стока-опаковка" обикновено е 1:10. Следва се явно принципът на максималното опаковане. Щом отвориш доставката, начаса възниква купчина боклук, който се отправя към домашната кофа за отпадъци. Дали екоорганизациите вече са изчислили каква е масата на пластмасовите отпадъци, с които Безос замърсява земята, водата и въздуха?

Още по темата

Така стигаме и до доставката на стоките. Всяко дистанционно за телевизора, всяка ароматизирана свещ, всяко пакетче подправки за веганската рецепта от екологичната готварска книга се доставя от товарен микробус, чийто стресиран и ниско платен шофьор първо е пътувал 30 километра от дома си до склада на „Амазон" в градската периферия, а после навърта стотина километра, за да достави изброените дреболии.

И защо е всичко това? Защото искаме новият бестселър да бъде на нощното ни шкафче още в деня на публикуването, макар че ще го прелистим едва по време на отпуската. Дали наистина трябва да придобиваме всичко начаса?

Какво му е лошото на това да си напишеш на едно листче (или в телефона) какво ти трябва и да отидеш до магазина след работа или през уикенда? Докато имаме магазини, в които можеш да пробваш, да избереш и да купиш необходимите ти неща, определено си струва усилието да се възползваме от тази възможност в името на околната среда.

А на път към магазина човек може да срещне и някой познат, да усети какво точно е времето, а защо не и да се отбие до кафенето или до местното ресторантче. Но може би вече сме станали толкова мързеливи и трудно подвижни, че предпочитаме по цял ден да се излежаваме на дивана. Ами добре, да се излежаваме тогава. Докато дойде потопът и ни отнесе заедно с всичките ни дивани.

И още: до магазина все още можеш да отидеш с градския транспорт, с велосипеда или пеша. Често пъти изобщо няма нужда да се качваш на колата. Ако навъртиш пет километра пешком, това е като да блъскаш половин час във фитнеса. (Тук изрично се извинявам на хората, които живеят в отдалечени селца и затова са принудени да се придвижват с автомобил.)

Да помислим и над това: дали наистина ни трябват всичките тези боклуци? Още една играчка за детето, още един спортен сак, още някаква дигитална джаджа, още един пуловер или туристическо яке... Хора, то вече сняг няма, а и старото туристическо яке сигурно още си го бива. Да не говорим, че гардеробът се цепи по шевовете. Затова нека най-сетне спрем да поръчваме боклуци.

Няколко съвета към г-н Безос

Да, всички ние трябва да се поосвободим от неосъзнатите мании, които ни карат да поръчваме все повече и повече стоки. Но редом с това нека дадем и няколко съвета на Джеф Безос. Вместо с щедра дарителска ръка да пръска милиарди, нека първо се погрижи за условията на труд в своите складове. Според британските синдикати в тези складове се увеличава броят на злополуките. Всички сме чували и тъжните истории за зле платени доставчици, които непрекъснато са обект и на наблюдение, и на пришпорване. Г-н Безос би могъл освен това да обяви една нова, благородна цел на своя концерн: на първо време да намали наполовина екологичните вреди, които нанася, после на една четвърт, а накрая съвсем да ги ликвидира.

Ако пък и след това му останат излишни пари, нашият милиардер би могъл да стане най-големият световен инвеститор в областта на възобновяемите енергии и развойната дейност. Всичко останало са само зелени димни завеси, пускани от един човек, който се възползва в особено голяма степен от турбо-потреблението. Човек се пита и това: дали пък на Джеф Безос, който току-що си купи къща в Калифорния за 165 милиона долара, вече не му стига натрупаното притежание? Но това е въпрос, който той може би трябва да обсъди с личния си психотерапевт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американската корпоративна алчност е без аналог. Те са най-големите лицемери, правят се на много хрисими и даравят с едната ръка, а с другата прибират десеторно повече, използват робски труд в бедни народи, които не могат да се защитят. САЩ са най-големия замърсител на света, заедно с Китай. Не трябва ли някакви санкции да се наложат на САЩ за това че тровят света? Долу Фащ
24
4
 
14
 
! Отговори
Бесос преди 4 години
Тоя много лесно може да фалира и да го изритат от пазара като спрат да купуват от него, но западняка е с толкова промит мозък, че само като види реклама веднага си мисли, че нещо е модерно и за да не бъде по назад започва да го използва и така от уста на уста всеки говори за Амазон.... докато има такива дегенерирали мозъци, тоя ще прави куп пара и ще замърсява без да му мигне окото. ИБей е 1000 класи над Амазон ама елементарната овчица не може да се светне, защото ибей не рекламират толкова....
23
3
 
