Кой е нулевият пациент с Covid-19 и има ли полза от откриването му?

Може би най-известният случай на "нулев пациент" е Тифозната Мери
Обновена: 27 фев 2020 11:20 | 25 фев 2020 14:58,
59
Кой е нулевият пациент с Covid-19 и има ли полза от откриването му?
Снимка: БГНЕС

Под научното название Covid-19 стои един досега непознат вирус, който бързо стана една от най-належащите заплахи в света. Милиони китайци са под карантина, а паниката настъпва и в Европа, след като в Италия бяха регистрирани няколко смъртни случаи.

С увеличаването на случаите учените имат няколко задачи, освен откриването на ваксина и начини за излекуване. Те трябва да открият и нулевия пациент.

Но може ли всъщност определянето на нулевия пациент, първият заразен, да направи повече зло, отколкото добро?

Китайските власти и експерти от цял свят са озадачени от произхода на коронавируса и кой е първият заразен човек. С терминът "нулев пациент" се обозначава именно този човек, от когото тръгва епидемията при бактериална зараза.

Напредък в генетичния анализ позволява да се проследи развитието на даден вирус. Комбинирано с епидемологичните изследвания, учените могат да посочат кои са първите пациенти, от които почва да се разпространява заразата, пише BBC.

Идентифицирането на нулевия пациент помага да се отговорят на важни въпроси като кога, как и защо тръгва заразата. Така може да бъдат предпазени десетки други хора от инфектиране при сегашна или бъдеща епидемия.

Кой обаче е нулевият пациент за Covid-19 в Китай не е известно.

Властите отначало съобщиха, че първият потвърден случай е от 31 декември миналата година. Почти всички от първоначално заболелите са непосредствено свързани с пазар за животни в град Ухан.

Провинция Хубей, където се намира и Ухан, е дом на 82% от над 75 000 потвърдени случаи на коронавирус, според статистиката на Университета Джон Хопкинс.

Въпреки че властите сочат като дата на първия случай 31 декември, китайски учени твърдят, че още на 1 декември 2019 г. е имало заразен. Още по-любопитно е, че този човек е нямал какъвто и да било контакт с пазара Хуанан. У Уенуян от болницца Жининтан в Ухан, един от авторите на изследването, обяснява, че пациентът е бил възрастен мъж, който е страдал от Алцхаймер.

Възрастният мъж живеел далеч от пазара, трябвало да смени поне 4-5 автобуса, за да стигне до там. Освен това бил болен, така че рядко е излизал. Още трима души също са развили симптоми в дните след 1 декември, и двама от тях също не са стъпвали на набедения пазар.

Хипотезата, че болестта тръгва от пазара и е била предадена от животно на човек, преди да започне да се разпространява от хората, все още се смята за най-вероятната според Световната здравна организация.

Но може ли наистина един-единствен човек да предизвика толкова голяма епидемия?

Между 2014 и 2016 г. заразата от ебола в Западна Африка беше най-голямата епидемия с вируса, след като той е открит през 1976 г. 11 000 души починаха в следствие на заразата, а над 28 000 бяха инфектирани. Разпространението на болестта продължи над 2 години и беше открито в 10 страни, най-вече в Африка. Учените заключиха, че тази зараза започва от един-единствен човек: 2-годишно дете от Гвинеа, което вероятно се е заразило след като е играло в кухо дърво, където е имало и прилепи.

Може би най-известния случай на "нулев пациент" е Мери Малън, известна още като "Тифозната Мери". От нея тръгва епидемия от тиф в Ню Йорк през 1906 г.

Ирландската Мери емигрирала в САЩ, където започнала да работи като готвачка за богати семейства. След като били регистрирани няколко случаи на тиф сред богаташите в Ню Йорк, лекарите проследили всички случаи обратно до Мери Малън. Където и да е работила, членовете на семейството се разболявали от тиф.

Лекарите я наричат "здрав преносител" - някой, инфектиран с дадена болест, но без да проявява симптоми, или да са съвсем малко. Така той успява да зарази много други хора.

Няма доказателство, че има хора, които са по-ефикасни преносители от други. И все пак Тифозната Мери е един от най-ранните случаи, в които огнище на една болест успява да тръгне от един-единствен човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации