Ледовете в Гренландия и Антарктика се топят шест пъти по-бързо

До 2100 г. морското ниво може да се увеличи със 17 см
Обновена: 16 мар 2020 23:01 | 16 мар 2020 23:01, Ния Христова
26
Ледовете в Гренландия и Антарктика се топят шест пъти по-бързо
Снимка: Pixabay
Ледовете в Гренландия и Антарктида се топят шест пъти по-бързо, отколкото през 90-те години на миналия век. Това означава, че до 2100 г. морското ниво може да се увеличи със 17 см, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от в. Монитор. Тази скорост на топене би застрашила 400 милиона души от наводнение в крайбрежните райони. 
 
Учени от 50 международни организации изследваха шелфове с топящ се лед. За целта те са обработили данни от 11 спътникови мисии и 26 отделни анализа, за да уточнят промените, масата, обема, потока и гравитацията. 
 
От 1992 г. до 2017 г. Антарктида и Гренландия са загубили 6,4 трилиона тона лед. Това е повишило морското ниво със 17,8 мм. 60% от това покачване се дължи на стопения лед в Гренландия, а 40% от този в Антарктида. Комбинираният темп на топене се е увеличил от 81 милиарда тона годишно през 90-те години на миналия век до 475 милиарда тона годишно след 2010 г.
 
"Спътниковите наблюдения на полярния лед са съществени за наблюденията и прогнозите как промените в климата могат да се отразят на загубата на лед и покачването на морското ниво - каза един от авторите на изследването Ерик Айвинс от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. - Макар и компютърните симулации да ни дават възможност да правим прогнози, спътниковите измервания ни дават убедителни и безспорни доказателства".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Нептунов преди 4 години
Ще усетите много скоро яростта на БОГ по въздушно и капков път от небето падащи под формата на дъжд още вируси, преживели ледовете от Антрактида и остояли на горещината от слънчевото, радиационно изригване, което се наблудава в момента, смесици директно паднали върхо главите ни също и на мутиралия вече от ковид19 в ковид22 много скоро през 2020
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради коронката е. Толкова много хора вдигнаха температура. Няма как да не се отрази
19
0
 
2
 
! Отговори
Ivaylo преди 4 години
Питайте ги тези във Венеция фейк ли е ...
18
0
 
6
 
! Отговори
Reo преди 4 години
Ще ме извините, но се налага да поравя някои от вас. Гренландия, когато е открита не е била зелена и не е кръстена затова така. По време на една от междуклановите войни в древна Норвегия, загубилият войната крал е бил прогонен с цялото си племе от страната. Той открива Гренландия, по-късно той се връща и обявява че е намерил райски, зелен остров. По този начин си отмъщава с една голяма лъжа. В Гренландия учени сондират леда с километри дълбочина и изследват промените в климата от векове .
17
2
 
10
 
! Отговори
Пак ни Тумбергираха преди 4 години
тая песен за топенето на ледниците от 1980 я слушамза 40 години обаче нивото на океана и с милиметър не се вдигнаминалата зима "еколозите" обираха табелите от ледниците в алпите дето казваха "този ледник след 20 години няма да го има"
16
1
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
И аз така мисля. Не знам защо всички изперкват заради климатичните промени, май не знаят, че земята върви в цикли и просто пак навлизаме в по-топъл период.
15
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Като се топят, да се топят. Какво е това час по час насаждане на вина у хората. Изпратете Грета - тя ще го оправи. Ледников период може да докара.
14
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 4 години
Както би казал бай ви Доню ако беше ескимос: "Да направим Гренландия отново зелена!"
13
2
 
0
 
! Отговори
до 11 от 8 преди 4 години
Моля? Първо не беше поканен в разговора ни. Второ ако имаш да покажеш знание, покажи. Трето ние сме нормални "купувачи" , а не разбирачи. Разликата между едните и другите е, че първите могат да си купят. Електрическият двигател не е нищо , ама нищо ново. Не знам какво трябва да чета. Карах Тесла до преди месец, тази седмица пробвах на Ягуар новото ай - пейс бижу, но най-вероятно ще избера хибридна версия.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Гренландия е била открита, тя е била един зелен остров без лед. Затова са я кръстили "Гренландия" (зелената земя).Периоди на затоплян и охлаждане е имало много пъти. Нивото на световният океан се покачва през последните 200 000 години, не от вчера. Макар и в момента да се покачва, темповете на покачване намаляват. Престанете да всявате истерия, достатъчен ни е коронавирусът.
11
3
 
1
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
До 8 и 9 ахахаха големи разбирачи има на ел. автомобилите. Има какво да прочетете още за тях, всъчност вие нищо и не знаете :) .
10
0
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Освен , че са скъпи и зареждането е проблем. Аз гледам в момента плъг-ин хибридите. защото да завися само от батерията ме държи в безпокойство. Където живея има станции, не са малко, но понякога няма бързо зареждаща станция или не работи на пълен капацитет и вместо 40 мин , чакаш 3 часа. Това не е качеството на живот, което искам. Плъг-ин хибрида ще ми дава 60км на батерия, което за моето ежедневие е повече от перфектно. Цената не е малка, но имам голяма отстъпка на данъка
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8Да кажем че батерията ще я променят скоро.И пак и отново един малък ел автомобил с размерите на опел астра примерно струва 100 000 лв.То е ясно че е моден аксесоар а не избор на обикновен човек.Дори и да вземаш 3-4 хил лв месечбо коеро за Бг е отлична заплата пак 100к са си 100к.Ще бачкаш 10 год за малка кола на ел батерийки ?Няма много такива луди.
8
2
 
15
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Ти мани цената. Докато произведат батерията, изхвърлят толкова въглероден диоксид, колкото 300 000 км дизелов двигател.... супер еко
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бомбардировка от апокалиптични новини. Сега и метеорит трябва да се зададе и туй ще е то...
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е хубаво преди доста години Гренландия е била джунгла.Намират скелети от динозаври,парчета вкаменени дървета,папрат запечатан в скала.Очевидно пак ще става джунгла.Трябва да измислят начин как да разкарат въглеродният двуокис който е в излишък.Е в това ако искат би ърябвало да налеят милиардите а не в електрически автомобили които струват колкото порше.
5
1
 
11
 
! Отговори
глупости преди 4 години
До Анонимен 1Просто климата се стопля!Случвало се е и преди!
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируси, климатични промени, земетресения, природата се опитва да се излекува от паразитът наречен човек.
3
2
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
До 2100г. увеличение със 17 см.До 2100г. я камилата, я камиларя!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си поръчат от МВФ една хладилна инсталация на кредит от 1 трлн. за спасяване на климата.

Спонсорирани публикации