Ресторантьори, автомонтьори... Кой пълни най-много хазната?

НСИ показа предварителните данни
6 мар 2020 21:42, Петя Славова
81
Ресторантьори, автомонтьори... Кой пълни най-много хазната?
Снимка: БГНЕС

Ресторантьорствтото, хотелиерството, търговията и ремонтът на автомобили и мотоциклети, заедно с транспорта, складирането и пощите са произвели 22.7 млрд. лв. брутна добавена стойност през 2019 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Тези сектори държат най-голям дял по добавена стойност, която е съществена част от образуването на БВП - за миналата година тя се равнява на 102.2 млрд. лв.

След тях се нарежда добивната и преработващата промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставяне на води, канализационни услуги и управлението на отпадъците с произведени 21.8 млрд. лв.

Челната тройка се затваря от държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа с 15.8 млрд. лв. Строителството, селското, горското и рибното стопанство са произвели най-малко по съответно 4.6 млрд. лв. и 3.7 млрд. лв. На последно място е спортът, културата, дейностите на домакинства и работодатели и други дейности с 2.3 млрд. лв. принос, предаде "Монитор".

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарастна с 3.4% през 2019 г. като достигна 118.6 млрд. лв. (60.6 млрд. евро). На човек от населението се падат по 4 677 лв. (8 678 евро).

През четвъртото тримесечие е регистриран ръст от 3.1% на БВП до 32.6 млрд. лв. (16.7 млрд. евро) - това е с 0.4% по-ниско спрямо първоначалните експресни данни, изведени от института преди седмици. Тогава от опозицията сигнализираха за пропуснато отчитане на внос на петролни продукти и неточности от около 4 млрд. лв.

"Вносът не е отчетен, защото бяха въведени две декларации за нефтопродуктите - една начална и една допълнителна“, заяви по този повод председателят на НСИ Сергей Цветарски. Той изтъкна, че разликата се получава от документното оформяне и забавянето, което е причинено от предварителната и допълнителната декларация. Вече са направени корекции за останалите три тримесечия на 2019 г. - през първото има ревизия нагоре с 0.3%, второто е почти без промяна, а третото е с 0.3% надолу.

Произведената през четвъртото тримесечие брутна добавена стойност е 28.3 млрд. лв. (2.7% ръст за година). В структурата й аграрният сектор запазва своя дял от 2.8%. В индустрията е отчетено увеличение от 1.6% на годишна база като през миналата година то достига 23.5%.

Най-голям дял имат услугите - 73.7% през 2019 г. Те обаче намаляват с 0.6% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. Ръст има при строителството (4.3% ръст), селското, горското и рибното стопанство (3.8% ръст), финансовите и застрахователните дейности (3.8% ръст), промишлеността (3.5% ръст) и при държавно управление, образование, здравеопазване и социална работа (3.7% ръст).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
При Бойко е така.
71
1
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Teo Прав си, приятелю! Но , косачката е нещо много сложно-права лопата не можем да произведем, а внасяме от Русия, Турция или Китай.Но-това е целта, поставена от 1989-та насам. Преди 25-30 години, ми попадна статия, на "Института за стратегически изследвания" на НРБ, каквото и да значи това.Казваше се статията "Трите стъпки на империализма".В резюме:1.Ликвидиране на образование и производство.2.Внос , и обучение само на сервизни специалисти .3.Народът-само усмихнати и-ди -оти -потребители
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хазната я пълнят работещите на запад и разни европейски програми и субсидии. Без тях в България няма да има луксозно живеещи мутри и мутреси понеже няма от къде да дойдат тези пари защото българия не произвежда нищо стойностно.
69
1
 
4
 
! Отговори
Teo преди 4 години
Ресторантьори, автомонтьори ... а производство ?!? Кога? Защото там е истината. А не в услугите. Превърнали сме се в едни консуматори и мрънкаме заради нашето дередже. Ами, така ще е! Една косачка не може да се произведе в България вече! До там я докарахме! На нивото на Бруней!
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автоморгите са легални перачници на пари.Освен това един куп "наши" фирми унищожават горите, а те са БЕЗЦЕННИ !
67
2
 
2
 
! Отговори
Х1 преди 4 години
Ремонтът на автомобили и автомобилите пътна помощ 80% са нелегални.Автоморгите са пълни с части и никой не знае на каква стойност са и по какъв начин са придобити .в България има огромен сив сектор -най вече при продажбата на автомобили и авточасти и в строителството .Бригади от по 5 човека официално работещи във фирмите правят саниране на цели блокове и всички институции се правят ,че не виждат.Явно Рей Бан са направили ламаринени очила специално за администрацията.
66
2
 
