Смърт, останки и мистика: Започва делото за свалянето на MH17

Четирима мъже са обвинени, но ще има ли справедливост?
9 мар 2020 18:20, Нели Христова
178
Смърт, останки и мистика: Започва делото за свалянето на MH17
Снимка: БГНЕС

На 17 юли 2014 година полет MH17 на Малайзийските авиолинии е свален над Украйна от руска ракета. Шест години по-късно, днес, започва делото в Нидерландия срещу четирима мъже, отговорни за смъртта на 298 души.

Според разследващите, доказателствата, че ракетата "Бук" е дошла от руска военна база, са достатъчни. Четиримата мъже, трима руснаци и един украинец, няма да присъстват на делото. Те ще свидетелстват с видео връзка, а само един от тях ще има защитници в залата.

Русия продължава да отрича участието си в свалянето на полет MH17, припомнят от BBC.

Съдебният процес е кулминацията на най-сложното разследване, проведено от нидерландските власти. Две трети от жертвите са били името от страната на лалетата. За това Нидерландия се заема с разследването, а процесът ще се проведе по нидерландската съдебна система.

Въпреки че обвиняемите няма да се появят в съдебната зала, близките на жертвите ще разкажат пред съдебните заседатели как трагедията е променила живота им. Сред тях е Пиет Плоег, който губи брат си, съпругата му и племенника си.

"Получих списък с това, което беше намерено от племенника ми. Беше ужасно. Той бе върнат на 80 парчета. Не мога да ви опиша, какво е чувството...", казва Плоег пред BBC. Останките на брат му, Алекс, така и не са намерени.

"Видяхме как брат ми премина през гейта с жена си. Знаехме, че е на самолета. Но не намериха нищо. Не може да се обясни, колко е странно. Дори и сега, пет и половина години по-късно, нищо не е намерено. Няма останки. Няма багаж. Сякаш не е съществувал", казва Плоег. Той не очаква четиримата мъже да бъдат осъдени, но твърди, че най-важното за близките от този процес е да разберат защо се е случило и какво точно се е случило.

"Те няма да бъдат пратени в затвора. Това е факт. Трябва да го приемем", категоричен е Плоег.

Малко се знае за това, кои ще са свидетелите. Ясен е броят им - 13. Самоличността им се пази в тайна. Очаква се процесът да продължи до три години.

Четиримата мъже, срещу които бяха повдигнати обвинения през 2019 са:

Игор Гиркин, известен още като Стрелков. Той е бивш полковник в разузнавателната служба на ГРУ в Русия, той е бил министър на отбраната в държавния на бунтовниците източен украински град Донецк, твърдят прокурори.

Сергей Дубински, известен като Хмури. Той е бил нает от руската военна разузнавателна агенция ГРУ, според разследващите. Твърди се, че е бил заместник на г-н Гиркин и е бил в редовен контакт с Русия

Олег Пулатов, известен като Гюрза. Той е бивш войник от специалните части на ГРУ, който става заместник-началник на разузнавателната служба в Донецк

Леонид Харченко, известен като Крот. Той е украински гражданин без военно минало, който ръководи боен отряд като командир в Източна Украйна.

Единствено Олег Пулатов ще бъде представляван пред съда. Според източници на BBC пък Игор Гиркин не признавал авторитета на нидерландския съд.

През последните години реакцията на Русия, когато е обвинена в нещо, винаги е отричане.  Случаят с MH17 не е по-различен. През годините Москва твърди, че няма нищо общо със свалянето на самолета и се опитва да дискредитира процеса. По думите на говорителката на външното министерство Мария Захарова, "процесът е 100% политически". Според нея Русия е предала на Нидерландия тонове доказателства, но те са били отхвърлили.

Водещият Владимир Соловьов пък заявява, че руснаците вече не се интересуват от процеса: "Ние също искаме истината, но как да я получим, когато цялото разследване е далеч от истинско?"

