Цените на имотите: Ще видим ли спад или нивата ще се задържат?

В големите български градове спад на цените едва ли ще има
10 мар 2020 07:09,
130
Цените на имотите: Ще видим ли спад или нивата ще се задържат?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

2019-та определено беше успешна за всички сегменти на имотния пазар. Дали обаче можем да очакваме задържане или дори спад на цените на имотите в големите градове? С този въпрос Imoti.net потърси водещи експерти от София, Пловдив и Бургас:

Румяна Александрова, агенция Сандер Корект - Р.А. - София:

Изминалата 2019-тa година ще запомним с богат на оферти за продажба имотен пазар, високи ценови нива, които в последното тримесичие леко отблъскваха купувачите, но и с голям интензитет на сключени сделки.

Още от първите дни на януари отбелязахме голяма активност на основните играчи на имотния пазар - купувачи и продавачи. Партньорското поведение на строителните предприемачи към реалните купувачи, увлече и останалите собственици на предложени за продажба имоти да приемат разумни оферти, и да сключат сделки на нива от 5 до 13%, по- ниски от обявените. Все по-често излизат на пазара жилищни имоти, които се продават за дни, поради правилно ценообразуване, адекватно на характеристиките им. Правилото за 2019-та година ”продаваме половин София” продължава да важи, тъй като наред с панелните и старите тухлени жилища, активно се търгува с имоти в строеж.

Разумната преценка на предприемачите и липсата на добри терени за застрояване доведе до издаване на по-малко разрешения за строеж, спрямо 2018г.

Активността на банките, свободния финансов ресурс, платежоспособността и завишената инвестиционна култура на купувачите ще кореспондират с отстъпчивостта на продавачите, което ще запази имотният пазар интензивен.

„Скритото” понижение на цените на реално сключени сделки ще доведе и до понижение на офертния пазар, най- вече в сегмента на скъпите къщи и луксозните имоти. Продавачите ще се влияят от правилото, че техните имоти струват толкова в определен момент, за колкото имат купувач. Отстъпчивостта на строителните предприемачи ще задържи интереса за покупка на жилища в строеж.

Бояна Георгиева, Агенция БРИА  - Пловдив:

Не мисля, че ще има спад на цените на имотите в различните квартали на Пловдив, за момента не се усеща и задържане в ценово отношение.

Във всички пловдивски квартали без Изгрев има ново строителство. Младите хора, които са основните купувачите и то със кредит, предпочитат именно новото строителство и продажбите на такива имоти са извършват още „на зелено“.

Задържане на цените в лек вариант има при панелените блокове. Ако се стигне до спад на цените тук, ще е от гледна точка на това, че панелите са вече доста амортизирани.

Цветелина Димова, SUPER Имоти - Бургас:

Трудно може да се говори за очакван спад в цените на недвижимите имоти на градски пазар в Бургас.

Все по-трудно се намират парцели за застрояване, а търсенето от страна на купувачите на имоти ново строителство не намалява и поставя строителните компании в условия на сериозна конкуренция, когато намерят и договарят парцели за застрояване. Така при централните и най-високо оценяваните квартали (Лазур и Център), където и към момента цените са най-високи, можем да говорим за задържане на нивото на цените, а в същото време във всички останали комплекси и квартали, дори и по-отдалечените, можем да говорим дори за очаквани завишения в цените на имотите ново строителство.

Подобна е ситуацията и в курортите около Бургас, където спокойно можем да кажем, че стойността на имотите в строеж и ново строителство запазват своите цени на квадратен метър, за разлика от имотите на вторичен пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
7
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 години
На "инвеститорите", дето се правеха на много умни и накупиха апартаментите, пийте една студена вода, че ще ви трябва cĸopo..Цeнитe падат със сигурност, нaй мaлĸo 20-30%. При това зверско cтpoитeлcтвo няма как друго да стане..a и ĸopoнaтa нямa дa ***..
115
0
 
1
 
! Отговори
мадрид преди 4 години
До анонименАйде направи го, отворко (нищо лично). Лесно е да се каже. Все пак предполагам си "кокошка" като повечето от нас тук (вкл. мен). Та за нас "няма прошка". Ако ме разбираш.
114
0
 
3
 
! Отговори
мадрид преди 4 години
До РеалистЗабравяш факторът - СПОКОЙСТВИЕ. Може да няма такъв драстичен спад на цените. Погледни го от тази страна. Остави на страна цената на апартамента. Имаш 3% разходи по прехвърляне (по-големи ще са, нали го взимаш на НЕреална цена). Отделно - нали и лихва ще плащаш - годишна. Като сметнеш лихвата колко ти пада на месец. Тя е колкото половиния ти наем. Като сметнеш и пари за амортизация през това време - (нови електроуред, ремонти и т.н) за сметка на никакви пари за това докато си под нае
113
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2008 година ще е като готина приказка с това което ни чака с цените на имотите не искам да съм пророк и това са само мои мисли и не казвам че ще стане така както го мисля но нещата не отиват на добре в световен мащаб и по 300 евро май няма да има кои да купува нищо че самото строителство излиза по скъпо ще дойде тоя момент и то скоро
112
2
 