5
 
! Отговори
ХА! преди 4 години
Програмистите с техните високи заплати даже не са в класацията.
65
0
 
7
 
! Отговори
Диоген преди 4 години
Цитат от статията - "На човек от населението се падат по 4 677 лв. (8 678 евро)".Неграмотни журналисти и това си е!
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 64Няма как бедни хора да пълнят хазната. Виж работодателите им може. Но за бедните се съмнявам. Айде включи си малко сивото в-во.
63
1
 
5
 
! Отговори
До Гробокопач преди 4 години
Еми отиди да гласуваш и като гласуваш недей гласува за охранител-пожарникар а за някой по-образован и умен. И не бягай от отговорност, щото точно вие които не гласувате мрънкате най-много. Ми да си гласувал и ако не ти хареса после на площада. А за монтьорите, купувай 3та ръка луксозна лимузина на 20 години и после мрънкай, че майстора имал работа и следователно пари. Мрънкай и за програмистите дето за 2 години учене изкарват повече от теб. То гроздето винаги ще е кисело за хора като теб
62
5
 
6
 
! Отговори
tctc преди 4 години
До 62Демон-крацията е много хубаво нещо,стига основите и да не са положени от български бивши комунисти. Децата и внуците ти няма да бягат на изток при комунистите,а на запад при демократите,щото никой не бяга от хубавото,а тича към него
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ресторантьори, автомонтьори... Кой пълни най-много хазната? БЕДНЯЦИТЕ, работещите бедни.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цървуле, 35, за да влезнеш Право в СУ, трябваха реални знания преди години, сега нивото е паднало. Не злобей, ти си от някое провинциално "университетче", като например - Югозападналия.
59
10
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Каква разлика между НРБ и РБ! Бойкономика до Смърт! Услуги;))) Услуга-Прислуга. Само Прислугата дава услуга. И тва при соца, автомонтьор бе най-долнопробната професия, от най-зипадналите типове, щот тия дето не могат друго я в "Пеньо Пенев", я в "Автото";))) особено в "Автото" беха най-представителните извадки на селенията, които си говореха на "Бай ***". Та си представете, докъде ни докараха демон-кратите!Сега, автото са големото "Добро Утро"...
58
2
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До //Анонимен 58// Трябва ли да се разбира,че сте ученик на Фройд и Карл Юнг?Няма да е лощо,малко да си пооправите правописа.Пише се с"О",а не ***,както Вие го пишете.Хайде заемете с граматиката,а не раздавайте диагнози.И обръщението да е "Ви",колкото и да ви е трудно.Не съм пил с Вас брудершафт,нито съм ритал с Вас "мачле" в прахоляка на родното Ви място
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарастна с 3.4% през 2019 г. като достигна 118.6 млрд. лв. (60.6 млрд. евро). На човек от населението се падат по 4 677 лв. (8 678 евро).________Кой бърка в сметките незнам но в общи линии нещата не са така ;)118,6 млрд лева/ 7 млн население = 16942 лева60,6 млрд евро/ 7 млн население = 8657 евро
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На човек от населението се падат по 4 677 лв. (8 678 евро).???????????????????????????НЕ Е ЛИ ОБРАТНОТО?
55
6
 
0
 
! Отговори
f преди 4 години
Около 7 години е библейският апокалипсис май, още няма и година остава, развиделява се. 2060та ново свечеряване за 2-3 години с подземни градове и ядрена война. Ванга е предрекла още един по-задружен свят с много деца в Америка, и Бог щял да царува цели 1000 години. Някъде на толкова се редуват денят и нощта.
54
3
 
27
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Преди години в един ресторант се запознах с германец,от бившото ГДР.Той беше идвал много ръти в България на почивка,още като дете със своите родители,та до зрели години.Та той ми каза,че като преминели през моста при Русе навлизали в страната с най-вкусните чушки,домати,праскови и т.н.Зададе ми въпроса къде са сега тези зеленчуци с този незабравим вкус.Трябваше да му кажа,че салатата,която си е с турски домати,гръцки чушки,македонски лук,с мароканска сол и само пръста на сервитьора накиснат в нея е български
53
5
 
1
 
! Отговори
f преди 4 години
то тогава и дойде края на света, началото на 2014 когато немците пускали радиация в САЩ,Германия също се дели, магаретата не са много хубави хора, да живеят катърите, има и тур-ска част, когато пътувате, внимавайте в коя германия отивате!

Спонсорирани публикации