Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи

Според него пикът на COVID-19 ще е след 2-3 седмици
Обновена: 25 мар 2020 08:44 | 25 мар 2020 08:43, Нели Христова
243
Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи
Снимка: БГНЕС

Ефективни ли са бързите тестове? Разногласия по този въпрос се появиха между новосформирания Медицинския съвет и Националния оперативен щаб. Според доц. д-р Атанас Мангъров бързите тестове са нужни, тъй като с тях щяха да се установят много повече случаи.

"Задачата на медицинския съвет не е да дублира функция на щаба. Ограничителните мерки са много добри, но това, което не се прави както трябва, е епидемиологичен надзор. Тази борба трябва да се води от епидемиолози", заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред БНТ.

"Ако бяхме въвели бързи тестове, щяха да се установят повече случаи. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но ако не се правят, пропускането е 100%", каза д-р Мангъров по повод на масовото тестване.

"Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората - маската показва ангажираност, друга тема е доколко помагат. Загражденията на парковете също водят до дискомфорт, но показва ангажираността на държавата. Въпросът е да не прави пропуски в области, които са съществени. Не можем обаче да пренебрегваме бързите тестове. Ако те се прилагат, общата картина ще бъде по-ясна", допълни той.

"Пикът на заболяването най-вероятно ще се случи след 2-3 седмици", каза д-р Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
6
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
При определяне на работната методика трябва да стъпиш на достоверни изходни данни, да вкараш не повече от 5-6 параметри с тяхната тежест, да работиш при едни и същи условия, за да разчиташ на достоверен резултат. При бърз тест достоверността е 40%, грешката 60% - 1,5 пъти по-голяма от достоверността, а работните условия се измениха рязко с връщането на 200 хил. гурбетчии. Тогава за какъв алгоритъм говорим, доц.Мангъров и проф.Костов? Проф.Мутафчийски е реалист: китайски, френски, итал. ОПИТ!
128
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сакън ще им бутнеш рейтинга !
127
9
 
8
 
! Отговори
Да, ама не ! преди 4 години
До истинаМаски, ама Вождът и хунтата му разпродали държавния резерв и маски нямаше по аптеките.Сега и да има - файда няма. Вече си стоим въщи. Няма кой да ходи до аптеката.Нали ни казват да не излизаме от домовете си ?И да попитам - ако живееш на село куките дали ще те пуснат да влезеш в града с обяснение, че отиваш да си купиш маска от аптеката ?Не се изказвайте неподготвени !Живеем в страна съвсем различна от онези, от които вземате пример.И управниците ни са различни, и народът ни.
126
1
 
13
 
! Отговори
Анорак преди 4 години
На брифинга не дадоха отговор на въпроса-кой ще финансира тестовете? Колко теста трябва да се направят.Лично аз стигнах до извода,че са необходими 4 теста -и двата вида тест през 7-8 дена.А колко ще струват,никой не казва.
125
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя като е толкова кадърен и пее по всички телевизии защо не в щаба?????????????????????Аман от мрънкачи и разбирачи,ако може да е ползезен да е,ако не да млъкне!
124
9
 
20
 
! Отговори
истина преди 4 години
НА ТОЗИ ДА СЕ ОТНЕМЕ ДИПЛОМАТА И ТИТЛИТЕ. Слушах го как казва че само болните или съмняващи се да ходят с маски а ако си здрав не е необходимо.От ръкавици може да хванеш гъбички.УЖАС. То вируса се предава от мислещи здрави но заразени.Вероятността ако си с маска и заразен и си с ръкавици да заразиш други който също са с маски е с пъти по-малка от колкото без маска.Погледнете от Китай , Япония, Южна Корея ,успешните ,всички са с маски.Философията там е да предпазваш другите не като тук
123
6
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 129 преди 4 години
Вижте състава на Медицинският съвет - адвокат, психиатър, зъболекар - подсъдим, Мангъров, който до вчера говореше като Борис Джонсън за социален имунитет, зам. - министър. Тези хора са директори, самите ТЕ НЯМАТ нужния опит, на какво да обучават лекарите?
122
8
 
