Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища

Цените са високи за семействата от средната класа
24 фев 2020 21:12, Нели Христова
218
Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища
Снимки: БГНЕС

През последните години наемите в Берлин скачат толкова много, че принуждават хората да се изнесат от столицата на Германия. За това властите предприемат крайни мерки – от тази събота, в следващите пет години, наемите в Берлин са замразени за 1,5 милиона апартамента. 

Така столицата се превръща в първия град, който се меси директно в цените на наемите на жилища, а това раздели германците. Едни твърдят, че е крайно време повишаването на цените да бъде спряно, а според критиците методът е прекалено социалистически.

“Правилно е Берлин да замрази наемите. Властите пропуснаха шанса да наложат ефективни мерки през последните години“, казва Улрих Роперц от Германската наемателска асоциация.

В Берлин много малко хора са собственици на домовете си. По-голямата част от жителите на столицата са наематели.

След падането на Берлинската стена през 1989 година столицата се превръща в мека на ниските наеми, след като вратите към изпадналият в икономически криза Източен Берлин са отворени. Там се заселват все повече артисти, които търсят по-бохемски начин на живот.

Ала през последните години наемите скачат толкова много, че семействата от средната класа са принудени да се преместят или в покрайнините на Берлин, или в градчетата наблизо. Дори и в работническите квартали цените са скочили толкова много, че дългогодишните наематели вече не могат да си позволят да живеят там, съобщава AP.

В същото време жилищата, които се дават под наем вече са толкова малко, че е изключително трудно за новодошлите в Берлин или онези, които вече не могат да си позволят да плащат за стария си дом, да намерят нов апартамент.

Замразяването на наемите ще държи постоянни цените на жилищата, построени преди 2014 година. Според критиците налагането на закона ще принуди наемодателите да не отделят средства за наложителни ремонти, тъй като те няма да могат да повишат наема след това.

Наемателите, които смятат, че наемът им е прекалено висок за условията, в които живеят, са окуражавани от асоциациите да помолят наемодателя си за намаляване на цената. Но експертите предупреждават, че всяко допълнително заделено евро трябва да се пази, тъй като законът бе изпратен за разглеждане пред съда от опозиционерите му.

Ако той бъде отменен, те отново ще трябва да плащат високи цени.

Твърд противник на закона е канцлерът Ангела Меркел .
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До От БерлинМного немски бездомници, млади хора са на улицата. Това не са бежанци а немци,руси високи но ...на улицата. Просия от същите по трамваите, бъркане в кошовете за бокл/ук, пред очите ми ставаше това. Но пропагандата им работи и нашите лековерни отиват тамДа бе интересно!Вместо да отидат в Русия те се бутат при просяците в Германия.Интересна работа!
164
2
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 170Аз в Германия никога не съм бил.Но в интерес на истината ще кажа, че освен че следя редовно сайта на Дойче Веле на български, гледам и едноименната телевизия на английски.Там показаха такъв бездомник, дето викате рус, синеок, висок...Когато го проверяват, полицаите си слагат бели ръкавици - гнус ги е от него явно!Така че съветвам предубедените когато прочетат нещо неприятно за България да не обвиняват германската медия в пристрастия!
163
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците не щат да купуват жилища защото още си спомнят бомбардировките когата всички сгради бяха разручени.
162
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема в Берлин и в други големи градове в Германия е че не се строят достатъчно жилища. Търсенето многократно превишава предлагането. По 50 човека кандидатстват за да наемат едно жилище. Естествено е пазарния принцип на капитализма да води към повишаване на наемите. Решението да се замразят наемите ще доведе до още по-голямо намаление броя на новите жилища. Кой ще строи като няма да може да си изплати вложените пари с добра цена на наема. Това решение е неадекватна социалистическа глупотевина
161
7
 
23
 
! Отговори
seira преди 4 години
НАЕМОДАТЕЛИТЕ СА ПАРАЗИТНО ЗВЕНО ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БИЗНЕСА И НАЕМНИЯ ТРУД!ТЕ, КАКТО И КРЕДИТОРИТЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ КАТО "ОБСЛУЖВАЩ СЕКТОР" В ИКОНОМИКАТА.С ВРЕМЕТО, ПОВИШАВАЙКИ ЦЕНАТА НА НАЕМА, ТЕ ПОВИШАВАТ И ЦЕНАТА НА НАЕМНИЯ ТРУД, КОЕТО ОТБЛЪСКВА ИНВЕСТИТОРИТЕ ДА ИНВЕСТИРАТ, И БИЗНЕСА НЕИЗБЕЖНО ТЪРСИ ДРУГО МЯСТО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РАБОТНИ МЕСТА.ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ЦИКЪЛ ДОВЕЖДА ДО ИЗКРИВЯВАНЕ НА БИЗНЕС СРЕДАТА, КОЕТО ОТ СВОЯ СТРАНА ДОВЕЖДА ДО СПАД В ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ!НАРОДЕ!!!!!
160
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в цяла западна европа държавата регулира частния бизнес - включително рентиерите, така че на 1 място е поставен интереса на целия народ, а не печалбата на едно малцинство, на много нашенци някой трябва да им го обясни. държавата, политикът, стоят над бизнеса и му поставят правилата.
159
3
 
