Хапчета, кремчета... Сайтове - фантоми използват тв водещи, трупат печалба

Продуктите са с неясен произход и съмнителен ефект
Обновена: 24 фев 2020 11:01 | 24 фев 2020 11:00, Камелия Цветанова
22
Хапчета, кремчета... Сайтове - фантоми използват тв водещи, трупат печалба
Снимка: Нова тв

Сайтове-фантоми предлагат продукти за отслабване, използвайки фалшиви реклами с телевизионни водещи, без дори те да подозират.  

Търговците трупат печалба от продажба на хапчета и кремове с неясен произход и съмнителен ефект като нерегламентирано използват името и лицето на известни телевизионни водещи.

При схемата се използват и фалшиви профили на потребители, експерти-диетолози и дори организации, които да създават доверие сред потенциалните клиенти.

"10 кг надолу само за 4 седмици!“ - тази атрактивната формула за отслабване е публикувана в сайт, който предлага хранителна добавка – коктейл от 6 естествени съставки.

За реклама на магичните свойства на шейка се използва без разрешение името и лицето на водещата на
"Здравей, България" на Нова телевизия Аделина Радева.

Според текста тя била отслабнала с 12 кг само за месец. Това става ясно от интервю, което намираме в страницата, към която води офертата от Facebook.

Аделина разбира за участието си в тази реклама на продукт първо от свои приятели, но и от вълната от обаждания.

"Получавам десетки запитания на ден от непознати хора и от мои близки, включително и такива, които ми се обаждат да ми поръчат. Искам да им кажа, че нямам нищо общо с тях. Не рекламирам никакви продукти за отслабване. Работата ми е да бъда журналист, а не да съм рекламно лице", заяви водещата.
Според офертата в сайта натуралният комплекс за отслабване води до бързо намаляване на излишното тегло. Освен това се бори с целулита, премахва и акнето.

При поръчка на продукта лични срещи с продавачите няма.

Пратките се изпращат по куриери, а пътят им е трудно проследим.

Екип на Нова тв е поръчал рекламирания шейк за отслабване, който обаче не пристига, а данни за търговеца.

"Тези два сайта, макар с различни домейни, всъщност са били регистрирани от един и същи човек, а именно украинска гражданска. Името на потребителката, която стои зад двата домейна, е Олга Харковска от Украйна. За съжаление са направени значително много усилия да се прикрие истинският произход на този сайт. Т.е. домейнът, на който е качен, е прикрит зад известна американска компания за протекция", обясни експертът по киберсигурност Любомир Тулев Тулев.

Линкове в страницата с интервюто водят и към други продукти за отслабване: шоколадова напитка, яйчен продукт и бурканче с хапчета с ефекта на кето диетата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
35
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
докато има будали ще има и шарлатани
1
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има шарани, ще има и такива сайтове

Спонсорирани публикации