Кой е нулевият пациент с Covid-19 и има ли полза от откриването му?

Може би най-известният случай на "нулев пациент" е Тифозната Мери
Обновена: 27 фев 2020 11:20 | 25 фев 2020 14:58,
59
Кой е нулевият пациент с Covid-19 и има ли полза от откриването му?
Снимка: БГНЕС

Под научното название Covid-19 стои един досега непознат вирус, който бързо стана една от най-належащите заплахи в света. Милиони китайци са под карантина, а паниката настъпва и в Европа, след като в Италия бяха регистрирани няколко смъртни случаи.

С увеличаването на случаите учените имат няколко задачи, освен откриването на ваксина и начини за излекуване. Те трябва да открият и нулевия пациент.

Но може ли всъщност определянето на нулевия пациент, първият заразен, да направи повече зло, отколкото добро?

Китайските власти и експерти от цял свят са озадачени от произхода на коронавируса и кой е първият заразен човек. С терминът "нулев пациент" се обозначава именно този човек, от когото тръгва епидемията при бактериална зараза.

Напредък в генетичния анализ позволява да се проследи развитието на даден вирус. Комбинирано с епидемологичните изследвания, учените могат да посочат кои са първите пациенти, от които почва да се разпространява заразата, пише BBC.

Идентифицирането на нулевия пациент помага да се отговорят на важни въпроси като кога, как и защо тръгва заразата. Така може да бъдат предпазени десетки други хора от инфектиране при сегашна или бъдеща епидемия.

Кой обаче е нулевият пациент за Covid-19 в Китай не е известно.

Властите отначало съобщиха, че първият потвърден случай е от 31 декември миналата година. Почти всички от първоначално заболелите са непосредствено свързани с пазар за животни в град Ухан.

Провинция Хубей, където се намира и Ухан, е дом на 82% от над 75 000 потвърдени случаи на коронавирус, според статистиката на Университета Джон Хопкинс.

Въпреки че властите сочат като дата на първия случай 31 декември, китайски учени твърдят, че още на 1 декември 2019 г. е имало заразен. Още по-любопитно е, че този човек е нямал какъвто и да било контакт с пазара Хуанан. У Уенуян от болницца Жининтан в Ухан, един от авторите на изследването, обяснява, че пациентът е бил възрастен мъж, който е страдал от Алцхаймер.

Възрастният мъж живеел далеч от пазара, трябвало да смени поне 4-5 автобуса, за да стигне до там. Освен това бил болен, така че рядко е излизал. Още трима души също са развили симптоми в дните след 1 декември, и двама от тях също не са стъпвали на набедения пазар.

Хипотезата, че болестта тръгва от пазара и е била предадена от животно на човек, преди да започне да се разпространява от хората, все още се смята за най-вероятната според Световната здравна организация.

Но може ли наистина един-единствен човек да предизвика толкова голяма епидемия?

Между 2014 и 2016 г. заразата от ебола в Западна Африка беше най-голямата епидемия с вируса, след като той е открит през 1976 г. 11 000 души починаха в следствие на заразата, а над 28 000 бяха инфектирани. Разпространението на болестта продължи над 2 години и беше открито в 10 страни, най-вече в Африка. Учените заключиха, че тази зараза започва от един-единствен човек: 2-годишно дете от Гвинеа, което вероятно се е заразило след като е играло в кухо дърво, където е имало и прилепи.

Може би най-известния случай на "нулев пациент" е Мери Малън, известна още като "Тифозната Мери". От нея тръгва епидемия от тиф в Ню Йорк през 1906 г.

Ирландската Мери емигрирала в САЩ, където започнала да работи като готвачка за богати семейства. След като били регистрирани няколко случаи на тиф сред богаташите в Ню Йорк, лекарите проследили всички случаи обратно до Мери Малън. Където и да е работила, членовете на семейството се разболявали от тиф.

Лекарите я наричат "здрав преносител" - някой, инфектиран с дадена болест, но без да проявява симптоми, или да са съвсем малко. Така той успява да зарази много други хора.

