Днес са тук, а утре... Къде са близо 2000 души, изчезнали в Украйна?

Семействата им вярват, че те са станали военни затворници
8 апр 2020 20:15, Нели Христова
135
Днес са тук, а утре... Къде са близо 2000 души, изчезнали в Украйна?
Снимка: БГНЕС

През 2014 година, когато започва конфликтът между Русия и Украйна, започват да изчезват хора. От тогава до днес близо 2000 души са изчезнали по данни на "Червения кръст". Следите на по-голямата част, като тези на Евгений Раев, се губят напълно.

"В продължение на 6 години търся съпруга си Евгений Раев. Той отиде на работа и повече не се върна. Няма никаква официална информация за него. Имаше човек, а сега няма никой", споделя съпругата на Евгений, Мария пред BBC.

"Той работеше на гарата в Донецк. Когато конфликтът започна, той продължи да работи. Мислех си, че може да е задържан докато са проверявали документите му е рано или късно ще го пуснат", разказва Мария. Двамата със съпруга й живеят в територия, контролирана от руската армия.

"Търсих информация навсякъде. Задавах въпроси. Много хора искаха да ми помогнат, но се страхуваха. Страхуваха се, че сепаратистите ще дойдат и за тях", казва през сълзи украинката.

"Семействата на изчезналите хора се чувстват изоставени. Чувстват се така все едно никой не ги чува, никой не ги разбира, че никой и не иска да ги чуе", казва Ана Луговая, представител на "Червения кръст" в Украйна. По думите й, много семейства се надяват именно на нея и нейните колеги да им дадат капчица надежда.

"Може би е в затвора, за да бъде използван в размяна на затворници. Но срещу него няма обвинения и никой не се е свързал с нас", предполага Мария. А по думите на Луговая, когато семействата чуят по новините за поредната размяна на затворници, надеждата, че техните близки ще се върнат в живота им, отново се появява.

"Но когато разберат, че те няма да се върнат, надеждата им умира напълно", допълва Ана.

В продължение на години Мария казва на дъщеря си, че баща й е на работа.

"Отидохме в църквата и свещеникът попита колко е голяма дъщеря ми и когато му отговорих, той каза, че е достатъчно голяма да се изповядва. А тя се разплака и каза: "Не мога да се изповядам, защото мама ме лъже. Тя ми казва, че татко работи, а аз знам, че не е така." Тогава трябваше да й кажа истината. Тя плака, боля я толкова много", разказва Мария. Съвсем наскоро тя се е преместила в територия, която е контролирана от Украйна, но нейното търсене, за да си върне Евгений, продължава.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
17
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
то и при нас 30 години така мори ни капитализъм олигархия който не чустват емпатия а 1 млн БЪЛГАРИ са на кредит по ФАШИСТКО имаше по следите на безследно изчезналите
2
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Славянската, братската, християнската Русия, с която украинците са една вяра и една кръв! Русофили, заслужава ли си срещу 30 сребърника (рубли) да предадете България на кремълския железен автократ и да последваме украинската съдба.
1
19
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Когато тръгнеш да се eбaвaш с братушките- подготви се и за опцията: "Безследно изчезнал по време на акция!"Из мемоарите на Чък Норис!

Спонсорирани публикации