Смърт, останки и мистика: Започва делото за свалянето на MH17

Четирима мъже са обвинени, но ще има ли справедливост?
9 мар 2020 18:20, Нели Христова
178
Смърт, останки и мистика: Започва делото за свалянето на MH17
Снимка: БГНЕС

На 17 юли 2014 година полет MH17 на Малайзийските авиолинии е свален над Украйна от руска ракета. Шест години по-късно, днес, започва делото в Нидерландия срещу четирима мъже, отговорни за смъртта на 298 души.

Според разследващите, доказателствата, че ракетата "Бук" е дошла от руска военна база, са достатъчни. Четиримата мъже, трима руснаци и един украинец, няма да присъстват на делото. Те ще свидетелстват с видео връзка, а само един от тях ще има защитници в залата.

Русия продължава да отрича участието си в свалянето на полет MH17, припомнят от BBC.

Съдебният процес е кулминацията на най-сложното разследване, проведено от нидерландските власти. Две трети от жертвите са били името от страната на лалетата. За това Нидерландия се заема с разследването, а процесът ще се проведе по нидерландската съдебна система.

Въпреки че обвиняемите няма да се появят в съдебната зала, близките на жертвите ще разкажат пред съдебните заседатели как трагедията е променила живота им. Сред тях е Пиет Плоег, който губи брат си, съпругата му и племенника си.

"Получих списък с това, което беше намерено от племенника ми. Беше ужасно. Той бе върнат на 80 парчета. Не мога да ви опиша, какво е чувството...", казва Плоег пред BBC. Останките на брат му, Алекс, така и не са намерени.

"Видяхме как брат ми премина през гейта с жена си. Знаехме, че е на самолета. Но не намериха нищо. Не може да се обясни, колко е странно. Дори и сега, пет и половина години по-късно, нищо не е намерено. Няма останки. Няма багаж. Сякаш не е съществувал", казва Плоег. Той не очаква четиримата мъже да бъдат осъдени, но твърди, че най-важното за близките от този процес е да разберат защо се е случило и какво точно се е случило.

"Те няма да бъдат пратени в затвора. Това е факт. Трябва да го приемем", категоричен е Плоег.

Малко се знае за това, кои ще са свидетелите. Ясен е броят им - 13. Самоличността им се пази в тайна. Очаква се процесът да продължи до три години.

Четиримата мъже, срещу които бяха повдигнати обвинения през 2019 са:

Игор Гиркин, известен още като Стрелков. Той е бивш полковник в разузнавателната служба на ГРУ в Русия, той е бил министър на отбраната в държавния на бунтовниците източен украински град Донецк, твърдят прокурори.

Сергей Дубински, известен като Хмури. Той е бил нает от руската военна разузнавателна агенция ГРУ, според разследващите. Твърди се, че е бил заместник на г-н Гиркин и е бил в редовен контакт с Русия

Олег Пулатов, известен като Гюрза. Той е бивш войник от специалните части на ГРУ, който става заместник-началник на разузнавателната служба в Донецк

Леонид Харченко, известен като Крот. Той е украински гражданин без военно минало, който ръководи боен отряд като командир в Източна Украйна.

Единствено Олег Пулатов ще бъде представляван пред съда. Според източници на BBC пък Игор Гиркин не признавал авторитета на нидерландския съд.

През последните години реакцията на Русия, когато е обвинена в нещо, винаги е отричане.  Случаят с MH17 не е по-различен. През годините Москва твърди, че няма нищо общо със свалянето на самолета и се опитва да дискредитира процеса. По думите на говорителката на външното министерство Мария Захарова, "процесът е 100% политически". Според нея Русия е предала на Нидерландия тонове доказателства, но те са били отхвърлили.

Водещият Владимир Соловьов пък заявява, че руснаците вече не се интересуват от процеса: "Ние също искаме истината, но как да я получим, когато цялото разследване е далеч от истинско?"

