17 000 бутилки дезинфектант: Какво правят спекулантите в кризата?

В САЩ десетки се опитаха да се възползват от ситуацията, но в крайна сметка те са губещи
17 мар 2020 22:10,
71
17 000 бутилки дезинфектант: Какво правят спекулантите в кризата?
Снимка: БГНЕС

На 1 март, ден след като САЩ обяви, че има първа жертва на коронавируса, братята Мат и Ноа Колвин се качили в колата си и тръгнали да купуват дезинфектант за ръце. Подкарали из магазиничетата в Чатануга, Тенеси и изкупили всичко от рафтовете.

През следващите три дни Ноа предприел пътуване през Тенеси и Кентъки, успявайки да напълни цял камион с хиляди бутилки дезинфектатнт за ръце и хиляди пакети антибактериални кърпички, основно от малки маазини от типа "Всичко за 1 долар". Насочил се към магазините в малките градчета, защото извън тях всичко било изкупено.

Мат си останал в Чатануга, приготвяйки се да посрещне огромното количество кърпички и дезинфектант и започнал да подготвя обявите си в Амазон.

Пред New York Times Мат обяснява, че публикувал 300 бутилки дезинфектант и ги продал незабавно за цена между 8 и 70 долара всяко. Цена, многократно надвишаваща сумата, за която ги е купил. За него това са просто "луди пари". За други това е печалба на гърба на пандемията.

На следващия ден Амазон обаче сваля неговата оферта, заедно с хиляди други за санитарни материали, кърпички и маски за лице. Компанията е отстранила някои от продавачите и е предупредила десетки други, че ако продължат да повишават цените, ще загубят своите акаунти. След тях Ebay също въвежда дори още по-строги мерки, забранявайки продажбата в САЩ на маски и дезинфектант.

Сега, когато милиони хора по света търсят напразно дезинфектанти, за да се предпазят от коронавируса, братя Колвин имат 17 000 бутилки и ни най-малка идея къде биха могли да ги продадат.

Мат твърди, ситуацията се е обърнала с главата надолу. Бил е в позиция, от която може да извлече доста дивиденти за семейството си. Сега се чуди "Какво за Бога ще правя с всичко това?".

Братя Колвин са само двама от хилядите продавачи, натрупали огромни количества дезинфектант и респираторни маски, които в момента не достигат в болниците по цял свят. Амазон твърди, че са свалили стотици хиляди обяви и са спрали акаунтите на търговци, повишавали изкуствено цените във връзка с коронавируса.

Онлайн платформите зад Океана се опитват да спрат, доколкото е възможно, търговците, които се опитват да осребрят здравната криза. Те се опитват да убедят клиентите си да не се презапасяват, но много продавачи вече са крачка пред тях и са опразнили магазините.

Но вече и във физическите, и в дигиталните магазини, рафтовете са празни.

Съвременните платформи дават шанс на не един и двама търговци за изграждане на кариера от търсене на сделки. И така в последните седмици, гледайки как в Амазон се повишава търсенето на "Маски Н95", "дезинфектант", "кърпички", те намерили може би най-голямата си възможност за печалба до сега: пандемията.

Така че те заредили от ценната стока с план да я продадат за цена, която пазарът би могъл да понесе. В началото тази стратегия сработила, защото в продължение на няколко седмици цената се покачва плавно.

Дори и при завишените цени, хората все още купували масово продуктите. Амазон и Ebay имат изгода от това, прибирайки комисиона от всеки продаден продукт.

Критиката от регулатори и клиенти обаче кара компаниите да предприемат мерки за преустановяване на търговията с продукти, които са от критична важност, но търговците изкуствено надуват цената.

Това обаче не е спряло голяма част от търговците да натрупат печалби. В началото на февруари, когато вирусът беше все още основно в Китай, Мат Колвин попада на обява от фалирала фирма, която разпродава 2000 опаковки за пандемия - всеки пакет с 50 маски, 4 бутилки дезинфектант и термометър. Продавали ги за по 5 долара, но Мат успял да смъкне цената на 3,50 и ги купил всичките.

В рамките на дни продал всички 2000 комплекта от по 50 маски в eBay, срещу 40 и 50 долара всяка. Той не разкрива колко е печалбата му, но споменава, че е сериозна.

Той обаче не смята, че е спекулирал с цената. В Amazon е продал срещу 20 долара бутилки гел за ръце, който струва по принцип 1 долар. Той напомня, че в цената се включва неговия труд, таксите на Амазон и цената за доставката.

Той негодува срещу законите на родния си щат Тенеси, в който подобна спекула е забранена. Според него законите не са пригодени за днешното време. Ситуацията му се е усложнила още повече, след като в събота главния прокурор на щата е започнал разследване срещу Колвин.

"Тези закони са писани за бензиностанциите, които взимат двойна цена за газ по време на ураган", настоява той.

"Просто защото на мен нещо ми е струвало 2 долара в магазина не значи, че не ми коства още 16 долара, за да ви го доставя до вратата", негодува той.

