Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища

Цените са високи за семействата от средната класа
24 фев 2020 21:12, Нели Христова
218
Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища
Снимки: БГНЕС

През последните години наемите в Берлин скачат толкова много, че принуждават хората да се изнесат от столицата на Германия. За това властите предприемат крайни мерки – от тази събота, в следващите пет години, наемите в Берлин са замразени за 1,5 милиона апартамента. 

Така столицата се превръща в първия град, който се меси директно в цените на наемите на жилища, а това раздели германците. Едни твърдят, че е крайно време повишаването на цените да бъде спряно, а според критиците методът е прекалено социалистически.

“Правилно е Берлин да замрази наемите. Властите пропуснаха шанса да наложат ефективни мерки през последните години“, казва Улрих Роперц от Германската наемателска асоциация.

В Берлин много малко хора са собственици на домовете си. По-голямата част от жителите на столицата са наематели.

След падането на Берлинската стена през 1989 година столицата се превръща в мека на ниските наеми, след като вратите към изпадналият в икономически криза Източен Берлин са отворени. Там се заселват все повече артисти, които търсят по-бохемски начин на живот.

Ала през последните години наемите скачат толкова много, че семействата от средната класа са принудени да се преместят или в покрайнините на Берлин, или в градчетата наблизо. Дори и в работническите квартали цените са скочили толкова много, че дългогодишните наематели вече не могат да си позволят да живеят там, съобщава AP.

В същото време жилищата, които се дават под наем вече са толкова малко, че е изключително трудно за новодошлите в Берлин или онези, които вече не могат да си позволят да плащат за стария си дом, да намерят нов апартамент.

Замразяването на наемите ще държи постоянни цените на жилищата, построени преди 2014 година. Според критиците налагането на закона ще принуди наемодателите да не отделят средства за наложителни ремонти, тъй като те няма да могат да повишат наема след това.

Наемателите, които смятат, че наемът им е прекалено висок за условията, в които живеят, са окуражавани от асоциациите да помолят наемодателя си за намаляване на цената. Но експертите предупреждават, че всяко допълнително заделено евро трябва да се пази, тъй като законът бе изпратен за разглеждане пред съда от опозиционерите му.

Ако той бъде отменен, те отново ще трябва да плащат високи цени.

Твърд противник на закона е канцлерът Ангела Меркел .
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ахтунг!Ахтунг!Внимание!Внимание!Излизайте от фейсбуците!"КАБИНЕТЪТ БОРИСОВ В ДОГОВОР С ФЕЙСБУК ВКЛЮЧВА ДАНС КАТО АДМИНИСТРАТОР! РЕЗУЛТАТЪТ Е ТОТАЛНА ЦЕНЗУРА!"
4
14
 
23
 
! Отговори
асан преди 4 години
Никой няма право да определя за колко да отдавам под наем лична моя собственост. Колкото повече получавам, толкова по-високи данъци плащам. Освен ако не сме тръгнали към комунизъм!
3
12
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Айдеее пазарната икономика и принципът на търсенето и предлагането отидоха на кино ...
2
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците имат политика от човека за човека,за разлика от България.
1
12
 
23
 
! Отговори
И тука преди 4 години
да ги замразът и Софииското строителство да го замразат,че не се диша вече.

Спонсорирани публикации