Bloomberg: Нова бежанска вълна заплашва ЕС с разпад

Турският президент Ердоган знае това и се възползва
4 мар 2020 19:28, Елка Василева
267
Bloomberg: Нова бежанска вълна заплашва ЕС с разпад
Ангела Меркел и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Хаосът от 2015 г., когато над 1 млн. бежанци влязоха в Европейския съюз (ЕС) за по-малко от година, предизвика трайни спорове между страните-членки на блока и в самите тях. Сега броят мигранти на границата между Турция и Гърция отново се увеличава, пише Андреас Клут за Bloomberg. 

Твърде рано е да се каже дали тази нарастваща криза може да се превърне в сходна с тази от 2015 г. Това, което се знае обаче, е, че ситуацията е отзвук на пълния неуспех на ЕС да се реформира през последните 5 години - провал, който позволи на автократични лидери като турския президент Реджеп Ердоган свободно да изнудват блока.

Въпреки че е съюзник на НАТО, Турция все повече се превръща в геополитическа заплаха за Запада. Ердоган води война в Сирия, за която настоява за европейска подкрепа, дори когато хиляди бежанци се опитват да избягат от ужаса в Идлиб именно към Стария континент.

Още по темата

За да увеличи натиска върху ЕС, турският лидер заплашва, че ще пусне над 4 млн. бежанци в Европа. Това пряко противоречи на сделката, която Турция и ЕС сключиха през 2016 г., когато Ердоган в замяна на много европейски пари обеща да попречи на мигрантите да преминат границата с Гърция и да върне обратно всеки, който го направи.

Напиращите бежанци на границата на Турция с Гърция за момента са спирани, като е трудно да се прецени колко десетки хиляди са. За Европа това може да се окаже нова потенциална катастрофа, посочва на сайта си Bloomberg TV Bulgaria.

Гърция е изправена пред труден избор, тъй като, затваряйки границите си, много от бежанците ще останат на "ничията земя" между нея и Турция. Ситуацията може да се превърне в хуманитарна криза, каквато ЕС не може да си позволи да допусне, но и не може да жертва ценностите си.

Ако ЕС позволи на мигрантите да влязат, това би довело до по-големи проблеми за блока. Щом се разбере, че границите са „отворени“, повече хора ще тръгнат не само от Сирия, но и от Африка, Афганистан и други страни. Напливът на мигранти би бил друг подарък за популистите, които все повече се опитват да подкопаят блока чрез пропагандирането на националистически възгледи.

Подобна дилема всъщност можеше да се предвиди след кризата от 2015 г., която почти не коства поста на Ангела Меркел като германски канцлер.

След предишната ситуация Германия и няколко други държави от ЕС се опитаха да въведат реформи. Те настояха бежанците да се разпределят между всички държави-членки според тяхната икономическа сила и численост на населението - идея, което срещна твърдия отпор на страни като Унгария и Полша.

Това вероятно беше грешка на ЕС. Сега обаче блокът спешно трябва да намери подход, който дава резултати. Хора като Джералд Кнаус, архитектът на сделката от 2016 г. между ЕС и Турция, смятат, че група държави, включително Германия, Франция и Италия, трябва да поемат нови бежанци, дори ако други страни-членки отказват да споделят тежестта. Това би облекчило гранични държави като Гърция.

При всички положения ЕС трябва да действа бързо. Съюз, който не може да контролира собствените си граници и не може да вдъхне сплотеност на своите членки, губи доверие и е реално заплашен от разпад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам за Германия, но Полша никога няма да стигне величието и славата на Франция.Франция е създателка на ЕС и на Полша през 1919г. Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят. Всички съвременни държави дължат началото си на Франция.
220
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето затова Полша > Германия. Имат отговорни политици, които си защитават народа от ислямската зараза, а не комунисти като в Германия. Тази лудата от снимката трябва да е в затвора. 20 000 германци са мигрирали в Полша през последните 2,3 години. Скоро бая западноевропейци ще бягат в Източна Европа.
219
0
 
2
 
! Отговори
Cortez преди 4 години
Вярвате ли ми, започвате ли да ми вярвате, защото преди 13 години ми се подигравахте, само гледайте след 4 години какво ще стане в Европа, гледам сеира наречен "МОР", болести, глад, кръв и барут, тогава думите : Толерантност , състрадание и Жал ще изчезнат за 30 години. Когато реката от черна миризлива плът се отприщи, изметта ще пожелае домовете, жените и децата ви, тогаз ще настане Апокалипсиса.
218
0
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Основна вина има Меркел. Тя ги покани в Германия , сега Олелее! Външните граници на ЕС трябваше да се изградят така , че пиле да не може да прехвръкне. А тия дето пишат за референдум за излизане от ЕС нямат шанс.И къде да идем после ? В Евразия ли ?Ние не сме силна икономика като ОК, за да сме самостоятелни.
217
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приемане на Турция в ЕС и бежанците остават там...
216
2
 
