Смърт, останки и мистика: Започва делото за свалянето на MH17

Четирима мъже са обвинени, но ще има ли справедливост?
9 мар 2020 18:20, Нели Христова
178
Смърт, останки и мистика: Започва делото за свалянето на MH17
Снимка: БГНЕС

На 17 юли 2014 година полет MH17 на Малайзийските авиолинии е свален над Украйна от руска ракета. Шест години по-късно, днес, започва делото в Нидерландия срещу четирима мъже, отговорни за смъртта на 298 души.

Според разследващите, доказателствата, че ракетата "Бук" е дошла от руска военна база, са достатъчни. Четиримата мъже, трима руснаци и един украинец, няма да присъстват на делото. Те ще свидетелстват с видео връзка, а само един от тях ще има защитници в залата.

Русия продължава да отрича участието си в свалянето на полет MH17, припомнят от BBC.

Съдебният процес е кулминацията на най-сложното разследване, проведено от нидерландските власти. Две трети от жертвите са били името от страната на лалетата. За това Нидерландия се заема с разследването, а процесът ще се проведе по нидерландската съдебна система.

Въпреки че обвиняемите няма да се появят в съдебната зала, близките на жертвите ще разкажат пред съдебните заседатели как трагедията е променила живота им. Сред тях е Пиет Плоег, който губи брат си, съпругата му и племенника си.

"Получих списък с това, което беше намерено от племенника ми. Беше ужасно. Той бе върнат на 80 парчета. Не мога да ви опиша, какво е чувството...", казва Плоег пред BBC. Останките на брат му, Алекс, така и не са намерени.

"Видяхме как брат ми премина през гейта с жена си. Знаехме, че е на самолета. Но не намериха нищо. Не може да се обясни, колко е странно. Дори и сега, пет и половина години по-късно, нищо не е намерено. Няма останки. Няма багаж. Сякаш не е съществувал", казва Плоег. Той не очаква четиримата мъже да бъдат осъдени, но твърди, че най-важното за близките от този процес е да разберат защо се е случило и какво точно се е случило.

"Те няма да бъдат пратени в затвора. Това е факт. Трябва да го приемем", категоричен е Плоег.

Малко се знае за това, кои ще са свидетелите. Ясен е броят им - 13. Самоличността им се пази в тайна. Очаква се процесът да продължи до три години.

Четиримата мъже, срещу които бяха повдигнати обвинения през 2019 са:

Игор Гиркин, известен още като Стрелков. Той е бивш полковник в разузнавателната служба на ГРУ в Русия, той е бил министър на отбраната в държавния на бунтовниците източен украински град Донецк, твърдят прокурори.

Сергей Дубински, известен като Хмури. Той е бил нает от руската военна разузнавателна агенция ГРУ, според разследващите. Твърди се, че е бил заместник на г-н Гиркин и е бил в редовен контакт с Русия

Олег Пулатов, известен като Гюрза. Той е бивш войник от специалните части на ГРУ, който става заместник-началник на разузнавателната служба в Донецк

Леонид Харченко, известен като Крот. Той е украински гражданин без военно минало, който ръководи боен отряд като командир в Източна Украйна.

Единствено Олег Пулатов ще бъде представляван пред съда. Според източници на BBC пък Игор Гиркин не признавал авторитета на нидерландския съд.

През последните години реакцията на Русия, когато е обвинена в нещо, винаги е отричане.  Случаят с MH17 не е по-различен. През годините Москва твърди, че няма нищо общо със свалянето на самолета и се опитва да дискредитира процеса. По думите на говорителката на външното министерство Мария Захарова, "процесът е 100% политически". Според нея Русия е предала на Нидерландия тонове доказателства, но те са били отхвърлили.

Водещият Владимир Соловьов пък заявява, че руснаците вече не се интересуват от процеса: "Ние също искаме истината, но как да я получим, когато цялото разследване е далеч от истинско?"

