Днес са тук, а утре... Къде са близо 2000 души, изчезнали в Украйна?

Семействата им вярват, че те са станали военни затворници
8 апр 2020 20:15, Нели Христова
135
Днес са тук, а утре... Къде са близо 2000 души, изчезнали в Украйна?
Снимка: БГНЕС

През 2014 година, когато започва конфликтът между Русия и Украйна, започват да изчезват хора. От тогава до днес близо 2000 души са изчезнали по данни на "Червения кръст". Следите на по-голямата част, като тези на Евгений Раев, се губят напълно.

"В продължение на 6 години търся съпруга си Евгений Раев. Той отиде на работа и повече не се върна. Няма никаква официална информация за него. Имаше човек, а сега няма никой", споделя съпругата на Евгений, Мария пред BBC.

"Той работеше на гарата в Донецк. Когато конфликтът започна, той продължи да работи. Мислех си, че може да е задържан докато са проверявали документите му е рано или късно ще го пуснат", разказва Мария. Двамата със съпруга й живеят в територия, контролирана от руската армия.

"Търсих информация навсякъде. Задавах въпроси. Много хора искаха да ми помогнат, но се страхуваха. Страхуваха се, че сепаратистите ще дойдат и за тях", казва през сълзи украинката.

"Семействата на изчезналите хора се чувстват изоставени. Чувстват се така все едно никой не ги чува, никой не ги разбира, че никой и не иска да ги чуе", казва Ана Луговая, представител на "Червения кръст" в Украйна. По думите й, много семейства се надяват именно на нея и нейните колеги да им дадат капчица надежда.

"Може би е в затвора, за да бъде използван в размяна на затворници. Но срещу него няма обвинения и никой не се е свързал с нас", предполага Мария. А по думите на Луговая, когато семействата чуят по новините за поредната размяна на затворници, надеждата, че техните близки ще се върнат в живота им, отново се появява.

"Но когато разберат, че те няма да се върнат, надеждата им умира напълно", допълва Ана.

В продължение на години Мария казва на дъщеря си, че баща й е на работа.

"Отидохме в църквата и свещеникът попита колко е голяма дъщеря ми и когато му отговорих, той каза, че е достатъчно голяма да се изповядва. А тя се разплака и каза: "Не мога да се изповядам, защото мама ме лъже. Тя ми казва, че татко работи, а аз знам, че не е така." Тогава трябваше да й кажа истината. Тя плака, боля я толкова много", разказва Мария. Съвсем наскоро тя се е преместила в територия, която е контролирана от Украйна, но нейното търсене, за да си върне Евгений, продължава.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
23
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Укропите спонсорират хунтата си чрез всякакви дейности, включително отвличане на хора за продажба на органи ;) !!!
102
2
 
14
 
! Отговори
Борис преди 4 години
Нещастен опит засороска пропаганда ! Е ми то отпарцаливата Бг преса нищо нормално не може да се очаква. На мода са фалшиви новини но толерирани от медиите а истината се обявява за фалшиви новини. На почетно място са извратеноста и джендаризма.
101
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До майорскиОоо, да, руснаците се опитват да измъкнат колкото се може повече народи от свободата, демокрацията и пазарната икономика. Това безспорно е така.
100
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧИПЗащо президента на суверенна държава избяга в друга държава (която по една "случайност" се оказа след това замесена във военните действия в същата тази държава)?
99
5
 
16
 
! Отговори
майорски преди 4 години
Украински народ..няма ....факт е ...то такава държава няма .....добре че беше Ленин да им я измисли...а те му събориха всички паметници......декомунизацията там мина точно по същич сценарий както при нас ..както в Румъния....майданите им са досущ като нашите митинги 1995-1998плана е един и същ ...както се зароби България ...от САЩ ..така ще се зароби и Украйна .....Само Руснаците могат да я измъкнат ..... но така или иначе .... южните руснаци...наречени украинци ...ще си палтят цената .
98
3
 
