Президентът наложи вето на Закона за извънредното положение

Гладът ще надделее над страха, последствията ще са разрушителни
Обновена: 22 мар 2020 12:46 | 22 мар 2020 12:06,
1448

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Румен Радев налага вето на част от Закона за извънредното положение, приет от след спорове в парламента късно в петък. Това съобщи самият той в извънредно изявление.Ето какво каза държавния глава:
Още по темата

"Народното събрание гласува Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на 13 март. Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент.
 
Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги.
 
Законът атакува последните остатъци от свободата на словото
. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение.
 
Скъпи сънародници,
 
В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи: първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът  ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.
 
Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава.
 
Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.
 
Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса.
 
Скъпи сънародници,
Уважаеми български политици,
 
Никоя битка не е спечелена със страх
. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един: ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване на възраснете хора.
 
Разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок. Надявам се българските народни представители да ги вземат под внимание, когато гласуват ветото. А българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи  какъв ще бъде утрешният ден на България.
 
Благодаря ви за вниманието.", завърши изявлението си Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
К. Нинова държи на верижка генерала. Беше никому неизвестен, когато Първанов го предложи, Нинова го яхна, набързо го ожениха в община Студентска за да се хареса на бабите. *** е, че ББ им направи жест и от ГЕРБ издигнаха неизбираем кандидат.
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Радев няма морал в кариерното развитие! Няма морал и в социалния живот - запознайте се с неговата биография и няма да се учудвате! Както за Нинова - дясна ръка на Костов и Овч, Техноимпекс, БСП. Стари комунисти споделят, че са се отказали от партията след като такива са начело!
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ценете живота на всеки българин, че и без това сме номер Едно в световните класации по темп на изчезване като етнос и нация!
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът наложи вето на Закона за извънредното положение---------Е, как ще спреш Вируса при липса на лечение и ваксина, бе, Радев???Интересите на "Червените Олигарси" по-важни ли са от живота и здравето на хората???Щъ, не щъ, но трябва да призная, че бат Бойко реагира адекватно!Я, си представи, че не беше Карантината и имахме 4-5 хиляди заразени - Кво прайм,а???Радев, не очаквах, че ще клекнеш пред Болшевишките Капиталисти!
22
 
8
 
! Отговори
Швестер Велко преди 4 години
Законът е писан с гъзъси на тъпите Герберасти... Не харесвам президента, но съм съгласен с взетото решение!
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко върви по план. Приемаме закон по нашите правила. Правим критика на лошия закон. Критикуваме който сме нарочили. Правим събрания с трудещите се като изземваме инициативата само ние да сме защитници на онеправданите пред противниците. После се съгласяваме с промените в закона, каквито и да са те, но си оставаме вратичка за следващи нападки. Хитро, нали.
15
 
9
 
! Отговори
Тъй де преди 4 години
Днес ни казаха по телевизора че трябва да сме под карантина 3месеца. Само че никой не каза дали ще ни изключат тока и откъде пари да си купуваме храна. Някой ще умрат от вирус други от глад . Прав е президента
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който има ум и съвест го разбира ;)
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писаните доводи на Радев са в стила на писаните статии на Доган. Случайно събитие ли е това или е корелативна симетрия хомотетна на властовите очаквания или по-точно желания за над популна доминация водеща към имперски практики за обезличаване и обезсилване.
11
 
21
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Президента е напълно неадекватен .Говори много а нищо не казва.Никакви конкретни и приложими решения.Само омраза.Не мога да разбера , как се гледа в огледалото ?
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладът ще надделее над страха, последствията ще са разрушителни... Точно казано, но в този закон липсват мерки за защита на работещите хора, на работещите бедни! Нищо за тях! Ако кризата се проточи, тези хора ще гладуват, ако се развихри спекулата, няма да могат да си купят почистващи препарати..., няма да могат да си купят лекарства за препоръчаното им самолечение. Не се ликвидира така бедността. На мястото на умрелите бедни, ще се окажат обеднелите средняци...
11
 
17
 
! Отговори
Алекс2 преди 4 години
Селски пръч прогледнал на Запад ! Ще се пръсне от злоба че хората разбраха че не може да се съизмерва с Борисов ! Май женка му по става за генерал !
12
 
10
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
Армията е подчинена на върховния главнокомандващ,който по Конституция при нас е Президентът. Не може всяка ти ква да я вади на улицата и да я слага помощник на полицията. Това е уникален български патент. Вместо това правителството да се погрижи за това,за което *** нарите са гласували- доходи,пенсии,разтеж,маски,лекарства...Да ама не,все се бутат където не им е работа за да отклонят внимание
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля всички да гледат първите президентски интервюта на Радев!Ще видите огромна разлика.Как е звучал тогава,и как съскаше днес!
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не пожелавай жената на ближния,защото може да я получиш.."А,ти вече я получи!?
10
 
16
 
! Отговори
Тренев преди 4 години
Как да му вярвам на тоя - вижте го само как мръснишки гледа ?Ч М-дааа,те и делата му такива...
0
 
6
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Синедрионът благодари на човечеството за паниката и недосещането, че от друго се мре къде повече, а специално българите които за 30г. се преполовиха, че не се сетиха да обявят извънредно положение още в началото на Демокрацията. Този златен непукизъм ще позволи, да се проведе невиждана до сега концентрация на парите, с хуманитарната цел - възстановяването след джимбо епидемията! Нашите цели са прозрачни, защото нямаме врагове.
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния гаф д-р.Радеф,ти не си никакъв обединител за какъвто те избрахме,ти създаваш само напрежение....срамувам се от такива като теб!!!
7
 
14
 
! Отговори
Това нещо преди 4 години
Да не е прецедент на Нубия?Нещо жалко ми звучи.Даже пародийно.
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Категорично подкрепям Президента.

Спонсорирани публикации