Витамин C - при настинка и не само

Той може да намали дискомфорта в тялото
22 фев 2020 15:42, Дарена Найденова
6
Витамин C - при настинка и не само
IStockphoto

В студените месеци, когато рискът от настинка и грип се повишава, хората гледат да се запасят с лекарства, които да им помогнат с предотвратяването на подобен тип заболявания. Най-често се купуват витамини, за да се засили имунната система, а най-популярният сред тях е витамин C.

 
За силата му да предотвратява грип или настинка се говори от десетилетия, но това твърдения е било оборвано доста пъти досега. Въпреки това, експерти казват, че витамин C ще ви помогне в студените месеци, но по съвсем друг начин.
 
Витамин C не предотвратява грип
 
„Носителят на Нобелова награда д-р Лайънъс Полинг, известен през 70-те години на миналия век, твърди, че приемът на големи дози витамин C предотвратява обикновената настинка“, казва д-р Майк Севила пред „Insider“.
 
Семейният лекар обаче не е много съгласен с това твърдение. Според Севила, Полинг е имал твърде малко доказателства за ефекта на витамин C. В основата на неговите аргументи седи едно изследване на деца в швейцарските Алпи, което той използва като извадка за цялото население.
 
Всъщност, много други изследвания опровергават твърденията на Полинг.
 
„За съжаление, последващите опити показват, че витамин C не предотвратява грипа“, казва Севила пред Insider.
Въпреки това, много хора все още смятат, че витамин C ще им помогне срещу настинката. Семейният лекар твърди, че почти всички негови пациенти се доверяват на Полинг и на общото схващане, че ще бъдат по-здрави, ако пият витамин C всеки ден.
 
Витамин C ще ви помогне да победите настинката по-бързо
 
Ако сте здрави и се чувствате добре, но се опитвате да избягате от грип или настинка, витамин C няма да ви помогне. Но ако вече сте болни, случаят е съвсем различен.
 
„Той може да ви помогне по-бързо да се справите с болестта, както и да намали дискомфорта ви“, казва Севила пред „Insider“.
 
Ако обаче искате да оздравеете по-бързо, най-вероятно ще трябва да приемате повече витамин C от препоръчваното. Според експерти, оптималната доза е от 75 до 90 мг на ден за възрастни. За да се преборите с настинката, ще ви е нужно повече от двойното на това.
 
Още за това кога да пиете витамин С четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
до Питър преди 4 години
Ти и по 80000 мг може да пиеш, въпросът е дали организмът ти го усвоява тоя водноразтворим витамин Ц или ги изхвърля. Биофлавоноиди пиеш ли?
4
0
 
2
 
! Отговори
Питър преди 4 години
В защита на "семейните лекари" трябва все пак да признаем, че Полинг е умрял от рак. Е, вярно, на 94 години, след като се е подложил на конвенционална терапия... Най-големият му критик, директорът на клиниката Мейо си е заминал от същата болест. Едни 40 години по-рано.
3
0
 
2
 
! Отговори
Питър преди 4 години
Полинг е два пъти носител на Нобелова награда, наричан е "Айнщайн на химията". Обаче "семейният лекар" не е много съгласен с него... Днес всеки анонимник е велик. Полинг е препоръчвал витамин Ц най-вече на раковоболни, дори има експерименти в Канада и Шотландия, които доказват правотата му, но естествено, "семейните лекари" са ги опровергали вече сума ти пъти. Става дума за дози от по 20-40 хиляди милиграма дневно. Аз лично вземам 2000 милиграма всеки ден.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като се започнат едни нови теории обратни на класиката просто се чудя на писуващтите какво им липсва за да изпъкнат все пак или оная работа име много малка или имат сърбежи отзад заинтригуван съм
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кайсиева ракия всеки ден. Туршийка през зимата, домашна мръвка, през лятото розови градински домати. От 15 години не съм се разболявал!

Спонсорирани публикации