Слабите места на коронавируса – кои са те?

Учени с откритие, който може да не позволи на вируса да заразява
6 апр 2020 07:10, Нели Христова
46
Слабите места на коронавируса – кои са те?
Снимка: Pixabay

На фона на множеството от графики и математически модели, описващи и опитващи да прогнозират динамиката на разпространението на COVID-19, които съпътстват пресконференциите на здравните власти в различни части на света, често може да се чуе напомнянето, че за болестта, причинена от новия коронавирус, няма специфично лечение.

Това означава, че терапията е насочена предимно към симптомите на заболяването, а при противовирусните препарати, които се прилагат, ефективност се търси по аналогия – предполага се, че поради някои сходства на причинителите, препарати, използвани срещу ХИВ или ебола, може да се окажат успешни, пишат от БНР.

Същевременно усилията на биохимици, молекулярни биолози и медици в лаборатории по цял свят продължават, за да се намерят „слабите места“ на новия коронавирус, тръгнал на световна обиколка в човешката популация от пазар в китайския град Ухан, на който са продавани за храна диви животни. Водеща остава хипотезата, че вирусът SARS-CoV-2 идва от популация на прилепи, преминавайки през панголините (люспениците), за да се приспособи да заразява и да се предава сред хората.

Две съобщения, свързани с намирането на отговори за механизмите, използвани от  вируса, за да навлезе в клетките, които може  да осигурят път към специфично лечение за COVID-19, привлякоха вниманието през изминаващата седмица.

Изследванията са съсредоточени върху ключовите за вируса протеинови структури, образуващи „шиповете“ на повърхността му. Чрез тях се осъществява  инвазията на паразита –те успяват да преодолеят бариерите на мембраната на човешките клетки и му позволяват да навлезе и да ги зарази, тоест да ги използва, за да се размножава.

Новосинтезиран пептид „ослепява“ коронавируса SARS-CoV-2 и му пречи да заразява

Първата добра новина идва от публикация на химиците от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ, които са успели да синтезират пептид (къс протеинов фрагмент), който може да се свърже с част от шиповия протеин на SARS-CoV-2 и така да го „обезоръжи“. За това пише списанието Sci-news.

„Имаме важно съединение, което искаме да изследваме, тъй като то взаимодейства с вирусния протеин по начина, по който сме предвидили, така че има шанс да попречи на навлизането на вируса в клетката-гостоприемник“, обяснява д-р Брад Пентелуте (Brad Pentelute) от катедрата по химия в MIT, един от авторите на изследването.

Според трупащите се напоследък данни от научни изследвания цел на  протеиновите шипове на SARS-CoV-2, които осъществяват инвазията, е рецептор, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE 2). Този рецептор се намира на повърхността на много човешки клетки, включително тези в белите дробове. Затова агресията на коронавируса е съсредоточена в дълбоките отдели на дихателната система и може да предизвиква тежки увреждания на алвеолите на белия дроб.

Специфичен регион на шиповия протеин на SARS-CoV-2, известен като рецептор-свързващ домейн (RBD), се свързва с рецептора ACE 2. Надявайки се да разработят лекарства, които могат да блокират навлизането на вируса, д-р Брад Пентелуте и колегите му успяват да разкрият точното мястото, където вирусът се свързва към рецептора - участък от протеина ACE 2, който образува структура, наречена алфа спирала.

„Молекулярната динамика ни помага да стесним конкретните региони, към които искаме да се съсредоточим, за да разработим терапевтици“, посочва д-р Дженуей Жанг (Genwei Zhang), докторант във факултета по химия в MIТ, който също е сред авторите на изследването.

След това учените използват технология за синтез на пептиди, за да генерират два пептида - единият с 23 аминокиселини със същата последователност като алфа спиралата на ACE 2 рецептора, а другият само от 12 аминокиселини, открити в алфа спиралата. Тестовете разкриват, че по-дългият пептид показва силно свързване с рецептор-свързващия домейн на шиповия протеин на SARS-CoV-2, докато по-късият показва незначително свързване. Сстабилно свързаният с RBD на вируса пептид го блокира.

Сега екипът от химици разработва около 100 различни варианта на пептиди с надеждата да увеличи тяхната сила на свързване и да направи ефекта срещу вирусната инвазия по-стабилен.

