Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи

Според него пикът на COVID-19 ще е след 2-3 седмици
Обновена: 25 мар 2020 08:44 | 25 мар 2020 08:43, Нели Христова
243
Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи
Снимка: БГНЕС

Ефективни ли са бързите тестове? Разногласия по този въпрос се появиха между новосформирания Медицинския съвет и Националния оперативен щаб. Според доц. д-р Атанас Мангъров бързите тестове са нужни, тъй като с тях щяха да се установят много повече случаи.

"Задачата на медицинския съвет не е да дублира функция на щаба. Ограничителните мерки са много добри, но това, което не се прави както трябва, е епидемиологичен надзор. Тази борба трябва да се води от епидемиолози", заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред БНТ.

"Ако бяхме въвели бързи тестове, щяха да се установят повече случаи. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но ако не се правят, пропускането е 100%", каза д-р Мангъров по повод на масовото тестване.

"Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората - маската показва ангажираност, друга тема е доколко помагат. Загражденията на парковете също водят до дискомфорт, но показва ангажираността на държавата. Въпросът е да не прави пропуски в области, които са съществени. Не можем обаче да пренебрегваме бързите тестове. Ако те се прилагат, общата картина ще бъде по-ясна", допълни той.

"Пикът на заболяването най-вероятно ще се случи след 2-3 седмици", каза д-р Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕ точно така е.Освен това си мисля ,че всички форуми са пълни с платени поддръжници на официалните мерки и срещу мнението Мангъров и медицинския щаб.Ще плачат
208
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Мангалов преди 4 години
Бързите тестове струват $5 парчето, дарението на Тиквун може да отиде за закупуване на тестове вместо хабене на време за празни приказки.
207
3
 
4
 
! Отговори
Вирусолог преди 4 години
Не виждам как изобщо може да става дума за Противоречие. Вирусолозите Нареждат, Оанк Щаба Изпълнява. Вие като имате вирус при коремен лекар ли ходите или при Борисов. Като имате апендицит при вирусолог ли ходите?
206
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извода от коментарите е следният: Както винаги у нас свястните считат за луди.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80% те коментари.......
204
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
217А на теб да мислиш.
203
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя трябва да му забранят да говори.
202
5
 
9
 
! Отговори
Ди преди 4 години
На това самозвано докторче Мангъров трябва да му се забранят всякакви изказвания по ТВ. Не зная кой му плаща за да мъти мозъците на хората и да приказва врели - некипели, явно се цели и тук да пламне вируса... Препоръчвам му да ходи до кварталния магазин от 8.30 до 10.30 и мнооого да се пази, че за възрастните хора вируса е крайно опасен.
201
11
 
14
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Мангъров си мисли, че сме още в комунизма щом счита, че ще се хванем на такива търгашки, ниско квалифицирани и безперспективни предложения. Медицинският съвет е съставен от най-безполезните и нехуманни специалисти, които живеят още в 80-те години!Няма спасение от такива хора, дори и в тази гранична ситуация те мислят за себе си!
200
3
 
13
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Естествено, че като провериш повече хора - ще откриеш повече болни.... то голяма логика тука вкара , няма що. Иначе, нали разбрахте, че това са фалшивите тестове, които някой се опитва да пробута на държавата, да ги плаща, също както ваксините за ,,зимния грипен сезон", също както въглеродните емисии, както и истанбулската конвенция. От едни и същи идват ,,препоръките" и от едни и същи репортери, за които нямало граници - оценките. Я да го духат бе.
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ни са притисняявех ве докторе, докато хората стоят по къщята иПърдят всичко е точно, заредете с боб и всичко е наред
198
10
 
18
 
! Отговори
доX преди 4 години
Пъне се човекът, защото има частна лаборатория. Колкото повече хора се изследват, толкова повече пари падат. Ама като го гледам и слушам, изобщо не е убедителен, че наистина трябва масово да се изследваме. Объркаа се в обясненията в сроковете . Изобщо не е наясно човека, пък и му е беден речника, не може да обясни.
197
7
 
