Косплейът: Начин на живот като любим герой

Манията тръгва от японските фенове на мангата
24 фев 2020 11:40, Ния Христова
19

Косплей е неологизъм, съставен от английските думи costume (костюм) и play (игра). Манията по това да се преобразявате и да живеете като някой от любимите си образи от света на анимацията и киното тръгва от японските фенове по мангата. Вече няколко години косплейът е популярен и у нас, а феновете му стават все повече, предаде Bulgaria ON AIR.

Не е ясно кога косплейът започва да си поправя трайно място сред българските си фенове. Днес вече те са хиляди. Всяка година в София се провежда един от най-големите форуми, на който се събират фенове от целия свят. Миналата година той е посетен от повече от 30 000 души.

Косплейът обхваща филми, комикси, видеоигри, анимета и всичко, което означава най-близкото преобразяване до героите им. Някои го приемат като хоби и забавление, за други той е установена професия, която е свързана със сериозна подготовка. Няма наложени ограничения за възрастта, пола, или това какъв герой можеш да бъдеш. Косплейът се е превърнал в субкултура, която свързва не само различните хора, но и различните поколения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой е решен да се маскира като Жокера и да влезе в нашия парламент да казва ние ще му подарим съвсем реални автомати а целия народ като изтрепе политическите *** от прехода и комунистическата диктатура и фашистката диктатура на ББ ще го направи национален герой.Даже паметник ще му направим.После и национален празник в негова чест и резиденция Евксиноград за подарък с доживотна пенсия на стойност 70 депутатски заплати от повишените на последния парламентарен виц.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Totenkopf А за ежегодното събитие Aniventure Comic Con да сте чували, което се провежда в Интер Експо Център и е с международни участници и жури? Може да потърсите и сам снимки от събитието. Миналата година Експото се пукаш по шевовете от посетители.
17
3
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Я раздуйте къде са се субрали на едно място 30 000 човека в София, някоя снимка от събитието не може ли да намерите? До кога ще продължавате с фейк новините си? А истината е че се събират в Парадайза в SEC и не са повече от 1000 човека манга-аниме маниаци.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забавляват се хората, супер, а който иска да си живее в калъп, да си го прави, на мен не ми пречат нито едните, нито другите. Просто тук сме свикнали всички да сме еднакви и който е по-различен - б Белене. Такова ни е мисленето!
15
2
 
4
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Обаче вииинаги има хира, които се палят от това, че някой не МАА с мутиката а се забавлява по свое му!" Оооо не, не ми пречат, докато не ми се навират, като разни вегани, хомо, би и т.н., просто го намирам за безмислено. "ангажирани по 12 часа на ден, понякога и в Неделя. ... Някои са семейни, други не. Но когато имат свободно време, една групичка си прави двудневни D&D маратони и половината са с костюмите." Е, убий ме, това не мога да го разбера. За семейните става дума.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма какво да покажат от себе си, започват да се "превъплъщават" в известни "герои"Но като има, винаги се намира някой, дето казва, че били превзети, било илюминати и не знам си какво.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха!Също като изродения гол *** митю, дето се изживяваше като Дориан Грей и Дънкан МакЛауд едновременно!С такива не е възможно да се разговаря нормално. Постоянно са "в образ".
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7За теб ...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Не не не - ти си от тези, дето имате патологичната нужда, да смачкате някого другиго, за да се почувствате по-добре. Дали ще е нещо нестандартни, дали ше това, че някой е гризе , че не е достатъчно добър, че е прекалено добър ... все се намира нещо.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бате ГойкоРаботя с хора, който са ангажирани по 12 часа на ден, понякога и в Неделя. Ако ен са на работа, мислят за работа, учат, пробват нов неща свързани с тяхната сфера ...Някои са семейни, други не. Но когато имат свободно време, една групичка си прави двудневни D&D маратони и половината са с костюмите. Не е, като да са казали - ако не си от нас си против нас. Обаче вииинаги има хира, които се палят от това, че някой не МАА с мутиката а се забавлява по свое му!
9
1
 
3
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Нищо лошо няма в това да се преобразяват хората които са си тесни фенове на някакви определени игри или филми, като бяхме малки се преобразявахме на мускетари , рицари или каубои и нищо какво не се е случило, не правят паради и не налагат на никого своя интерес , организират се някакви събития и който се интересува отива , аз даже чувам за 1ви път че бг има такива събития
8
3
 
9
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Имитиране, подражаване, празнословие, нищоправене ... мода. Смисъл - никакъв. Резултат - никакъв. Празен живот."Като няма какво да покажат от себе си, започват да се "превъплъщават" в известни "герои". И цялата тази безсмислица е породена от липсата на ангажираност.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имитиране, подражаване, празнословие, нищоправене ... мода. Смисъл - никакъв. Резултат - никакъв. Празен живот.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2:"Какво?"Отчасти и това имах впредвид.Има места, където като отидеш е трудно да се върнеш.
5
1
 
3
 
! Отговори
смях преди 4 години
Не го разбирам. може би съм олд скул или невеж. За сметка на това, когато дойде Фил Анселмо в София, ще съм там.
4
1
 
3
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 4 години
Тези момиченца, Анита и нейната приятелка имат стриймове в twitch с относителен успех. Донякъде похвално, че продължават да се опитват и да търсят медийно внимание, но...може би ще им се наложи да работят като нас?
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама вярно ли свършиха мотиките на село , та тези се занимават с глупости ? то не бяха вегани...не бяха с перушина в зад ни ци те, не бяха какви ли не пройдохи, които вместо да се захванат нещо да работят се занимават с глупости. заради пустата мода ще си имплантират и рога по челата. дано да нямат време покрай щуротиите си да правят деца че ще ми е жал за следващото поколение.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Какво?
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако се опитам да говоря с нормалния човек, как ще стане?Аз ли трябва да отида в онзи свят в който той живее или той трябва да се върне в "скучния" в който живеем?Примерно го питам колко е часа.

Спонсорирани публикации