„Уверени сме, че знаем точно къде взаимодейства тази молекула и можем да използваме тази информация, за да насочим усилията си“, казва д-р Пентелуте, като отбелязва, че се надяват  да получат пептиди с по-висок афинитет и стабилност на свързването, които успешно да блокират вирусната инвазия.

Междувременно изследователите вече са изпратили оригиналния си 23-аминокиселинен пептид в изследователска лаборатория в Медицинското училище Icahn School of Medicine at Mount Sinai в Манхатън, Ню Йорк за тестване при лабораторни линии на човешки клетки и потенциално при животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех тая Русия бе :) човек ще реши, че това е някаква магическа приказна страна където законите на времето и живота не съществуват и всчко е пей сърце и живот:) Особено пък ми е забавно като посетя някоя русофилска група в Фейсбук и като видя къде живеят всичките които реват против ЕС и НАТО... всичките живят в страни от ЕС и НАТО никой не е избягал в тази любима Русия и всеки път като ги питам защо ме банват :)))
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СкептикНикой нищо не лекува в Русия. Може да го използват за намаляване на симптомите, но не гаранция. То ако става въпрос и в Китай и Италия лекуват с всякакви други комбинации, но категоричен лек няма.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СкептикМи като няма топли новини от Русия какво да правим сега?
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"откритие, който"Запазена марка на днес.бг.
18
2
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
***, стига с тези "топли" новини от САЩ де. То ако не лижете нечии газове не мижете. Това за протеините които инжектира в клетката го пишат от месец хората в ютюб. То и ние станахме "специалисти" вече. В Русия лекуват с Коветра - лекарство за ХИВ. Другаде с този диоксиклорохим и цинк. Китайците също си имат нещо.По добре направи едно проучване какво стана с онзи човечец от Бургас, който миналата година го разследваха че продавал таблетки ММС - хлороксид.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18Това пък как го реши?
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Абе 100 пъти хората ви казаха, че стадния имунитет не е решение, защото една от главните причини за смъртност при Ковид 19 е спесиса. Това се получава когато имунната си система до такава степен започва да се бори с вируса, че започва да изключва жизнено важни органи и се получава натравяне на кръвта. Ти като си толкова ербаб отивай в болницата го хвани и се спасявай ама недей дава акъл, че като те знам кой си нямаш много.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът в Европа ще измутира ускорено, като грейне слънцето, щото ултравиолетът ще почне да го осакатява. Мисля, че ще се клекне до 3-4 седмици, ако се оправи времето.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10И защо си мислиш, че френския вирусулог е прав? Защото е френски или?
13
2
 
7
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До 13 Ако искаш да го преболедуваш и ти ,запиши се доброволец санитар в някоя болница,а не само да пишеш от дупката в която си се сврял
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Клетката е инициатор на приемането му в вътрешността си. И основния механизъм за репликацията му, също е заложен в клетката. Там се извършва и мутацията му. Т.е. нищо не зависи от вируса.Нещо не е наред в цялостната представа за борба с вирусите. Вторачени в поредния препарат за блокиране на вируса, се изпуска нещо свързано с общото функциониране на цялостния организъм. И въпреки че за момента това изглежда прагматично, за в бъдеще ще има отговори и на този въпрос.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Brad институтът работи и върху СПИН, по същата технология. Освен това почнаха производство на тестове по около 5000 на ден. Бачкат като за световно. Имаме българи там.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6 ОСТАВКА,СЪД, ЗАТВОРХайде дай ни пример като се самозаразиш с вируса и видиме придобития ти имунитет
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОСТАВКА,СЪД, ЗАТВОРМангъров НЕ Е прав..Френски вирусолог: Ив Годен Коронавирусът ще циркулирапоне 2 години. Има риск от вторавълна
8
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за слабите му места.Но силната му част е ,Високо психологическа върху раята! Рая се командва с пари и вируси!
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще го прочетат, цялото... около 5 % от хората, които отварят сайта, а ще го разберат около 0,1 %...Както и да е. Лек понеделник, макар, че за мен вече всички дни на седмицата са понеделници..
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако така е работено последните 20 години отдавна щяха да са преодолени тези болести...
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номер 1, това е за ТЕБ - Излекувайте света. Амин https://youtu.be/PBB4s3vEV0g
4
1
 
2
 
! Отговори
психопат преди 4 години
До 666
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия масово започва да се прилага ранната диагностика. Подготовката за Парада на Победата върви с пълна сила. На всичките 15 000 участници по 3 пъти на ден им мерят температурата

Спонсорирани публикации