14
 
! Отговори
До От Берлин преди 4 години
Абсолютно си прав човече! Бях в Норд Рейн Вестфалия, по специално в евтиния за живеене град Есен... ми какво да кажа абсолютно те подкрепям за думите ти! Много немски бездомници, млади хора са на улицата. Това не са бежанци а немци,руси високи но ...на улицата. Просия от същите по трамваите, бъркане в кошовете за бокл/ук, пред очите ми ставаше това. Но пропагандата им работи и нашите лековерни отиват там. Жал и е за тях
158
2
 
5
 
! Отговори
кви немци кви 5 лева преди 4 години
Там наемът влиза в заплатата, а тук си е традиция да не влиза щото хората си живеят на 70-80% в .....Да им пратим месията Дому3чиеф веднага ще намали инфланцията в дойчланд даже и в дефлация , да видят как се работи за 350 евро месечно , много са се разглезели тези немци ...........къф социализъм бе ...корона вирус е ....
157
5
 
15
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Да не притежаваш жилище, па макар и с ипотека дори,е мечта на всички рентиери-*** по света. Работиш за сметките и наема и не ти остава нищо след това, абсолютно безправен и обеземлен роб-пролетарий.
156
0
 
30
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Значи да се замразяват наемите е социализъм, а да се спасяват фалирали продънени банки с държавни средства, т.е на данъкоплатците е капитализъм? Така ли е? Десетки милиарди. И то в люлката на капитализма САЩ - хахахахха.
155
0
 
15
 
! Отговори
Българин от Германия преди 4 години
Има ТРИ основни причини1. Берлин расте всяка година с 40 000 новодошли, повечето от които търсят квартири в централните райони, а добре развитата U-Bahn и S-Bahn могат спокойно да живеят на 20-30 км от центъра. 2. Дълги години след 1990 Берлин имаше НАЙ-НИСКИТЕ наеми от милионните градове в Германия. В Мюнхен (водещ с 20 Евро/кв.м ), Хамбург, Кьон наемите са доста по-високи.3. Дори и при ниски лихви много германци не искат да се обвързват със собствено жилище -народна психика.
154
5
 
3
 
! Отговори
Не е хубаво преди 4 години
Да се замразяват наемите. Какво спира сега собствениците да не си дават апартаментите под наем? Отделно, това е хубаво нещо. Да, хунаво е че става скъпо в столицата. Защота сега хората се местят в по-малки градове и има живот там. Сега, като го направят това и се върнат хората. Малките градове около столицата пак ще се опразнят. Това е капитализъм. Сега с това месене между пазара само проблеми създава.
153
3
 
22
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Вместо да плачите на чужди гробища, погледнете болшинството хора у нас в каква мизерия живеят !
152
2
 
0
 
! Отговори
test преди 4 години
Тест
151
0
 
7
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Съжалявам за грешките по-долу, но андроида пак ми е променил текста автоматично!
150
2
 
21
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Истината е, че десетки хиляди немски пенсионери ги изхвърлят като кучета от жилищата тук, и по този начин си заминават по-бързо... Но за,,специалистите" с по 6-8 деца се намират жилища с по 1400 Евро наем. Всъщност, статията горе е доста непълна( некоректна)! Истинските причини се премълчава, а те са от политическо естество... Ако ви разкажа пак, колко много стари немски хора ви Адам да бъркат по кофите и събират бутилки, няма да ми повярвате! Преди 15 години Берлин ми изглеждаше като рай!
149
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в цяла западна европа цени на наеми и имоти в големи градове са ненормално високи според мен, сякаш има някаква скрита политика болшинството хора да са под наем, а не собственици. в България ако не друго, поне е по-лесно да си купиш имот.
148
5
 
15
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
На някои все Социализма им е в устата,а за грабителския Капитализъм все сълзи ронят. Ако не беше Комунизма,нямаше да бъде унищожен Социализма,тази човешка система на безплатно образование,безплатна медицинска помощ,евтина храна и жилища и без ужаса на бездомни и безработни....
147
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен това са преувеличения. В почти всички европейски столици наемите са супер високи, не само в Западна Европа.В Прага заплатите са по-ниски от германските, но наем за двустаен апартамент в предградията е около и над 700 евро. Не виждам чехите да обсъждат замразяване на цените или да ореват новините.
146
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там наемът влиза в заплатата, а тук си е традиция да не влиза щото хората си живеят на 70-80% в собствени жилища- панели и скапани, ама собствени.

Спонсорирани публикации