17 000 бутилки дезинфектант: Какво правят спекулантите в кризата?

В САЩ десетки се опитаха да се възползват от ситуацията, но в крайна сметка те са губещи
17 мар 2020 22:10,
71
17 000 бутилки дезинфектант: Какво правят спекулантите в кризата?
Снимка: БГНЕС

На 1 март, ден след като САЩ обяви, че има първа жертва на коронавируса, братята Мат и Ноа Колвин се качили в колата си и тръгнали да купуват дезинфектант за ръце. Подкарали из магазиничетата в Чатануга, Тенеси и изкупили всичко от рафтовете.

През следващите три дни Ноа предприел пътуване през Тенеси и Кентъки, успявайки да напълни цял камион с хиляди бутилки дезинфектатнт за ръце и хиляди пакети антибактериални кърпички, основно от малки маазини от типа "Всичко за 1 долар". Насочил се към магазините в малките градчета, защото извън тях всичко било изкупено.

Мат си останал в Чатануга, приготвяйки се да посрещне огромното количество кърпички и дезинфектант и започнал да подготвя обявите си в Амазон.

Пред New York Times Мат обяснява, че публикувал 300 бутилки дезинфектант и ги продал незабавно за цена между 8 и 70 долара всяко. Цена, многократно надвишаваща сумата, за която ги е купил. За него това са просто "луди пари". За други това е печалба на гърба на пандемията.

На следващия ден Амазон обаче сваля неговата оферта, заедно с хиляди други за санитарни материали, кърпички и маски за лице. Компанията е отстранила някои от продавачите и е предупредила десетки други, че ако продължат да повишават цените, ще загубят своите акаунти. След тях Ebay също въвежда дори още по-строги мерки, забранявайки продажбата в САЩ на маски и дезинфектант.

Сега, когато милиони хора по света търсят напразно дезинфектанти, за да се предпазят от коронавируса, братя Колвин имат 17 000 бутилки и ни най-малка идея къде биха могли да ги продадат.

Мат твърди, ситуацията се е обърнала с главата надолу. Бил е в позиция, от която може да извлече доста дивиденти за семейството си. Сега се чуди "Какво за Бога ще правя с всичко това?".

Братя Колвин са само двама от хилядите продавачи, натрупали огромни количества дезинфектант и респираторни маски, които в момента не достигат в болниците по цял свят. Амазон твърди, че са свалили стотици хиляди обяви и са спрали акаунтите на търговци, повишавали изкуствено цените във връзка с коронавируса.

Онлайн платформите зад Океана се опитват да спрат, доколкото е възможно, търговците, които се опитват да осребрят здравната криза. Те се опитват да убедят клиентите си да не се презапасяват, но много продавачи вече са крачка пред тях и са опразнили магазините.

Но вече и във физическите, и в дигиталните магазини, рафтовете са празни.

Съвременните платформи дават шанс на не един и двама търговци за изграждане на кариера от търсене на сделки. И така в последните седмици, гледайки как в Амазон се повишава търсенето на "Маски Н95", "дезинфектант", "кърпички", те намерили може би най-голямата си възможност за печалба до сега: пандемията.

Така че те заредили от ценната стока с план да я продадат за цена, която пазарът би могъл да понесе. В началото тази стратегия сработила, защото в продължение на няколко седмици цената се покачва плавно.

Дори и при завишените цени, хората все още купували масово продуктите. Амазон и Ebay имат изгода от това, прибирайки комисиона от всеки продаден продукт.

Критиката от регулатори и клиенти обаче кара компаниите да предприемат мерки за преустановяване на търговията с продукти, които са от критична важност, но търговците изкуствено надуват цената.

Това обаче не е спряло голяма част от търговците да натрупат печалби. В началото на февруари, когато вирусът беше все още основно в Китай, Мат Колвин попада на обява от фалирала фирма, която разпродава 2000 опаковки за пандемия - всеки пакет с 50 маски, 4 бутилки дезинфектант и термометър. Продавали ги за по 5 долара, но Мат успял да смъкне цената на 3,50 и ги купил всичките.

В рамките на дни продал всички 2000 комплекта от по 50 маски в eBay, срещу 40 и 50 долара всяка. Той не разкрива колко е печалбата му, но споменава, че е сериозна.