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
13
 
8
 
! Отговори
Говорит Масква преди 4 години
Ние имаме челен опит при обработка на граждански самолети. Сваляма ги на земята само дапроверим дали са от нашите. Още през 1983 год. свалихме един корейски самолет над Сахалин, въпреки че корейците много мрънкаха- бог да ги прости всичките. И холандците бог да ги прости.
116
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хохлите го думнаха и това си е!
115
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо имат страданията на семействата със истината кой е свалил самолета. Или поредното анти руско шоу на запада. А за изгорените 40 в Одеса никога не се говори?
114
28
 
17
 
! Отговори
гр.Мухосранск преди 4 години
Здравейте. Родена съм в Алкашк-на-Сибир но от две годишна живея в гр. Мухосранск, Сибир. Израснах много бедно но успях да се оженя за български дървосекач и в момента живеем доста сносно в България. Но родителите ми и сестра ми живеят в абсолютна мизерия в Мухосранск. Когато имат храна обикновенно ядат картофени обелки и лопуш. Имаме нефт, газ, дървесина но московците окрадоха всичко а за нас остава по една студена вода както се казва.
113
13
 
16
 
! Отговори
работещ в България преди 4 години
След 10 години управление на др. Бойко Борисов България еПЪРВО място по СМЪРТНОСТ в СВЕТА!!!Благодарение на неговото некадърно управление България еНА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ДОХОДИ В ЕВРОПА!ИСПАНСКАТА ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА ГО РАЗСЛЕДВА ЗА ФИНАНСОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!!Очаквам и ГЕШЕФ да се задейства,иначе Няма полза от него за България.
112
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
може и без дело;зеленок и компания предатели да застанат на колене пред русия ,и да помолят за милост.след това да изгонят краварските терористи от украйна
111
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Путин прие Русия в жалко състояние и ще остави в същото състояние след 20 много успешни години. Единствените които спечелиха от путинизма са приятелската клика около него. Бяха голтаци а днес са мултимилиардери.
110
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин ще убие Америка с цена да петрола 10 долара и долар 100 рубли. Черни дни настават за ФАЩ.
109
7
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Започва цирка, с тайните свидетели ,тайните доказателства.Нещо като Светата инквизиция .
108
7
 
23
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
До Крим не е руски А чий е Крим? Винаги е бил руски и руски ще си остане. Крим и Севактопол имат сакрално значение за руската култура и самосъзнание. Крим е сърцето на Руската империя, място за което руснаците са дали милиони жертви. Крим винаги е бил руски.
107
10
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Това не е съдебен процес, а фарс, комедийно шоу или театър!Виновните са известни от самота начало, без доказателства или факти. Фейсбук вече ги откри........За какво са ни съдилища, като си имаме Фейсбук!?Върха на цинизма на ЦРУ - убили с ръцете на украинските терористи почти 300 човека!!!!!Срам.
106
9
 
3
 
! Отговори
Западняците лъжат преди 4 години
Русия не е виновна за свалянето на малайзиския самолет. Виновни са само 3-*** руснаци и 1 украинец от Донбас.
105
13
 
4
 
! Отговори
Смелая ватенка преди 4 години
Де що има хамериканский самальот , може и гражданской , ще го свяляме.
104
16
 
9
 
! Отговори
говорит Масква преди 4 години
Терористи - путинисти
103
6
 
21
 
! Отговори
Да напомня... преди 4 години
..няма и едно обвинение към украинските авиационни власти, допуснали преминаването на граждански самолети над район, в който се водят активни бойни действия. Те, очевидно, са преценени като напълно невинни в тази история...
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 125Ще разпитат друг път, като ти е *** з**ика знаеш че колкото повече ровиш ще мирише повече.
101
3
 
7
 
! Отговори
До 125 преди 4 години
Нещо много претупвате работата. Напротив бита завели контра дела. Бика поискали да разпитат авио диспечерите и пилотите на бойни самолети в зоната на трагедията. И разбира се началниците им.
100
5
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Укропитеците отново са с вързани ръце пред американските си колонизатори. Знаят много добре, че този цирк няма да мине го играят. Отново против себе си !
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От много отявлени русофили знам че тов. Путин и Русия нямат абсолютно никаква вина. Цялата вина носи САЩ, ЦРУ, Израел, МОСАД и техните украински маши.
98
1
 
3
 
! Отговори
До 122 преди 4 години
Да не са им префлагали да издирят несъществуващия испанския диспечер Карлос? Хахахаха

Спонсорирани публикации