11
 
! Отговори
Д-Р МЕНГЕЛЕ преди 4 години
ПУСКАЙТЕ БЪРЗИ ТЕСТОВЕ....ТОВА Е ИСТИНАТА,,,АКО ТРЯБВА ПО ДВА НА ЧОВЕК ЗА ТЕЗ КОИТО СЕ ВРЪЩАТ ОТ ЧУЖБИНА И СЪМНИТЕЛНИ....ИЛИ ГИ Е СТРАХ ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ
121
5
 
21
 
! Отговори
Мисирки? преди 4 години
Интересно кой пробутва тоя шарлатанин по медиите и с каква цел?
120
4
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Абе, мозъци, да ви питам докога ще стоим така затворени като затворници ?Докато генералът с погребалния тембър обяви, че вече няма нито един заразен ?Добре. И какво правим после ?Връщаме се обратно в цивилизацията и ... след 5 дни долита отнякъде някой заразен ...И всичко започва отначало !
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма как човек да има уважение към хора, които ядат кучета и котки, миришат и са гнездо на зарази.Хм. Колко често ходиш да помирисваш китайци и това не ги ли изнервя?
118
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямат търпение да ни чипират , за това е целия зор. Но ще ме хванат за дръжката. Никой не пускам , ако ще и вратата да ми разбиват. Пръсвам им главите с метална тръба и ги оставям на място.
117
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах ме като има карантина защо ТВ не я спазват,предавани с много хора на едно място,готвачи шефове един до друг и какви ли предавания,бТВ спира на гърка ,а другите ?с имунитет ли са
116
2
 
10
 
! Отговори
Спомняте ли си преди 4 години
СЗО за пореден път истеризираха света,а Северно Корейците и Руснаците пак ви гледат сеира,първата истерия беше с цигарите и снимките на болни по тях,сега Короната после сигурно с водата ще измислят нещо!Чао зом.бита!
115
6
 
20
 
! Отговори
Ninja преди 4 години
Абе тоя медицинския щаб нещо ме дразнят... не мога да обясня защо, нещо гнило има ..начинът по който се изразяват ...идеите .... някой иска да блажи там
114
5
 
12
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Иска ни се да наподобавяме Южна Кореа и да правим по 15 000 теста на ден,но не си даваме сметка,че България не е Корея и тяхното здравеопазване като база и организация,не е като в България.За народа и дисциплината да не говорим.Живял съм там около 10 години и не съм видял нито едно бездомно куче.Хигиената им е на нивото на японците.Всяка година има конкурс най добро WC в страната. Ние сме ниво ..Нужник
113
5
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
ти па ядеш прасета и пилета отрасли в клетки толкова малки че живота на всяко улично псе по целия свят е царски в сравнение с техния. ядеш и 30 годишни меса боядисани с блажна боя. ядеш и норвежка сьомга пръскана с такива химикали и антибиотици и тъпкана с ГМО че ти е бедна фантазията. същите тези норвежци още убиват китове и делфини и ги консумират или използват месото им за стръв. китайците не са стока ама преди да почнеш да сочиш някой друг, се замисли ти какъв си. ама в раята на порко подрисоф бакнянския тапегьоз не може да очакваме такива проникновения ми се струва.
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаше и други изследвания като кръвна картина,изследване на уринс,ренгенови изследване ,вирусологични иследвания секрет взет от гърлото,носа,конюктивитите.Ако палпирате черния дроб може и да налучкате че е мек,уголемен,скезката също може да е увеличена...Ако...лекарите съветваха майките да закаляват децата си,ако...
111
5
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Глу.пости - бързите тестове дават 60% грешни резултати и това ще изкриви в огромна степен картината.
110
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този човек не е с всичкия си. Вчера каза, че нямало никаква полза от бързите тестове.

Спонсорирани публикации