8
 
! Отговори
Дрън преди 4 години
ммм даа , е в европарламата уф брюфсил бая място има , там да настанят няколко хиляди ,,мигранти,, ефродепутатите да чистят толетните след тях , да покажат толератност и интеграция в действие, нали подкрепяха демократизацията в техните страни
215
1
 
25
 
! Отговори
Мен преди 4 години
стрелба на месо и рязко ще секне потока
214
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Дрогариии и мойте топки се клатат и СТРАНДЖАТА редовно ги успокоява.
213
0
 
27
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ердоган няма да може да "заплашва", че ще пусне милиони шебеци, ако Европата не ги приема. Както и да го гледаме, проблема не е турската страна, а безпрецедентното надупване на ЕС спрямо варварите.
212
0
 
27
 
! Отговори
Който ги е палил преди 4 години
До SS Всеки има право и задължение да си устрои добре собствената държава. Може и да му се помогне намясто. Но да ми се мъкнат в моята къща непоканени....имат много поздрави от арменския поп. В повечето от тия аборигенски държави се водят граждански войни провокирани отвън. Като са диви аборигени и са се хванали за гушите това не е наш проблем. Който им е палил войните,той да ги гаси. Във всеки случай България - НЕ!
211
11
 
23
 
! Отговори
Olåf преди 4 години
Да се разпадне.Не искам евро,не искам ес. ЕС е една долна помийна яма.Веднага референдум за излизане. Който иска да прибира мисюлмани терористи. Дано се разпадне.Да го няма.
210
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съжалявам, че ще го кажа но при сегашното положение е най-добре ЕС да се разпадне и да върнат границите. Ето ви резултата от разградения двор - бежанци и зарази.
209
2
 
17
 
! Отговори
Селчо преди 4 години
На гръцката граница се снима филма 300трета част
208
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който ги е поканил - да ги приема. Аз казвам да им поемам разходите, само и само Турция директно да ги транспортират в Германия, със самолети без да преминават България.
207
7
 
7
 
! Отговори
Рубльов преди 4 години
Ще им се на джуджето и Ердьо !!!
206
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива тълпи от напиращи да пресекат границите на Европа в търсене на по-добър живот все повече ще се засилват , защото не е само заради войните, но това преселение е икономически -географски предопределено - влошаване на условията на живот в Африка и Близкия Изток,.незачитане на човешките права, климатични промени.... изчерпване на природните ресурси, недостиг на вода и храна. .... Европа, Америка и някои части на Азия са богати, всеки ще иска да емигрира там
205
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ОКОНЧАТЕЛНО ЗАЩО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАПУСНА ПОТЪВАЩИЯ КОРАБ!!? Нека си пишат, че британците не знаели какво е Евросъюз или се подвели от приказките на популисти! Хмммм, знаят те всичко, ама онези от Брюксел се опитваха 3 години да ги изкарат ***. НЕ УСПЯХА!! Да му мислим ние, които ще попълваме данъка на UK и ще поемем тяхната квота от задължителни имигранти. Меркел ще ни задължи!
204
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерел да отиде в Израел и да обмени опит - как се пази граница на държава и да приложи този опит и в ЕС!
203
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво им даваш рекет с който те изнудва Ердоган?Връщайте ги със самолети емигрантите,кой от която държава е - на самолета и чао,затвотрете границите със бетонна стена и толкоз!Тези пари са на европейските данъкоплатци,защо хи харчите за агресивни диваци, изгонете варварите от ЕС,защото ще имате големи проблеми с тях по-късно!Вие нормални ли сте да продължавате да ги вкарвате и да плащате?Блокирайте турските стоки за ЕС,ако е необходимо,но не плащайте рекет!
202
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие нормални ли сте? Ако приемете бежанците ,ще се юрнат още повече талази към Европа!Вие знаете ли какво е азиатска диващина?Питайте Балканските народи,те знаят от опит и почти 500г. робство.Унгария и Полша са адекватни на проблема,затваряне на границата и строеж на бетонна стена,която ще ви коства по-малко,отколкото да пръскате парите на европейските данъкоплатци за тези варвари!Те дори не са сирийци,които бягат от война,а сбирток от афганистански главорези и ислямисти от Африка и Азия.

Спонсорирани публикации