Кадри за строителството няма: Ниски заплати или висока квалификация?

Липсват и квалифицирани кадри за управленски позиции
4 мар 2020 18:00,
105
Кадри за строителството няма: Ниски заплати или висока квалификация?
Снимка: БГНЕС

Липсата на кадри през последните години е характерна за повечето отрасли в България. Но почти никъде този проблем не стои с такава острота, както в строителството.

По данни на Камарата на строителите в България през 2019 г. в отрасъла са били заети общо 131 500 души. Но в последната година на строителния бум – 2007-а, те са били 232 000, т.е. почти два пъти повече.
Преди време изпълнителният директор на “Хидрострой” Живко Недев обясни, че при строителството на отсечката от магистрала “Хемус” между Ябланица и Боаза решил да поиска от кметовете на населените места, намиращи се по трасето на новостроящите се участъци, списъци с безработните, без значение на квалификацията им.

“Имахме намерение да назначаваме местни хора по обектите там на всякакви длъжности. Не видях нито един списък. Хората сякаш предпочитат да стоят вкъщи и да получават социални помощи”, обяснява Недев пред "24часа".

Шефът на “ПСТ Груп” Камен Кичев коментира, че това е едно от основните предизвикателства пред бранша – намирането на достатъчно квалифицирани кадри както за управленски позиции, така и като работници, машинисти, шофьори. Защото, както казват строителните предприемачи – не можеш да сложиш неграмотен  човек да управлява машина, която струва стотици хиляди и дори милиони левове.

Какво обаче правят в бранша, за да решават проблема?

Заплащането на труда е единият начин за привличане на работна ръка, но точно в това отношение нещата не са се подобрили съществено, а дори са се влошили.

По данни на НСИ през 2019 г. средната заплата в строителния сектор е била 990 лв. и с това този бранш е на предпоследно място преди хотелиерството.

10 години по-рано средното заплащане в строителството е било 460 лв. месечно, но тогава това е поставяло бранша не в края на таблицата по заплати, а някъде по средата.

Самият шеф на браншовата камара Илиян Терзиев призна, че със средната си почасова ставка от 3,16 евро българските строители са на последно място в ЕС и това кара в последните години квалифицираните работници да си търсят препитанието в чужбина. Докато нашите предприемачи се принуждават да внасят работници от Молдова, Украйна и Македония.

Обществените поръчки спъват увеличението на заплатите?

Увеличение на заплащането обаче, е лесно да се препоръча, но е трудно да се изпълни. Камарата например от години иска от Закона за обществените поръчки да отпадне  критерият “най-ниска цена” и да се въведе ценообразуване, което да зависи от актуалната стойност на строителните материали и разходите за труд. Защото често обществените поръчки са за обекти, които се строят в продължение на поне 3-4 години, а през това време цените се движат, обикновено нагоре. Най-ниската цена, естествено, не дава възможност на предприемачите да увеличават заплатите, както на тях им се иска.

Досега никой от управляващите не е откликнал на това искане, даже напротив. В регистъра за обществените поръчки продължава да е пълно с поръчки за строителство, в които водещият критерий за избор на оферта е предлаганата цена.

Изключение правят няколко големи инфраструктурни проекта, финансирани с европейски средства, които се възлагат “на инженеринг”. Това означава, че избраната фирма трябва сама да си проектира и построи съоръжението, като в този случай тя няма право да иска увеличение на цената в процеса на изграждането. Или поне в договора има строго определени параметри, в които цената може да се предоговаря.

За съжаление на строителните работници, освен заплатите има още едно обстоятелство, което прави нещата да не изглеждат никак розови. Много малко фирми могат да си позволят да наемат работници на постоянни договори, защото никога не са сигурни, че ще имат достатъчно обекти.

Най-лошото в бранша обаче е, че и учениците, които искат да се посветят на тази професия, стават все по-малко. На събирането на регионалната строителна камара в Пазарджик преди два месеца присъства и директорката на местната Професионална гимназия за строителство и архитектура инж. Петя Иванова. Тя разказа, че през последните години тя и колегите ѝ са принудени да обикалят домовете на хората, за да търсят контакт с родителите, които да се съгласят да пратят децата си в гимназията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Специалисти много а кой ще дава европейска заплата иначе ***
87
0
 