Той обаче не смята, че е спекулирал с цената. В Amazon е продал срещу 20 долара бутилки гел за ръце, който струва по принцип 1 долар. Той напомня, че в цената се включва неговия труд, таксите на Амазон и цената за доставката.

Той негодува срещу законите на родния си щат Тенеси, в който подобна спекула е забранена. Според него законите не са пригодени за днешното време. Ситуацията му се е усложнила още повече, след като в събота главния прокурор на щата е започнал разследване срещу Колвин.

"Тези закони са писани за бензиностанциите, които взимат двойна цена за газ по време на ураган", настоява той.

"Просто защото на мен нещо ми е струвало 2 долара в магазина не значи, че не ми коства още 16 долара, за да ви го доставя до вратата", негодува той.

Колвин не вижда нищо неморално в действията си. Той просто поправял "неефиктивността на пазара". Някои части на страната имали по-голяма нужда от тези продукти от друга, а той просто поправял тази "несправедливост".

Мат просто смята, че върши обществено полезна дейност и заслужава достойно заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
11
 
! Отговори
комисар Монтал Банов преди 4 години
И за какво ни запознавате с цялята тази история ?!Да да го приемем , че е нещо нормално или да правим паралел с нашата реалност ?Алчността на нашите "бизнесмени" е същата , че и по-голяма , докато за справедливостта на правораздавателните органи у нас може да се поспори.Напишете някаква положителна история ,ама истинска - за човечност , за взаимопомощ , за състрадание - стига вече сте ни пълнили главите със западните "ценности " !
12
2
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Мисля че в САЩ още има Смърт чрез разстел за Мародерство , в България и ЕС няма НО скоро ще се върне .
11
1
 
18
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Не знам за спекулантите, знам обаче какво направи Правителството на Хърватия по време на криза, за да пресече спекулантите - пое пълен контрол върху цените на храните, лекарствата и защитните облекла!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ни отбивате вниманието към ФАЩ? Я пишете за нашите спекуланти които дори сме избрали за депутати.
9
0
 
20
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Ужас!САЩ ограничава капитализма.Какви са тия соц. мерки.Тва да не е Бай Тошо!Сега Каролев ще получи инфаркт.Къде са мерките срещу аптекарите в Бг?
8
1
 
20
 
! Отговори
Утопия преди 4 години
В Гърция също имат висока глоба за спекулации. Четох дори за глоба от 1милион.Кога ще чуем че в нашият парламент са взели решение да се борят с спекулантите???
7
0
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Аптеките продават по 1-2 литра спирт, има ограничение.
6
2
 
20
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Пусни си репортажа за завода от Димитровград и виж какво мислят работниците. Не искат да работят при тези условия без предпазване, но го правят, защото нямат друг избор!
5
8
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Какво значи спекула?Той нито е търговец на едро, който е скрил стоката, нито производител. Нито е ползвал някакви връзки, нито някой му е снесъл информация отгоре. Миналата седмица се прибрах от Англия и първото нещо, което си купих, беше 1 литър спирт от аптеката. Трябваше да взема 5, но ме досрамя. Днеска пред мене едно момченце го въведоха под ръчичка без ред и излезе с две торби с бутилки, сигурно към 12 литра.
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 1И защо си мислиш, че който излиза навън е човек, който няма избор ?Напротив ! Вие, които сте се сврели като мишки в дупките си сте хора без избор.А, за спекулата си има органи на реда. Никак не е трудно да я прекратят.
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бих упрекнал този човек.Главният прокурор Гешев сигурно ще прави сърдити муцуни, но на него му подават дезинфектант в момента, в който си помисли да си изтрие ръцете. И няма да остане без заплата заради извънредното положение.
2
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типична американска алчност и безочие!Те му викат "бизнес нюх".
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето хора са си по къщите и са освободени от работа или работят от дома си. Спокойно могат да си мият ръцете със *** и дезинфектант не им е от първа необходимост. Дезинфектанти са нужни най-вече за хора, които нямат избор и трябва да излизат за работа. Изкупуването на дадена стока вреди на хората, които наистина имат нужда от нея - или е изчерпана, или става супер скъпа.

Спонсорирани публикации