Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища

Цените са високи за семействата от средната класа
24 фев 2020 21:12, Нели Христова
218
Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища
Снимки: БГНЕС

През последните години наемите в Берлин скачат толкова много, че принуждават хората да се изнесат от столицата на Германия. За това властите предприемат крайни мерки – от тази събота, в следващите пет години, наемите в Берлин са замразени за 1,5 милиона апартамента. 

Така столицата се превръща в първия град, който се меси директно в цените на наемите на жилища, а това раздели германците. Едни твърдят, че е крайно време повишаването на цените да бъде спряно, а според критиците методът е прекалено социалистически.

“Правилно е Берлин да замрази наемите. Властите пропуснаха шанса да наложат ефективни мерки през последните години“, казва Улрих Роперц от Германската наемателска асоциация.

В Берлин много малко хора са собственици на домовете си. По-голямата част от жителите на столицата са наематели.

След падането на Берлинската стена през 1989 година столицата се превръща в мека на ниските наеми, след като вратите към изпадналият в икономически криза Източен Берлин са отворени. Там се заселват все повече артисти, които търсят по-бохемски начин на живот.

Ала през последните години наемите скачат толкова много, че семействата от средната класа са принудени да се преместят или в покрайнините на Берлин, или в градчетата наблизо. Дори и в работническите квартали цените са скочили толкова много, че дългогодишните наематели вече не могат да си позволят да живеят там, съобщава AP.

В същото време жилищата, които се дават под наем вече са толкова малко, че е изключително трудно за новодошлите в Берлин или онези, които вече не могат да си позволят да плащат за стария си дом, да намерят нов апартамент.

Замразяването на наемите ще държи постоянни цените на жилищата, построени преди 2014 година. Според критиците налагането на закона ще принуди наемодателите да не отделят средства за наложителни ремонти, тъй като те няма да могат да повишат наема след това.

Наемателите, които смятат, че наемът им е прекалено висок за условията, в които живеят, са окуражавани от асоциациите да помолят наемодателя си за намаляване на цената. Но експертите предупреждават, че всяко допълнително заделено евро трябва да се пази, тъй като законът бе изпратен за разглеждане пред съда от опозиционерите му.

Ако той бъде отменен, те отново ще трябва да плащат високи цени.

Твърд противник на закона е канцлерът Ангела Меркел .
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,спасете правителството,спасете ГЕРБ и ОП,защото са европейски партии,а тезикоито искат да свалят правителството искат да ни сменят европейското управление с англо-американско и да ни изкарат от ЕС насила,за да станем тяхна собственост!Страхувам се,да не станем втора Украйна!Моля,ви,спасете България!
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви много високи жилищни сгради да строят, като земята е била блата?
123
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 4 години
Стази разлика,че там повечето жилища се държат от няколко фирми и парите отиват на няколко места. Чист монопол. Не е като тук , да се държат повечето от частници. В такъв случай държавата може да каже нещо. Тук няма как да стане, то и за това София е на тоя хал :)
122
9
 
6
 
! Отговори
Ozzy преди 4 години
Цената се определя от пазара, а не от държавата. Наемът е бизнес, от който също се издържат доста хора. Цените реално няма да паднат, просто част от наема ще бъде "под масата" на база негласна уговорка. Като искаш да живееш в голям град, ще си плащаш!
121
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,спасете правителството,спасете ГЕРБ и ОП,защото са европейски партии,а тези които искат да свалят правителството искат да ни сменят европейското управление с англо-американско и да ни изкарат от ЕС насила,за да станем тяхна собственост!Страхувам се,да не станем втора Украйна!Моля,ви
120
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много си тачите жилищата, но когато градовете се опразнят, големите работодатели се преместя където и а поеме хира и заплатите паднат яко, ще се чудите как да си продавате и на 1/4 от сегашните цени жилищата. Разбира се на всички е заложено сега, на момента, директна печалба - затова земеделието ни е в колапс, всеки втори се лъже от финансови измами, в БВП и всичко което обхваща се чете каро диагноза за смъртоносна болест ...
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова в Англия имат прогресивни високо такси на второ, трето и пето жилище ...Иначе в един момент правиш закони, са ограничаваш огромни корпорации, но не помага, а го духата хирата с един екстра апартамент ...
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее братския венецуелски народ!
117
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В същото време жилищата, които се дават под наем вече са толкова малко, че е изключително трудно за новодошлите в Берлин или онези, които вече не могат да си позволят да плащат за стария си дом, да намерят нов апартамент.Ми да им изпратим малко софийски тарикати(строители) и кметицата да направят всичките градинки в кооперации!
116
8
 
9
 
! Отговори
Американ преди 4 години
'Баси нещастниците, с чужда пита помен правят!Който няма пари - да си ходи. Нещата сами ще се урегулират. Ама *** все ги тегли да се разпореждат с чужди пари( в случая - апартаменти ).
115
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един призрак броди из Европа призракът на комунизма
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛАН ужасни са. Проблемът на големите градове е, че хората имат патологична нужда, да са наблъскани и всичко да е наблизо, а в Берлин не искат високи жилищни сгради. Може да правиш жилищни сгради по 130 етажа вече, ама те не ...
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 125Кой не му хареса? Нека мини обясни защо?
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До стар набирИма гони това, че жилищата бяха мнооооого евтини. Ама сега, ако си дете с двама братя и една сестра, някак си, не с е чувстваш много богат ... защото сме имали една къща на село.
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 124Едни от двете ше е...Или ше ти ги вземе партията или корпорацията корпорацията. Резултатите ше са едни и същи ...
110
2
 
7
 
! Отговори
друг от Германия преди 4 години
Берлин е един ПРОЛЕТАРСКИ ГРАД, управляван от социалисти, социал-демократи и зелени.А цели райони се управляват от Арабските Кланове ( мин. 12 в Берлин, всеки с по около 1000 души).
109
1
 
5
 
! Отговори
Lan преди 4 години
:) Чакам да прочета от противниците на комунизма колка са ужасни панелките...и къщичките по общ проект по малките градове/села.
108
2
 
1
 
! Отговори
до 119 от Ст.Н. преди 4 години
Точно обратното е, объркал(а) сте причина и следствие. Богати сме, защото...Но всеки си има собствени приоритети. Вие предполагам живеете под наем.
107
5
 
14
 
! Отговори
Българин от Германия преди 4 години
Българите се класираме на едно от първите места в света по собственост на апартаменти, къщи, вили. Малко са народите. които по този показател могат да се мерят с нас. Трябва по-често да се появават подобни на тази статия, за да ни се повдигне самочувствието. Вижте германците - нямат собствени жилища, ама с голямо самочувствие, чувстват се отговорни и загрижени за целия свят. Аз не ги съжалявам ! Нека да плащат високи наеми като им са промити мозъците.
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стар наборКато сте богати що си сменяте анцузите през 10 години.

Спонсорирани публикации