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
9
 
2
 
! Отговори
Варна преди 4 години
В частен разговор повечето руснаци си признават, че те са свалили Боинга. Имам много приятели руснаци с които правя бизнес, почти всеки месец съм в Москва. Трябва да си признаят и да оставят този инцидент зад гърба си.
76
3
 
3
 
! Отговори
До 103 преди 4 години
Тренировки над района на бойните действия в Донбад...Ти съвсем ни взе заМалоумни.
75
4
 
5
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 4 години
Боингът е бил свален "по грешка" с ракета 9М38М1 от 156-ти зенитен ракетен полк на Украйна. По време на учения, в района на Зарощенское. ЗРК "Бук-М1" е трябвало тренировъчно да се цели в украински Су-25. По случайност траекториите на Боинга и на Су-25 съвпаднали, сливайки се на екрана в една голяма точка. Когато има схождане на целите на един азимут, системата за съпровождане автоматично се пренастройва за водене на целта с по-голяма площ, т.е. към Боинга. Бил е произведен "несанкциониран" запуск на ракетата.
74
5
 
2
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Аха, имаме малко напредък. Значи ИМАЛО доказателства но били изфабрикувани. Е, това е работа на съда да определи дали доказателствата са легитимни. В правовите държави е така.
73
1
 
4
 
! Отговори
Univision преди 4 години
Колегите в Русия бяха доста изчерпателни в развиването на различните теории за свалянето на малазийския Боинг. Мисля че бяха около 14-15 различни теории. Но никой не повдигна възможността за намесата на извънземни. Настояваме съда да разгледа и тази възможност преди произнасяне на присъдите.
72
4
 
4
 
! Отговори
Коломбо преди 4 години
Там е работата, че освен фабрикувани, доказателства няма
71
3
 
7
 
! Отговори
Евроатлантикъ преди 4 години
Драги холандци,извинявайте,че ви избомбихме самолета,но това е в името на алчността,парите,властта - ценности на евроатлантизъма ни!В името на нашите гореспоменати ценности - извинявайте!Правов процес няма да има,ще вменим вината на руснаците,за да не се стигне до извършителя на убийството,моля да приемете нашите съболезнования!
70
1
 
3
 
! Отговори
ХЛ преди 4 години
Иранския Боинг не го ли свалиха и него със БУК? Но те поне имаха доблестта да си признаят на другия ден.
69
4
 
2
 
! Отговори
Боян В. преди 4 години
Аз лично имам доверие в съдилищата в Нидерландия. Да се разгледат обективно доказателствата и ако са виновни ще лежат. Въпроса е кой ще изплати обезщетенията ако се докаже, че са те?
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че са си писали актив че са свалили самолет не означава, че са го свалили, умнико! Точно затова трябва да има Реално следствие. Да се намели оръжието на престъплението според пораженията, а не да се подхвърли. Да се разпитат на първо място диспечерите на въздушното движение по чие нареждане самолета и насочен по това трасе, а не по друго. Толкова американски шпионски филми пуснахте по телевизията, ме вече не можете да ни излъжете. Захитряхме.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПетровМедиите в Русия НЕ СА РУСКИ!Толкова за руските медии.Изводите си ги прави сам.
66
6
 
3
 
! Отговори
Анатема преди 4 години
Живота на 298 невинни души, много от които деца, беше отнет от кремълския кръвопиец. Това е работа на Дявола който се е преобразил в президента на Русия.
65
2
 
2
 
! Отговори
До 85 преди 4 години
Правилно си си мислил. Явно умееш да мислиш. Останалите само вярват.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, и освен това Руснаците бият Турците.....
63
4
 
2
 
! Отговори
Петров преди 4 години
В следобедните новини по Россия 1 веднага след инцидента показаха интервю с Игор Гиркин който преливащ от радост обяви че току що са свалили украински Ан-26. Но като се усетиха какво са направили веднага свалиха информацията от интернет.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Само не разбрах защо се обвинява Русия когато трагедията е станала на Украйнска територия,или точно това е била целта?!"Ама то и на обратната страна на Слънцето да беше станало пак Русия щеше да е виновна и да намерят двайсетина безпристрастни свидетеля. Така им е удобно. Пък че някой умрял - Бог да ги прости и айде.
61
8
 
4
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Разбрах, че руснаците лъжат когато всеки ден след инцидента излизаха с различна версия.
60
0
 
2
 
! Отговори
До 86 преди 4 години
всяка страна си има ***
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кое е правовото на Холандия. Че са били офшорна зона за американки фирми след войната?
58
6
 
3
 
! Отговори
Лора Кралева преди 4 години
Живея и работя от 8 години в Москва. Повечето от колегите ми в офиса са убедени, че техните хора са виновни. Дори и самите руснаци вече не вярват на лъжите на Кремъл.

Спонсорирани публикации