Колвин не вижда нищо неморално в действията си. Той просто поправял "неефиктивността на пазара". Някои части на страната имали по-голяма нужда от тези продукти от друга, а той просто поправял тази "несправедливост".

Мат просто смята, че върши обществено полезна дейност и заслужава достойно заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде да дойдат геловете, като никъде няма спирт? Винпромите не могат ли да произвеждат спирт? Малко ще намалят ракията, да ме прощават любителите й...ама извънредно положение е. От познат диабетик взех празно шишенце от лентички за глюкомер, затваря се много плътно, вътре памук, напоен със спирт и готово, издържа дни наред докато пуснат пак геловете. Ако капнете и капка аромат, става съвсем файн...
32
2
 
4
 
! Отговори
Вместо скъпи маски преди 4 години
ползвайте сълфетки или тоалетна хартия 3-4 пласта и сменяйте на 3-4 часа - евтино, хиеенично, ефикасно и практично
31
2
 
12
 
! Отговори
Как па един преди 4 години
достоен учен или човек не се намери да каже че няма нужда от скъпи дезифенктанти, а от обикновен оцет или вода с лимон, за да не остане и един вирус в т.ч. и с корона...
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До32Китай не е комунистически от 1980г. насам. Извъртяха се и станаха диви капиталисти, туриха го на СССР и те така. Останало е само името на партията и еднопартийния модел, но това не значи, че живеят в комунизъм. Капитализма в Китай е напълно развит.
29
3
 
8
 
! Отговори
До32 преди 4 години
Искам да ти напомня че *** от Китай първи се справи ха с вируса, от епицентъра го овладяха с брутални мерки. Сега тепърва предстой да видим капитализма как ще се справи
28
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв е проблема със спекулата. Купих си маски на 8 лева парчето, нямам грижи. По-важното е да изкарваш повече, а не да плащаш по-малко. Света ще премине през криза, но само след няколко месеца ще има бум на икономиката отново, защото хората по цял свят станаха капиталисти. Комунистите дето искат ефтинко са се свили до няколко псевдодържави като Русия и С. Корея. И тука има почитатели, носят вехти дрехи, миришат на евтин ***...
27
0
 
7
 
! Отговори
T преди 4 години
До АнонименНа тоя принцип и докторите могат да ти кажат, че сега има голямо търсене и е пазарна икономика. Да ти поискат 10 милиона долара, понеже си на зор.
26
0
 
13
 
! Отговори
тоалетната хартия преди 4 години
Двама извън земни идват на земята и единият казва на другият. Абе те всички са изм, рели от корона виеуса бе. А другият му казва. Да Ама виж колко са им чисти зад, ниците.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
17 000 бутилки дезинфектант: Какво правят спекулантите в кризата?--------------Пари!!!!!!!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига глупости, купете си от ebay или Amazon, Tesco и каквото си харесате. На нормални цени са, за няколко дена са при вас срещу 2лв. на килограм. И маски, и всичко има.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сега се чуди "Какво за Бога ще правя с всичко това?". - Наври си ги в rъ*а, тарикатче!
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво точно е "спекула" в пазарна икономика. Това е смисълът на търговията в пазарната икономика - да купиш евтино и да продадеш скъпо. Няма цена, която да е спекулативна, щом има търсене на тази цена и щом няма някаква регулация на цените. Дали е морално, това е вече друг въпрос.
21
1
 
7
 
! Отговори
Пореден злополучен.. преди 4 години
...опит на журналист да превежда с Гугъл.....бензиностанциите взимали двойни цени за "газ" по време на криза....да паднеш от смях с тази мисирка ;)
20
2
 
12
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Те и те кат Дамуся. А съм сигурен ,че то лъже че е болен за да не му досаждат работниците за пари па то си почива некъде. Тея страхливите де пикаят уйскини скат кус-кус нема как да ги хване оти са се покрили.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кметството на Ню Йорк пусна собствено производство антибактериални гелове и ги раздава безплатно като мярка срещу спекулата
18
1
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Идват времена когато в САЩ алкохола се пазаруваше в черния пазар. Същото и ще се случи тук само че чрез предпазни маски и лекарства
17
4
 
2
 
! Отговори
Hxhxxt преди 4 години
Има аптеки за 9.99лв. -90ml, а той го купил за 1.99
16
1
 
21
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Отвратителните спекуланти да им счупят ръцете!! Обикалят всяват паника и продават маски за по 15лв. Трябва затвор за всички такива фирми и техните служители долни долнопробни мизерници дребни душици
15
1
 
11
 
! Отговори
. преди 4 години
Това са еврейчета. По имената им личи. Споко, ще намерят къде и как да си продадат стоката. А това, че един ден ще отговарят пред Бога е друга тема.
14
1
 
4
 
! Отговори
Ама хора чакайте бре преди 4 години
"Но вече и във физическите, и в дигиталните магазини, рафтовете са празни."В най- богатата, демократична, модерна и технологично развита и световен лидер по БВП ли бе? Ей хора вижте, какво сте написа ли бре. Ще Ви баннат от грантовете бе.

Спонсорирани публикации