18
 
! Отговори
Х преди 4 години
Просто недоумявам, защо още доц. Мангъров се иинати прави излишен шум за бързите тестове. Щабът уточни / и слава Богу, че бб е подбрал супер интелигентни и разумни медици/ , че тези тестове имат своето място след като премине епидемията, да се види статуса на населението, кой е прекарал тази инфекция и пр. Между впрочем, такава е тактиката и в др. страни. В Щатите предвиждат тези тестове в следващ етап. Чрез установяване на антителата, ще се преценява кой е преболедувал и може да ходи на работа
196
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали има достатъчно тестове? Като ги питаш тия от щаба само мънкат. Кой да каже ако не те? Те мало-умни ли са да не могат да проверят кои тестове колко са точни? Да кажат кои фирми предлагат тестове , на какви цени, какви срокове за доставка. Нали имаше и математици, я да сметнат кое е по-добре - да хванем 50% от заразените или никого да не хващаме? И след 1 месец това колко ковчега ще ни струва?Няма ли поне една мисирка да ги попита нещо съществено?Тия брифинги ги обърнаха на самовеличаене.
195
15
 
17
 
! Отговори
Сандо-кан преди 4 години
По повод вчерашната пресконференция на новосъздаденият мозъчен тръст-медицински съвет при премиера ми се ще и на мен да изложа тук некои съображения и мисли.Добре, че начело на щаба е професор Мутафчийски. Изглежда читав човек, здраво стъпил на земята, опитва се да налага строга карантина, осъзнава своята огромна отговорност и поне до момента изглежда надежден. Този ми ти доцент Мангъров да вземе да си скъса дипломата, и повече да не смее да се показва пред широка публика, за да не се излага. Със сигурност студентите трети курс медицина или биология минали курс по имунология му се смеят
194
11
 
13
 
! Отговори
Сандо-кан преди 4 години
1.Първо той няма ясен изказ. Не може да доведе до съзнанието на аудиторията това което иска да каже на ясен и разбиране език. В главата му е пълна каша по предмета имунология, как протича вирусната инфекция, кога в човешкият организъм се синтезират антитела срещу патогена, с какви методи и кога може да се доказва наличието на вируси. С това което той предлага, фактически може да се устави при човек без клинична картина на болестта дали нашият човек както той казва е вече проболедувал от
193
5
 
11
 
! Отговори
Сандо-кан преди 4 години
Как може с тест който в момента има процент на успеваемост някъде към 70% ти да можеш да стигнеш до някакви статистически достоверни резултати и да разчиташ на такъв тест за да установяваш носителите на вируса. Ами ти изпускаш в най-добрият случай всеки трети тестван. Затова и ДНК теста (Пи Си аР) си е златен стандарт за откриването на вируса 99% успеваемост. Професор Кантарджиев от щаба го обясни много добре
192
4
 
5
 
! Отговори
Сандо-кан преди 4 години
За имуноглобините Г и М за които говори доцента, ами бързите тестове не показват от кой клас са антителата.
191
6
 
8
 
! Отговори
Сандо-кан преди 4 години
4.И вече икономическият въпрос- дали има по света и достатъчно произведени хроматрогрфски бързи тестове? Съмнявам се, то няма достатъчно лицеви маски, той за бързи тестове ми говори. Явно нещо друго се върти в главата на доцента и замъглява мислите му. Непрекъснато се дава примера с Ю. Корея, да ама Ю Корея си ги произвежда. Защо това не се прави в Англия Франция, Белгия Холандия??? Ами сигурно защото и те нямат. Ние кой знае от какви измислени фирми и на какви цени ще ги внасяме и кога ще се
190
2
 
6
 
! Отговори
Сандо-кан преди 4 години
И накрая един апел към нашите учени от БАН, а защо не и към правителството. Тези които имат капаците да правят лицеви маски с активен въглен от костилките на кайсии, да синтезират нови молекули за борба и с КОВИД 19, няма ли до тях и опитни имунолози и молекулярни биолози които да получат антитела срещу КОВИД 19 и да направят един бърз хроматографски тест за откриване на вируса, и тогава да се започне по масово тестване за каквото лелее доцента за когото стана дума по горе?? Вируса е в България, генетичният материал е налице, трябва малко работа. Ето по този проблем си заслужава да се създаде

Спонсорирани публикации