11
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Гледам, ,,***,, излиза от старата панелка и си купува същото ,,ама ново,,. Същите проблеми заменя с по-нови на двойна или тройна цена а не мисли, че с тези пари може да построи или купи къща с двор до 10 км. от центъра да стига до там много по бързо, отколкото когато е живял в гетото. Акъл, та дрънка!
111
8
 
1
 
! Отговори
До 114 преди 4 години
Смесваш различни неща - наем за двустаен в евтин квартал на София с покупка на тристаен в Центъра на София. Горе-долу за 10-12 години се избива инвестицията. На този за 180000, наемът му ще е 1800 лева примерно.
110
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТускАко купя апартамент за 180 бона за колко време ще го избия с наем от 600 лв?90 кв.м по 2000 лв квадрата.Ами това са 25 години преди да почне да носи пари.Ако се отчетат и ремонтите за тези години отива на близо 30 години избиване на инвестициите и тогава да носи печалба.
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората стават все по алчни а жилищата все по стари и негодни за живеене . Ще дойде време когато алчните ще трябва да платят сабарянето на остарелите и опасни панелки.
108
2
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 4 години
Много по - голям смисъл има да излежеш в чужбина за 5 - 6 год да си счупиш *** от работа и пестене, ама после купуваш жилище на 80 %, отколкото да теглиш 100 000 кредит към някоя *** банка и цял живот да те доят крава. Вече тва е актуалната схема.
107
23
 
10
 
! Отговори
Туск преди 4 години
Имам 15 апартамента в София - не се майтапя, толкова са. Давам ги под наем на средните за бранша цени 600 лв на месец предимно двустайни. И да ви кажа има яко търсене и яко пара пада. Отделно работя като управител аптека към голяма и мощна верига и взимам 2200 чисто като заплата. Тия мишоци тука дето разправя глупости не ги слушайте купувайте стабилно Ще има да чакате спад на имотите като цени. Като влеземе в еврозоната цените и наемите ще скочат още повече за тва купуйте на макс и вадете парит
106
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Нещата с покупката на жилище са ясни. Първо зависи от наличните пари, които може да да примерно от продажба на друг имот или спестени. Второ, зависи от доходите и разходите на семейството. Трето, зависи от възрастта на хората, защото кредит се изплаща докато човек работи, преди да се пенсионира. Четвърто, зависи дали живее под наем или не.
105
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек на 30 години примерно има големият избор да купи жилище със заем за 20-25 години или да изчака 20-25 години плащайки наем и чакайки цените да се срутят и когато стане на 50-55 години, а цените все се вдигат и вдигат, какво прави?
104
4
 
3
 
! Отговори
До Реалист преди 4 години
Кой какво ще има след 20 години живот (под наем или със заем)? Купуваш(наемаш) 50 год. панелка. След 20 години и в двата случая ще си с пръст в устатата (щото или ще те изхвърлят обявявайки го за негоден или ще правиш ремонти по укрепване безчет). Но може тоя с наема да му е и намазан с мед пръста, щото както казваш ти е с наем 80% от вноска по кредита.
103
8
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Има начин да живееш без пари в ново жилище решил съм и ще го направя.Вземам заем от банката купувм жилище и се настанявам.Плащам 2вноски и спирам да плащам пращат ми ЧСИ идва и ми обявава жилището за продан но няма кой да иска да го купи на тая цена.Аз си живея в него плащам си ток и вода итака ще бъде 100години.Този номер го знам от хора които живеят в провинцията и то почти всички от един етнос.
102
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В красивите градове цените са по 10000евра/ кв.м и нагоре , до 30000 даже. Само че София красив град ли се брои ? Или село Варна ? Селски манталитет , селски градове .
101
1
 
5
 
! Отговори
Да бе, да преди 4 години
Вноска от 1600 лева за кредит за апартамент 4 пъти по-голям от апартамента с наем 400 лева. Може.
100
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На панелка какво повишение очакваш ? Тя скоро сама ще падне.
99
6
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Кой е по на сметка? Човек, който 10 години изплаща 20 годишен кредит или друг, който 10 години е плащал наем в размер на 80% от вноската по кредита на първия и на 10-тата година тегли заем и купува жилището, което обикновени е с 20% по-скъпо. Хайде от мен да мине с 10% по-евтино. Схващате ли, как се променят нещата във времето? При това първият има 10 години повече за изплащане на кредита, което често е най-важното. Пенсионер кредит не плаща.
98
4
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
И ПОНЕЖЕ СЕ РАЗПРАВЯМ СЪС СТРОЕЖИНА МЕН МИ Е ЯСНО - НА ВАС НЕ
97
5
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
Реалността е, че който живее под наем плаща наем съизмерим с вноската по кредита за ново жилище.НАЕМ=400ЛЕВА ; ВНОСКА=1600ЛЕВАНЯКОЙ ПЕРСОНИ ЛЪЖАТ НАИВНИЦИ КАК СИ ТРЯБВА

Спонсорирани публикации