Пикап отнесе една безценна статуя на Великденските острови

Местните призоваха за по-строги правила за движение на острова
Обновена: 6 мар 2020 22:22 | 6 мар 2020 22:10,
30
Пикап отнесе една безценна статуя на Великденските острови

Жителите на Великденските острови са гневни и призовават да се въведе ограничение за използване на автомобили на острова, след като пикап удари една от свещените статуи, причинявайки неизчислими щети, пише Guardian.

Чилиец, който живее на полинезийският остров, е бил арестуват в неделя след инцидента. Той е обвинен в причиняване на щети на национален паметник, пише чилийският вестник Ел Меркурио де Валпараисо.

Платформата, върху която е била статуята също е повредена, пише вестникът.

Около 1000 от статуите, познати като "моаи" са разположени около острова, които местните наричат Рапа Нуи.

Туземците смятат, че моаи носят духа на изявени техни предци и ги почитат като живи инкарнации на техните предшественици.

Камило Рапу, председател на общността Ма'у Хануа, която се грижи за моаи твърди, че ударът може и да е бил целенасочен.

"Както хората знаят,  моаи са свещени структури, които притежават религиозна стойност за хората на Рапа Нуи", казва той. "Нещо такова не е просто ужасно, това е обида срещу жива култура, която е прекарала последните няколко години в борба за историческото и археологическото си наследство".

Кметът на острова, Педро Едмъндс Пао твърди, че катастрофата е следствие на отказ на спирачките. Той смята, че инцидента демонстрира нуждата от по-стриктен контрол на трафика.

Преди време той призна, че поевчето хора на острова са били против по-стриктни правила за трафика, що се отнася до автомобилите по светите места. Но въпреки това местния съвет е говорил за рисковете с многото туристи на острова.

Има и още един фактор. Постоянното население на Великденските острови се увеличава от 8 000 души до 12 000 през последните години. Отделно от това около 12 000 туристи посещават острова всеки месец.

"Никой не ни слушаше и това е резултатът", настоява Педро Пао.

През миналия юни експерти от Британския музей посетиха островите, за да дадат съвети как да се запазят статуите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи българин ли си?Пикап се казва на всички коли,които са с такъв външен вид,като този на снимката,без значение каква марка са!
19
1
 
5
 
! Отговори
Konsa преди 4 години
Великденски остров,а не острови.Казва се Рапа Нуи.Фигурите не са гранитни.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как с кола да се занесе статуя през океана на остров.
17
3
 
7
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Тия статуи от керпич ли са? Цял живот си мисля, че са от гранитни блокове. Давайте марката и модела на пикапа да си взема един такъв
16
2
 
15
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Текстът ви е доста съмнителен сега искат по стриктни правила, а преди не са искали според този ваш цитат "Преди време той призна, че поевчето хора на острова са били против по-стриктни правила за трафика, що се отнася до автомобилите по светите места." копирал съм ви го заедно с правописната грешка, научете се първо да пишете грамотно пък после пишете "статиите" си. Та не се разбира, щом преди са били против, какво "признава" кмета и за какво е цялата тази драма?
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак пък "неизмерими щети"? Ще я изправят отново. Или не могат? Островът е пълен с изоставени паднали статуи,за които и досега се чудят как са ги пренасяли и най-вече кои, защо и как са ги правили.
14
5
 
9
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Българина Този с пикапа изпълнява поръчка на Великденските острови преди Великден това е част от българската история и показват как искат да я съсипят чрез съсипване на очевадни артефакти, съсипаха народа с геноцид изкрадоха златото ни и сега посягат на артефактите
13
5
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До ВМА ВИКА НЕМА Отговора е има ли 5G някъде в България или няма ако няма няма вирус само боко е най големия...
12
6
 
13
 
! Отговори
Зачуден преди 4 години
"Грипна епидемия" от вчера за днес... всички училища разпуснати...Да не цъфнем след няколко дни в ТОП-а на класацията по КОРОНА ВИРУС? ??? щото.. малко странно е всичко...Или сме с ген, имунизиран срещу КОРОНА вируса, или има СУПЕР МНОГО болни от него вече.... И В ДВАТА СЛУЧАЯ СМЕ МЕДИЦИНСКО ЧУДО И СЗО ТРЯБВА ДА ДОЙДАТ, ЗА ПРОВЕРКА.АЗ В НА ГЕРБ ПРИКАЗКИТЕ НЯМАМ ДОВЕРИЕ. ИСКАМ СЗО ДА КАЖАТ!
11
7
 
7
 
! Отговори
ВМА ВИКА НЕМА преди 4 години
ВМА ВИКА НЕМА КОРОНА ВИРУС... ДАЛИ? "Грипна епидемия" обявена в цяла България... СЛОЧАЕНОС??? НЕ МИСЛЯ.
10
10
 
7
 
! Отговори
Korona - БОЛЕН преди 4 години
Днес се разкихах, усещам че короната е в кръвта ми. ЗАЩО КРИЯТ ИСТИНАТА?!Аз имам супер здрав имунитет, никога не ме лови грипа, но КОРОНАТА ме хвана.ДАЛИ БОЙКО НЕ КРИЕ ФАКТИ ЗА КОРОНАВИРУСА? COVID-19? МИСЛЯ ЧЕ СЕ КРИЕ ИНФОРМАЦИЯ....ЗА ДА РАЗПУСНАТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА В ГРИПНА ВАКАНЦИЯ ОТ ВЧЕРА ЗА ДНЕС - ЗНАЧИ НЕЩО НЕ Е НОРМАЛНО. ДА ЗНАЕТЕ.
9
4
 
9
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Ако беше Ставииски в пикапа щяха да го потупат по рамото и да го пуснат,ако беше Местан само щяха да му отнемат книжката,ако беше Московски и беше убил сина си на предната седалка нищо нямаше да му се случи и така на татък..
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв пикап бее. Това е иут. Така се наричат тия автомобили, образовайте се, пише се ute. Така се нарича.Днес ще се разходя с автоматика доволно до някое съвършено красиво място наоколо и ще се гмуркам Само още не съм решил дали да ходя кум остров Беър или до Уонгонг. По3 драви от сидней, 2 км от Операта
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранете автомобилите, ограничете потреблението и мислете как да ограничим глобалния прираст на населението! Иначе всички умираме в мизерия, съвсем скоро при това. Антиглобализмът все още живее, и е по-силен от всякога!
6
10
 
7
 
! Отговори
Гонете парАта! преди 4 години
Какво да им гледаш на тия примитивни каменоделски фигури, трябва да го раздвижат тоя остров - казина, барове, рибни ресторанти, елитни seкс услуги, да хвърчат дронове насам-натам, атракции на всяка крачка... Ще станат сите милионери и ще щракат с пръсти! А сега са прости лъскачи на чужди патъци...
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
класическо изваждане парцела извън '' Натура''... нищо ново, това в България се практикува от 25 години
4
3
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Почти цялата им култура на тия хора е унищожена. Никой не може да прочете малкото останали от тях писмени текстове.
3
9
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Ашколсун! :-D
2
12
 
5
 
! Отговори
Турист преди 4 години
Няма нищо, нали е съборена само една. Нали имат още 999.
1
13
 
5
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
ВОДАЧА СИГУРНО Е ОТ СССР ЧУКЧА

Спонсорирани публикации