Ще има ли фалити на театри и кина след забраната за посещения?

Венцислав Мицов и Искра Ангелова пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 мар 2020 14:42 | 11 мар 2020 14:22, Анисия Иванова
16

Заради новината, че вече има коронавирус и у нас, в цялата страна беше забранено провеждането на културни мероприятия, а спортните се ограничиха.

Забраната за посещения на театри и кина трябваше да важи само в засегнатите региони, но по настояване на министъра на културата Боил Банов ограничителните мерки се разшириха, което взриви актьорската и киногилдия.

Aсоциацията на киносалоните в България поиска оставката на Банов, а музикантът Венци Мицов постави в социалните мрежи 4 въпроса, отправени към Министерството на културата.

"Най-страшното нещо, което може да направим сега, е да се отдадем на този първичен порив, не трябва да се плашим. Не претендирам, че разбирам от здравеопазване, не разбирам от вирусология, но според мен твърде лесно и твърде бързо беше похарчено цялото културно пространство, без да се мисли за стратегия", каза Мицов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че културни институти, особено тези, които са държавни и са на делегиран бюджет, се финансират по особено методология.

"Тя включва на продаден билет - ако 1 единица ти е това, което ти получаваш, държавата ти дава още няколко единици. Да, ама тези културни институти спират да продават билет, тоест спират да имат приходи", каза още той.

"Не мога да изчисля загубите, но следя информационния поток не само в България, но и в други държави. В момента Италия, която ние считаме за най-културната страна в света, е затворила всичките си културни институти. Тя е пред колапс, здравната им система е колабирала", каза актрисата Искра Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че хората трябва да се информират от достоверни източници за ситуацията.

"Радвам се, че най-накрая държавата реагира адекватно", каза още тя. При всеки такъв случай културата изпада извън борда, отбеляза Мицов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Театрите могат да направят представления онлайн, на живо, с такса 50 ст. примерно - аз ще ги гледам с удоволствие, вместо смотаните сериали по ТВ-то
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА ИДАТ ДА ОТКРИЯТ САЛОНИ В ИТАЛИЯ И ТАМ ДА СЕ ЦИГАНЯТ НА ВЛАСТИТЕ ДАЛИ ДА ИМ ОТВАРЯТ ИЛИ НЕ САЛОНИТЕ! ИЛИ В КИТАЙ...
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАИСТИНА МНОГО СЕ РАЗПАСОХМЕ! МРАЗЯ КОМУНИЗМА, НО НАИСТИНА ИМАШЕ НЯКАКЪВ РЕД! СЕГА СУЛЮ ПУЛЮ ДАВА АКЪЛ НА ВЛАСТТА - ОСПОРВА РЕШЕНИЯТА! ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ, А АНААРХИЯ1 РЕШИЛ Е ПРЕМИЕРЪТ - ТОЧКА.НЯМА КОМЕНТ! МВР И ДАНС В ПЛЕВЕН СА АКТИВИРАНИ, ТИЯ МАЙТЪАП СИ ПРАВЯТ!! АМА НЕ ИМ ИЗНАСЯЛО...КАКВО ХЛЕНЧИТЕ, НА КОЙ СВЯТ СТЕ? НЕ ВИЖДАТЕ ЛИВ ИТАЛИЯ КВО СТАВА? КАТО ТАМ ЛИ ИСКАТЕ ДА СТАНЕ??ТОГАВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ВИ СТЪПВАТ В САЛОНИТЕ!!!***!
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че в момента се поставя каруцата пред коня! Не ходим на театър,защото няма маски в аптеката! А можеха да кажат че маските в концертната зала са задължителни или да задължат организаторите например да пускат в залите само посетители с измерена температура,така както пускат на границата чужденци след мерене на температурата! А защо няма забрана за дискотеки,хотели и ресторанти?Другото е популизъм!
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първи обират пешкира винаги артисти и музиканти! Въпреки че бизнесмени,политици много обичат да ги показват в арт среди и на първия ред в цирка! Какъв е смисъла от популистични мероприятия се вижда в молове и улицата днес! Пълно е с учащи които са във ваканция и трябва да си седят в къщи и да се пазят от зарази!
7
2
 
20
 
! Отговори
всички на кино преди 4 години
Боже господи и *** и Пульо се упражняват върху здравеопазването. Абе хора, спрете да коментирате, защото всичко това звучи глупаво. Слушайте какво ви казват лекарите. Щом така се държите, наистина ще дойде време всички вкупом да "отидем на кино". Какво кино, какви театри, не си ли давате сметка за екстремната ситуация. Хайде 2,3 седмици ще минем без кино, пък после ако искате в киното спете. Докато не се научим да спазваме правилата, тоест, да бъдем по отговорни, не ни чакат добри дни.
6
2
 
7
 
! Отговори
В Италия преди 4 години
като се наложи за затворат театри, кина, музеи дори цели ски курорти обявиха данъчна ваканция , плащат на хората поне заплати и не ги притискат с наеми, ипотеки и концесии - ето това е начина.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ходи на кино въобще, салоните са празни от години и половината ги затвориха вече.
4
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Дава,те всички да се разболяваме и да минава тая дандания. Повече хора ще умрат от паника, отколкото от бацила.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да фалират!На мене некой дава ли ми субсидии а?!Само данъци и осигуровки,цял живот им внасям,а сега и аз седя без да работя!Ама частника е така сам си изкарва парите и внася да има и за кияците от администрацията,че и за театрите!
2
2
 
21
 
! Отговори
Антоним преди 4 години
А какво да кажат спедиторите и хората, които очакват доставки от Китай, Италия, Иран, Турция и други. Нима техните загуби са по-малки?В Чехия единия от родителите на деца до 10 години получава платен отпуск, за да не ходи детето му на училище или градина.
1
4
 
26
 
! Отговори
Верка преди 4 години
Дано да фалират. Ще ми искат те за билет за филм по 12 лева, направили една малка минерална вода 2.50 лв. и пуканки 6 лв. Да си гледат филмите. В Замунда та няма билети засега.....

Спонсорирани публикации