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
1
 
! Отговори
чичо преди 4 години
От независими разследващи е доказано че нито в Русия нито в Украйна и имало на такова разстояние системи Бук че да могат да свалят самолета. Самолета е свален от друг самолет във въздуха. И то от жена пилот.
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кремълската Хунта свали малайзийския пътнически самолет над Донбас. Въпросът е дали руския Гулаг сега ще плати кръвнината или след като Путин гушне Мумията !
135
1
 
3
 
! Отговори
zed преди 4 години
И да, Украйна е можела да затвори въздушното си пространство, но не го е направила по ред причини.НО процесът в Схипхол изяснява кой е стрелял, с какво и как, а не се занимава със това затворила ли е Украйна въздушното пространство, защото този въпрос е ясен.
134
1
 
2
 
! Отговори
zed преди 4 години
До Да напомня... 131Не затварянето на въздушното пространство не е причина за падане на самолета, обстрелването му Е.По същия начин можем да твърдим че вина за падането на кой да е самолет от началото на авиацията е факта че е излетял.Не затварянето на въздушното пространство от Украйна НЕ Е състав на престъпление, формално няма член, по който може да си осъден. Обстрелването на граждански самолет Е. Да нампомня че Русия също не е затворила възд. пространство доо същата зона
133
2
 
4
 
! Отговори
Милиционер преди 4 години
Тия пияни ватенки дори не са разбрали какъв самолет са свалили за жалост. Мир на праха им. Дай сили на близките Господи.
132
4
 
6
 
! Отговори
george преди 4 години
Помня как западните медии пищяха 2-3 дни за тоя самолет, но след като черните кутии отидоха в Холандия изведнъж настана тишина, сякаш забравиха за този случай. А холандците казаха, че ще имат резултати от черните кутии не до дни, не до седмица, а чак след 1 година???? Но така и не извадиха нищо. Който има малко мозък в главата може да се сети за какво иде реч
131
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Доказателства не са предоставени, само спекулации"Та стоиш ТИ про стак пред жирафа, гледаш го......и викаш такова животно нема..........и това е спекулация.
130
9
 
6
 
! Отговори
До 162 Психо... преди 4 години
***, важни са фактите, а не русофилството, или русофобството. Доказателства не са предоставени, само спекулации, които всъщност показват, че процесът е чисто политически.
129
5
 
9
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Един ден ближещите руският седалищен мускул ще бъдат обявени за национални предатели (което е в сила и сега). Знам, че постът ми ще бъде залят с червени палчета от разни зле заплатени ***, които работят това и така си докарват рубло- долари с които си купуват, лади и москвичи разбира се. За да си пламенен русофил трябва малко, малко мозък, малко чест, малко съвест ............
128
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези под мен са от първите приятели на Шорос
127
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
158Русофилството е тежко психическо заболяване.
126
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Санкции до дупка за тази деградирала нация.
125
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
MH17 беше свален над Украйна по време на война. Тази държава е виновна, в чиито небеса това е станало. Всичко друго е западна пропаганда, дами и господа. Нима не ви звучи нелепо това, което предоставят като доказателства против Русия, която тогава дори не участва в бойните действия?
124
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ва тници пак ли ви наритаха по зад ниците ?
123
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Компенсации, около $900 млн ще вразумят руските солдари
122
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По думите на говорителката на външното министерство Мария Захарова, "процесът е 100% политически".на тая пикла порастнаха ли и цицките?
121
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвецките *** пак са налазили форума. След малко свършва щайгата с рубли и край с коментарите им.
120
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МишоВиновните са известни от самота начало, без доказателства или факти. Фейсбук вече ги откри........откри ги защото са *** yшанки. Кой го караше Гиркин да се хвали на началника си в Москва по телефона, че е свалил украински самолет?Кой ги караше yшанките да се снимат с Бук-а като пътува от Русия до Донбас и обратно?
119
8
 
9
 
! Отговори
Едни и същи преди 4 години
По-рано и Кадафито отричаше за сваления самолет над Шотландия Локърби, но накрая плати милиарди. Терористите никога не си признават, и трябва да ги притискат
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До работещ в Българияза Каскет-ТВ ли работиш?

Спонсорирани публикации