Смърт, останки и мистика: Започва делото за свалянето на MH17

Четирима мъже са обвинени, но ще има ли справедливост?
9 мар 2020 18:20, Нели Христова
178
Смърт, останки и мистика: Започва делото за свалянето на MH17
Снимка: БГНЕС

На 17 юли 2014 година полет MH17 на Малайзийските авиолинии е свален над Украйна от руска ракета. Шест години по-късно, днес, започва делото в Нидерландия срещу четирима мъже, отговорни за смъртта на 298 души.

Според разследващите, доказателствата, че ракетата "Бук" е дошла от руска военна база, са достатъчни. Четиримата мъже, трима руснаци и един украинец, няма да присъстват на делото. Те ще свидетелстват с видео връзка, а само един от тях ще има защитници в залата.

Русия продължава да отрича участието си в свалянето на полет MH17, припомнят от BBC.

Съдебният процес е кулминацията на най-сложното разследване, проведено от нидерландските власти. Две трети от жертвите са били името от страната на лалетата. За това Нидерландия се заема с разследването, а процесът ще се проведе по нидерландската съдебна система.

Въпреки че обвиняемите няма да се появят в съдебната зала, близките на жертвите ще разкажат пред съдебните заседатели как трагедията е променила живота им. Сред тях е Пиет Плоег, който губи брат си, съпругата му и племенника си.

"Получих списък с това, което беше намерено от племенника ми. Беше ужасно. Той бе върнат на 80 парчета. Не мога да ви опиша, какво е чувството...", казва Плоег пред BBC. Останките на брат му, Алекс, така и не са намерени.

"Видяхме как брат ми премина през гейта с жена си. Знаехме, че е на самолета. Но не намериха нищо. Не може да се обясни, колко е странно. Дори и сега, пет и половина години по-късно, нищо не е намерено. Няма останки. Няма багаж. Сякаш не е съществувал", казва Плоег. Той не очаква четиримата мъже да бъдат осъдени, но твърди, че най-важното за близките от този процес е да разберат защо се е случило и какво точно се е случило.

"Те няма да бъдат пратени в затвора. Това е факт. Трябва да го приемем", категоричен е Плоег.

Малко се знае за това, кои ще са свидетелите. Ясен е броят им - 13. Самоличността им се пази в тайна. Очаква се процесът да продължи до три години.

Четиримата мъже, срещу които бяха повдигнати обвинения през 2019 са:

Игор Гиркин, известен още като Стрелков. Той е бивш полковник в разузнавателната служба на ГРУ в Русия, той е бил министър на отбраната в държавния на бунтовниците източен украински град Донецк, твърдят прокурори.

Сергей Дубински, известен като Хмури. Той е бил нает от руската военна разузнавателна агенция ГРУ, според разследващите. Твърди се, че е бил заместник на г-н Гиркин и е бил в редовен контакт с Русия

Олег Пулатов, известен като Гюрза. Той е бивш войник от специалните части на ГРУ, който става заместник-началник на разузнавателната служба в Донецк

Леонид Харченко, известен като Крот. Той е украински гражданин без военно минало, който ръководи боен отряд като командир в Източна Украйна.

Единствено Олег Пулатов ще бъде представляван пред съда. Според източници на BBC пък Игор Гиркин не признавал авторитета на нидерландския съд.

През последните години реакцията на Русия, когато е обвинена в нещо, винаги е отричане.  Случаят с MH17 не е по-различен. През годините Москва твърди, че няма нищо общо със свалянето на самолета и се опитва да дискредитира процеса. По думите на говорителката на външното министерство Мария Захарова, "процесът е 100% политически". Според нея Русия е предала на Нидерландия тонове доказателства, но те са били отхвърлили.

Водещият Владимир Соловьов пък заявява, че руснаците вече не се интересуват от процеса: "Ние също искаме истината, но как да я получим, когато цялото разследване е далеч от истинско?"