12
 
! Отговори
Амазон преди 4 години
От тия не купувам нищо. Веднъж поръчах една книга защото те започнаха бизнеса си точно като интернет книжарница. Попитаха ме дали искам да изпробвам услугата "Амазон прайм" веднъж безплатно която гарантира доставка на следващия ден. Аз се съгласих само веднъж да я пробвам и опа, на следващия месец гледам почнали да теглят по 20 паунда всеки месец за абонамент за "Амазон прайм" дори без да поръчвам нищо..... от тогава им бих дузпата, така си прави парите тоя от измами, но хората са за бой....
22
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амазон (като фирма) правят дарения всяка година на различни фондации и то в много големи размери. В случая Безос е дарил СВОИ ЛИЧНИ пари. А ако нито компанията нито Безос не бяха дарили нищо? Но всъщност няма значение, и да даряват и да не даряват, те са лоши, много лоши, просто защото са богати, а това не се харесва на ултралевите, които искат всички да са равни.
21
2
 
5
 
! Отговори
До 1. преди 4 години
Много е добре, само виж какви облаци дим и сажди виси над градовете и селата които се отопляват предимно на дърва. Все едно дишаш през ауспух като си на улицата...
20
5
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Айде, още един ултра ляв елемент. Ако го нямаше Амазон и други онлайн търговци, щеше да има други ултрабогати хора, които щяха да имат друг модел на търговия и пак да станат много богати.
19
7
 
7
 
! Отговори
пецата преди 4 години
зелената мафия му намери цаката и на безос , "еко" това е новата религия ,като гледам и във фесбук всеки втори като вманиачен споделя клипове, ходят чистят някакви поляни , лошо няма, но всичко в големи количества приема рано или късно формата на радикализъм ,а това винаги е вредно, исляма също беше мирна религия ...
18
3
 
5
 
! Отговори
К6 преди 4 години
Амазон правят дарения всяка година , с това избягват плащания на данъци, страшното е сега че навлизат в бизнеса с храните/ един ден ще ни притежават. / че статията идва от DW е нормално, защото постоянно излизат отвратителни материали за робският труд на полски работници в техните складове в Германия
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова Amazon има различни отстъпки в доставките или дори безплатни доставки, в зависимост от броя на нещата, които си поръчал - за да спести опаковането и изпращането поотделно. Ама нали Барбара Везел трябва да манипулира, те така се прави, когато си ултряляв.
16
1
 
15
 
! Отговори
.. преди 4 години
Пълни глупости.Поръчвал съм кабели нееднократно, идват си опаковани в обикновен плик с бабъл фолио отвътре, кой ги пише тези глупости - не знам. Средно големи електроуреди (микровълнови, пречистватели за въздух) идват в един допълнителен "транспортен кашон" над оригиналния и това е и то само ако поискаш и маркираш опцията да не се вижда съдържанието. Може и без него.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Но защо само 10, след като натрупа 130, унищожавайки природата?"===Само 10? Това е 7,7% от богатството му, не е никак малко.Тая Барбара Везел преувеличава много силно с опаковките. Поръчах си HDMI кабел от Amazon. Дойде в млечносив найлонов плик с етикет, на който беше написано името и адресът ми. Изобщо не беше опакован по описаният начин.Цялата работа е, че тая Барбара Везел е ултралява и всеки богат й боде в очите, статията няма нищо общо с екологията. Да вземе тя да дари 10 млрд.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има доста верни неща в статията. Поръчвал съм от Амазон няколко пъти, предимно дреболии. Наистина пристигат едва ли не в кашони, все едно вътре е имало едра битова техника. Но да оставим Безос настрани, и да видим нашата *** - найлоновите торбички и пластмасови опаковки, които отдавна ги забраниха в белите държави, тук вървят за какво ли не и се хвърлят къде ли не. На това безумие трябва да се сложи край веднъж завинаги, и затова Безос не ние е виновен...!!!
13
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най хуманйия, благотворител...дарител...пазител на природата...е джуджето от Кремъл.Питайте родните съфорумци.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Безос не дарява, а гледа да не внася данък печалба в реални размери.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледни го къф е изрyд. Сложил подслушвателни и камери в тоалетните да смята с калкулатора кой колко дълго е там за да реже после от заплатите.На друго място сложил две тоалетни за 1500 човека и на едната и спрял водата да не върти водомера.Няма друг такъв.Може би само в някой азиатски затвор надзирател.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благотворителността на Безос много ми напомня на тази на Фондация Сена който са спечелили над 1 млрд. $ като внасят едва 10% във вид на благотворителност, а данък печалба в Бразилия е в размер на 25% всъщност те ощетяват онази мизерна държава и се хвалят колко помагали и взимат държавни субсидии от Бразилия. А докато Сена е бил жив самолета и фирмите са му били регистрирани в офшорки на Бахамите. По някога изгледа, че се дарява, а всъщност се краде и то много.
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един рептил, който се прави на добър, а всъщност печели бесни пари!!!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги е така. Всичко е движено от икономика, власт и пари. И кризи и войни. По-рано са били разграничени областите на влияние и всичко е било по-ясно, макар и за малцина. Единствено техническото развитие е било по-бавно през вековете и затова по друг начин се е гледало.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безос непрекъснато чете днеса.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Къде ще отиде опаковката е въпрос на лично самосъзнание. Аз лично ги изхърля в контрйнер за разделно сметосъбиране. Отпадъците от опаковки са навсякъде. Това не го е измислил Безос. Оригиналната опаковка на въпросните кабелчета си достатъчно обемна сама по себе си.

Спонсорирани публикации