Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища

Цените са високи за семействата от средната класа
24 фев 2020 21:12, Нели Христова
218
Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища
Снимки: БГНЕС

През последните години наемите в Берлин скачат толкова много, че принуждават хората да се изнесат от столицата на Германия. За това властите предприемат крайни мерки – от тази събота, в следващите пет години, наемите в Берлин са замразени за 1,5 милиона апартамента. 

Така столицата се превръща в първия град, който се меси директно в цените на наемите на жилища, а това раздели германците. Едни твърдят, че е крайно време повишаването на цените да бъде спряно, а според критиците методът е прекалено социалистически.

“Правилно е Берлин да замрази наемите. Властите пропуснаха шанса да наложат ефективни мерки през последните години“, казва Улрих Роперц от Германската наемателска асоциация.

В Берлин много малко хора са собственици на домовете си. По-голямата част от жителите на столицата са наематели.

След падането на Берлинската стена през 1989 година столицата се превръща в мека на ниските наеми, след като вратите към изпадналият в икономически криза Източен Берлин са отворени. Там се заселват все повече артисти, които търсят по-бохемски начин на живот.

Ала през последните години наемите скачат толкова много, че семействата от средната класа са принудени да се преместят или в покрайнините на Берлин, или в градчетата наблизо. Дори и в работническите квартали цените са скочили толкова много, че дългогодишните наематели вече не могат да си позволят да живеят там, съобщава AP.

В същото време жилищата, които се дават под наем вече са толкова малко, че е изключително трудно за новодошлите в Берлин или онези, които вече не могат да си позволят да плащат за стария си дом, да намерят нов апартамент.

Замразяването на наемите ще държи постоянни цените на жилищата, построени преди 2014 година. Според критиците налагането на закона ще принуди наемодателите да не отделят средства за наложителни ремонти, тъй като те няма да могат да повишат наема след това.

Наемателите, които смятат, че наемът им е прекалено висок за условията, в които живеят, са окуражавани от асоциациите да помолят наемодателя си за намаляване на цената. Но експертите предупреждават, че всяко допълнително заделено евро трябва да се пази, тъй като законът бе изпратен за разглеждане пред съда от опозиционерите му.

Ако той бъде отменен, те отново ще трябва да плащат високи цени.

Твърд противник на закона е канцлерът Ангела Меркел .
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
17
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Какво се оказа ? Че Българите сме доста по-богати поради факта, че 90% имаме собствени жилища и това е дълбоко залегнало в народната ни психология. В Берлин само 10% от населението има собствен дом, за цяла Германия са около 35%. Ами нека да заповядат младите образовани германски семейства с деца да се преместят у нас. Аз лично веднага ще им предоставя един 4-стаен апартамент на доста по-нисък наем, отколкото в Германия.
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ статията се говори за замразяване на наемите. От опит ми става ми става ясно, че ще достигнат до дотиране от държавата под формата на социални придобивки. Кви терористи, халифати и варваризъм?!?!
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 114,личи ти от километри, че залиташ по левите идеи и не те бива за работа.
102
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става? Комунизмът май се завръща в Европа? Знаете ли кое е парадокс? Че колкото повече се развива капитализмът, толкова повече клони към комунизъм. Май старият дядо Маркс ще се окаже прав, че накрая Комунизмът ще победи капитализма. И ще ви кажа нещо, макар че не съм комунист, но, ако светът продължава да върви в същата посока и има една шепа свръх богати и милиарди бедни, то съм на път да стана комунист и май все повече хора ще ставаме комунисти. Зорлем ще ни направят, така върви светът.
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата опорка на другарите: "капитализма се култивира в социализъм". Тоест СССР спечели Студената Война и не се разпадна. Браво на уеб амбразурчиците.
100
1
 
4
 
! Отговори
До 111 преди 4 години
То вече и Полша задмина Русия по богатство , та Берлин
99
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Берлин е богатБерлин е по-богат от цяла Русия.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пецатаирония е да си мислиш, че такова понятие като социализъм въобще съществува. Капитализма също е прекалено изтъркано, тесногръдо и лозунгирано понятие.
97
4
 
5
 
! Отговори
Берлин е богат преди 4 години
Но мисли за младите.Нещо непознато в Русия.Германия сега е повече от богата , тя е мъдра и велика.
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние ки умрем от безпаричие и мизерия.
95
5
 
6
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Рано или късно капитализма се култивира в социализъм какъв парадокс и ирония
94
2
 
6
 
! Отговори
Голем Баровец преди 4 години
Бойко кара с превишена скорост от 5 изцепки в час, а вие се занимавате с всичко друго, но не и с него...АМИ ПРАВ Е СЛАВИ ТРИФОНОВ, ЧЕ НЯМА ЖУРНАЛИСТИКА! ПРАВ Е!
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси якия коментар мултилайк, а вечните жертви какво ги лекува
92
0
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Тези проблеми са от рефенансирането на банките. Така държавата повиши двойно цените на имотите и съответно наемите. Ако банките бяха принудени да продават на достъпни цени , едни банки щяха да фалират но кредитирането щеше да се отпуши заради двойно по ниските цени.Сега за да се държат високи цените се опитват да обезценят парите .Хората не знаят релната цена нито на имотите нито на парите. Това свива икономиката и означава бягство към златото.Не трябваше да има не пазарни намеси на правителства
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен по скоро трябва да настроят апартаменти евтини достъпни и да направят дъмпинг на фирмите с имотите, тия забрани и регулации много изкуствени изглеждат няма да е трайна мярката.
90
8
 
2
 
! Отговори
Бледоликият Джон преди 4 години
Германия си отива!
89
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България без американски бомбардировки както в Югославия, само с американско партньорство днес е по-мизерна и по-бедна от Сърбия която беше бомбардирана и съсипана от великите американци.
88
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСу-27 прихваща и унищожава едновремено до 4 ф-18 - пълна автоматика.
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко Русия 90те беше това което е днес, американците щяха много лошо да настъпят мотиката в Югославия, както я настъпиха днес в Сирия.
86
3
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Браво!"Инфлацията е естествен процес" и "цената се определя от пазара" са лъжите не на века, а на последните 10 века (и повече...)!

Спонсорирани публикации