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 4 години
И аз това си мислех. Една 5 метрова ракета сигурно е към половин тон. Тя би пръснала фюзелажа като хартиена кесия. А хората показаха съвсем други поражения и траектория на ракетата, която не съответства на представеното.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ludoto LencheХоландия е най-вярния съюзник на САЩ,дори не са англичаните,а холандците,така че си прави сама изводите.Но все пак,трябва да накажат истинския убиец,трябва да има правосъдие,а не да ни залъгват с фалшиви статии като тази горе.
55
7
 
2
 
! Отговори
Николай преди 4 години
Прочетете предварителния доклад на холандското следствие. Когато фактите говорят дори и боговете мълчат.
54
3
 
8
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Това си е поръчка на ЦРУ. За какъв процес и дело може да се говори, когато не се допуска другата страна даже да се изкаже. То и Малайзия избяга от това чудо и го обяви за нелегитимно.
53
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
.ako holandcite napraviat tazi glupust ..znachi sa dirijirani napalno !!! Niama nito edi ukrainets .ot t. natechenata Ukraina!!! Skalapena versia za omaskariavaneto na Rusia I na rusnacite s rusko samozaznanie ot DNR I LNR !!!Vsichko tova e dirijirano ot amerikanskite organizatori na Maidana !!! Ta amerikancite sami si butnaha kulite bliznaci ..kakvo ochakvate drugo ot stranata zalivashta s DEMONOKRACIA celia normalen sviat ?!??!!
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо руснаците отначало си признаха за сваления самолет а на другия ден се отметнаха? Телефонно обаждане от Кремъл?
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За първи път чувам за скалъпен процес в Нидерландия. Това е една от най-правовите държави в света. Неслучайно Международният Съд се намира именно в Хага.
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тубата има филм. Крият диспечера насочила самолета към зоната на боевете. Тя не е разпитвана изобщо. Не са разпитали началниците и. Правят скалъпен процес.
49
1
 
9
 
! Отговори
Ей хора преди 4 години
Погледнете кой има полза от тази трагедия и ще разберете кой е свалил самолета....
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой от евроатлантиците просто трябва да се изправи и да каже - ИЗВИНЯВАЙТЕ,но използвахме и използваме смъртта на роднините ви за политически цели,те умряха за политиката!"Геройски загинали,в името на политиката и интригите на световната върхушка!",ето това трябва да е надписа на гробовете на тези хора!
47
5
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Американците имат пръст в тази работа, пък и в някои други, от които страдаме всички.
46
6
 
16
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Само не разбрах защо се обвинява Русия когато трагедията е станала на Украйнска територия,или точно това е била целта?!
45
5
 
17
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Странно защо сащ крие даните от своя сателит който е наблюдавал района?
44
2
 
17
 
! Отговори
ужас преди 4 години
Политиката отново ще измести истината,доживяхме времена когато се убиват хора за да се използват за политически цели.
43
0
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво означава думата "гейт"?С какво начинът, по който се е променил живота на близките, допринася за изясняването на истината и отегчава вината на обвиняемите?
42
5
 
12
 
! Отговори
до Анонимен 61 преди 4 години
Сигурен ли си или ти се иска Русия да е виновна за всичко в света. Ако знаеш нещо обяви го по надлежен ред. Обидите ти показват същността ти. Човек с ниско ниво, комплексар с отклонения.
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще бъде едно голямо театрално представление - цирк европейскоатлантически, роднините на убитите ще се вайкат,плачат,но няма да има правосъдие за истинския убиец на техните близки,а театрална пиеса на световна сцена и вменяване на вина на хора,които нямат нищо общо с убийството на роднините им и холандците никога няма да получат правосъдие,но ще е изиграна поредната Шекспирова драма с фалшиви актьори пред света!
40
14
 
4
 
! Отговори
Рашка - Говняжка преди 4 години
Рашистите трябва да си понесат последствията. След като ги осъдят и глобят няколко милиарда долара, близките на загиналите пътници където намерят руска собственост по света веднага запор със съдебно решение докато ушанките не си платят за мръсо.ти.ите си. га.д.на нация със га.д.но ченге за главатар.
39
3
 
13
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Боян Кралев: Хайде не се изсилвай с приказки за "азиатска жестокост", а и други като теб с "азиатски варвари". Операторът на зенитна система натиска едно копче ако счита че отметката е на противников самолет. Но при активни бойни действия да пуснеш пътнически самолет там, където очакват (а може да е имало) военни самолети, това е варварство, или поне престъпно нехайство.Дежурният *** с русофобският копи/пейст се е включил, това е всичко.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основния проблем на политическия процес е, че Малазийците не ги устройва, на техния гръб Европа да играе такива игри.До сега няколко пъти намекнаха, но не ги отразяват. И всички тези филми, от къде тръгнала, къде се дислоцирала системата БУК, дори и да са достоверни, не доказват, че самолета е свален с ракета от тази система. Има доста сериозни експертизи според които ракетата е много по малка. Т. е. въздух-въздух.

Спонсорирани публикации