Няма доказателство, че има хора, които са по-ефикасни преносители от други. И все пак Тифозната Мери е един от най-ранните случаи, в които огнище на една болест успява да тръгне от един-единствен човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз знам за спинозната Мара, ама май не тръгва тая зараза от нея
48
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръгнал е от лаборатория на военните в САЩ инжиктиран в прилеп и пуснат в Китай
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали уж тръгнал от прилепите,после се прехвърлил на змиите,а след това по хората защото хората ядели змии от пазара в Хай-Унг-мунг.Ясно е че е тръгнал от Китай,но има информация че ККП е запорирала изтичането на информация от медикал средите.Китайците са знаели за проблемът,но са се опитали да го покрият.Те не са и предполагали за световна епидемия.Иначе биха се отнесли по сериозно.
46
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
а не са ли го пуснали уж случайно,да разчистят възрастните хора,щом удря повече от тях,колко пенсии ще си спести някой.
45
0
 
4
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До АнонименТогава още не са били открити антибиотиците, затова има толкова много жертви.
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много *** аци продържават да пътуват наляво надясно,и да се прибират в БГНяма карнатиан и ще си ходя де си искам ... лека вечер!
43
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
0-ят"пациент"с COVID-19 е някъде отвъд голямата вода!!!
42
4
 
25
 
! Отговори
Болни..... преди 4 години
Е, в Бе Ге си имаме вируса ГРЕБ..... Той е по-страшен.... Мъчи ни вече 10 години.....
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея държавници нещо много се усмириха напоследък.Се по българско гледат да се въртят.Големи родолюбци ще излезнат накрая.
40
2
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВИРУСА Е МОДИФИЦИРАН В ЛАБОРАТОРИЯ!!!! ОБИКНОВЕН КОРОНА ВИРУС МЪЧЕН ДОКАТО НЕ МУТИРА В СУПЕР КОРОНА ВИРУС! ПРАВИ СЕ С ЛЪЧЕНИЯ , ВИДОВЕ ГАЗ И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ МУТАГЕНИ!ВСЕКИ Е НУЛЕВ ПАЦИЕНТ ВЪВ СЛУЧАЯ СПАСЕНИЕ ПО ТОЗИ ПАРАГРАФ НЯМА!
39
2
 
0
 
! Отговори
mighty ravendark преди 4 години
До AbbathЯ па мислех, че ЕБОЛА идва от ЕБ***.
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако вируса е създаден изкуствено, по всичко изглежда най вероятна версия, нулевия пациент е в секретна лаборатория и ще си остане секретно и никой няма да разбере кой е просто защото е тайна а търсачките на нулевия пациент ще бъдат пратени на грешно място да търсят.
37
7
 
36
 
! Отговори
Dido преди 4 години
Целия свят знае човека от който тръгва заразата, но в случая не е носител, а поръчител! Всеки ден е в новините, често пише в Туитър, има оранжево лице и рижав перчем!!!!
36
9
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С терминът "нулев пациент" се обозначава агентът на ЦРУ който е носил куфарчето със спрейовете..
35
2
 
16
 
! Отговори
до редактора преди 4 години
С терминът "нулев пациент" се обозначава именно този човек, от когото тръгва епидемията при бактериална зараза.Термина важи не само за бактериални зарази. В случая заразата е вирусна
34
21
 
2
 
! Отговори
STOP FLU ACTIVATORS преди 4 години
В УХАН и на кораба до Япония се чуват ясно крясъци на Grey death mass killers ..Tezi древни масови убиици са съхранени в тлеещи огнища под погребани убити от тях милиони хора след 1345 година ..вероятно преставляват дренажни пластове или лещи под гробищата поели трупни води..Активирани чумите масови убиици се придвижват бързо.Ако спре дразненето им с музика се капсулират
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без пари и без скъпи лекарства е почти сигурно летален край.
32
18
 
4
 
! Отговори
почна на 28.062019 преди 4 години
През юни 2019 година по време на тестове за анти климатични увреждания на биоактивни проби от чили,франция,Белгия,Холандия,Нова Зеландия , бяхме подложени на bad death radio teror Първо ни увредиха слуха.След оплакване водеща терора наркотизирана мениджърка нареди терора вместо 12 работни часа да се води 24 часа безмилостно.На 28.06.2019 извърших проверка в тероризирания завод бяха активизирали чума масови убиици.Снимани са перфектно от камерите в завода.Има записи на крясъци и комуникации.
31
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите, политичките, евродепуатите, Борисов и др. които имат пари и пътуват в ЕС и САЩ, са основните преносители. После след като заразят другите, умират главно хора над 40 г.
30
11
 
2
 
! Отговори
Диверсия има преди 4 години
У нас старта на широко рекламирания грип анти Бг бе даден с режещи облъчвания през телевизионни рекламни клипове рекламиращи "ликарства" след облъчване се наложи да се къпем лечебно разтрепервахме се два три дни..На кораба с е провеждат мръсни експерименти с цел поразяване на постоянно облъчвани с дигитално холограмно видео екранно и около звуково оръжие хора.Голям зор докато най сетне успеят да заразят с този нарочно подаван вирус хората ..Има непрекъснато включени пси генератори ./grey deat

Спонсорирани публикации