7
 
! Отговори
Бай Хой преди 4 години
То след още някой друга година в мутроландия освем уядените депутати престъпници пенсионери бездомни *** никой няма да остане в белите даржави един строител взема минимум 1500 евро един багерист взема 2700 до 3200 според работните часове кога дебелогъзите измислени строителни мафиоти ще осигурят тва заплаштане никога само че ще си строят сами хаха
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама пък и вие. На мен не ми трябват квалифицирани кадри. Ако исках такива щях да ги пратя на курсове за повишаване на квалификацията.Но тогава те ще искат по високи заплати.Най добре да си внесем от Украйна,Молдова и др. за да може плащам още по малко.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
93, това е фантастика , те сами си намират с неимоверни усилия, нали се сещаш че никой не те посрещна с фанфари на летището и моментално ти връчва мечтания трудов договор
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"глупав народ, всеки чака някой да му намери работа с голяма заплата..."---------Странно, на Запад му намират. Познай защо и неквалифицираните почнаха да бягат.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво научих от статията:1. Преди 10 години заплата 460 лева е била над средната, а сега 990 е ниска. Дори и аз помня, че по онова време това си бяха пари.2. От 10 години управлява - познайте кой.Добре, че е ЕС, че и некадърните да емигрират и да показват на "работодателите" и "управляващите" какво точно мислят за ситуацията у нас.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
89, няма честна професия от която да изкарваш добри пари бе да се напъваш и без стрес!
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прилични пари в строителството се изкарват само като самонает, но трябва акъл и ръка.
80
0
 
8
 
! Отговори
Az преди 4 години
Имам 15 години стаж ,като стр.техник ,сега в момента съм безработен .Строителството е много тежка работа ,която те исмуква психически и физически , в крайна сметка в един момент разбираш ,че си се разкъртил от работа ,за едни смешни 1500 -2000 лв и изобщо не си е заслужавало.Едва ли пак ,ще се хвана за тия пари.Има много по лесни професий ,без никаква отговорност ,за същите пари
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се,че няма да има кадри. Не само ниските заплати са фактор. Малко са строителните фирми които могат да поддържат постоянно персонал. Повечето сега имат работа за 300 човека а после за 100 човка.Е те навярно не си мислят,че хората ще стоят без работа и пари докато отново спечелят някое обектче. Затова и текучеството е голямо.
78
4
 
21
 
! Отговори
BULGARISTAN преди 4 години
България трябва да се закрие като държава час по-скоро!
77
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не ме интересува как е в мафиотските фирми и комсомолските секретари, кой колко краде и колко плащааз имам малка бригада 8-10 човека, занаята съм го учил сам 19 години по обектите, истинските майстори са изчезваш вид, по младите поколения проста са пълен леш... то и вие си го знаете де , не е нещо което може да се скрие
76
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента съм в Лондон. Цените на хранителните стоки тук са или същите или по-ниски. Качеството на стоки е много по-високо. България трябва да се закрие като държава час по-скоро!
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Они ме лажат че ми платят, я ги лажем че работим!
74
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е да няма кадри. Никой не иска да работи на дебеловратите демократи за без пари.
73
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не може да се справи фалира и работниците нямат полза от ниските заплати. Държавта ще върне строителни войски.
72
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
глупав народ, всеки чака някой да му намери работа с голяма заплата...90% процента от работниците в строителството са мрънкащи некадърници на които всичко (най-вече шефа) и е криво, единственото за което стават да си свериш часовника по тях като свърши работния ден.едва 1 от 10 си заслужават надниците
71
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма е заблудата, че в Европата БГ-майстора изкарва много пари. Там нямат добро мнение за българите И като нация, И като работници. И това мнение ако не е предизвикано, то със сигурност е доста успешно доказвано в последните 10тина години от талибаните от Столипиново, Факултето, и другите гета/катуни/. Ако си чист българин, европеецът те гледа с недоверие докато обясняваш защо не си с кафява кожа и синьо-морави джуки и венци. После с почуда разбира че не миришеш лошо, че си грамотен, и т.н.
70
0
 
17
 
! Отговори
българин преди 4 години
А бе.аз да попитам само. Когато в един " бизнес" през комунизма беше отрасъл. Та когато работник е експлоатиран и е с нищожно " заплащане". То кой освен КНСБ може да го защити?! Или то КНСБ.фигурира като " коректив" на бизнеса днес формално?!-:) Ами така си е. То се " сезира". Само когато усети.Че на властта краката и се млатят! И гони дивиденти! Иначе е с властта! Ами да го закрием бре тогава! Къде е сега КНСБ???
69
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя си сам от Понеделник до Петък по 8 часа на ден като бял човек и изкарвам в пъти повече от посочените заплати, да не съм луд да работя в разни фирми пълни с некомпетентни връзкари на ръководни постове.

Спонсорирани публикации