9
 
! Отговори
ЧИП преди 4 години
До Пичми много точно го каза ...и това е истината "....САЩ накараха хиляди хора да спят на улицата под ударите на палките, сълзотворния газ, под дъжд от куршуми, всичко предоставено любезно от про-руският президент...са им платили, че да ги стрелят, а те да стоят и да се борят "Факт е как европейските лидери прецакакха Янукович...външни министри на Германия ..Франция ..Полша ...обещаха да изтеглят Майдан но да има избори ...а после ...ни яли ни пили...нито подписвали.
97
11
 
4
 
! Отговори
Пич преди 4 години
И да продължа, мерззавецо. НЕ те ли е срам да лъжеш и да се подиграваш пред жертвите на руснаците, избити като кучета на площада? Уж по нареждане на собствения им президент, който позорно избяга в Москва? Всъщност по нареждане на кремълското джудже. Не те ли е срам поне малко? В сравнение с украинския народ, ние в България сме пълни лигльоввци и страхливци. Засрами се поне малко.
96
9
 
5
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"В измислената държава Украйна се говорят измислени неща.Така нареченият "Маяйдан" си е преврат ръководен от САЩ"И как така САЩ накараха хиляди хора да спят на улицата под ударите на палките, сълзотворния газ, под дъжд от куршуми, всичко предоставено любезно от про-руският президент? Как стана така, колко пък трябва да са им платили, че да ги стрелят, а те да стоят и да се борят?! За контраст можеш да видиш как се организират про-руските протести от момчетата от фитнес залите.
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 114Здрасти, и ти НЯМАШ ГОДИНИ нали? Айде пътувай.
94
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В измислената държава Украйна се говорят измислени неща.Така нареченият "Маяйдан" си е преврат ръководен от САЩ.Този преврат цели да постави Русия на колене(слава Богу не успяха) и заради Американскте интереси има десткио хиляди беследно изчезнали и загинали!Зверствата почти на 100% се извършват от Украинската армия,която е сбирщина от наемници и м.а.лоумни Хололчета с промити мозъци.
93
12
 
6
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Съвременна Русия, дами и господа. Нищо не се е променило от времената на Сталин. Който има сантименти към "братушките", може да си стегне куфарчето и да се присъедини към Евразийския съюз. Там всичко е цветя и рози ако си послушен.
92
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Короната сега ще преполови изкуфелите зрители на ТВ Алфа.
91
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската колхозна и.3.мет избива наред, джуджето е наредило да се избиват и да се изгарят така че никой да не може да ги намери. Това е подчовешка сг.ан която света трябва да изолира наред с чайниците.
90
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 100"Напушва ме на смях,няма как да съм предател на България,нито да участвам в управлението, ЩОТО НЯМАХ ТОЛКОВА ГОДИНИ .... "Ето я истината за по-голямата част от *** русофили в България.Хора, които не са виждали Комунизма, ни поучават, за това как е било, какво е имало/нямало, кое е било добро тогава и кое не ..... Моето момче, бягай при ония дето те обучават какво и как да говориш (форуми, седянки). Поредния маргинал, който освен да спами друго не може. Намери си работа
89
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90"Да,ние сме братя с руснаците и с украинците,колкото и да не ти харесва,кръвта вода не става,а самите украинци са руснаци по произход"Не знам кои сте "вие", но "ние" не сме "братя" с тия блатници и ще ги посрещаме със стрелба, гаче са понечили да стъпят пак в България. А за украинците трябва да се разберете помежду си, щото половината от вас викат, че украинците са ви "братя" а другата половина викат, че украинците са "фашисти". Май подсигурявате и двете бази щото сте объркани.
88
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До lol до 100Ми махнете ДС Академик от Фрогнюз,като толкова не харесвате служилите в ДС,ама няма да го махнете,защото днес е предател на България и българските интереси и служи на чужди интереси,нали!В трудовите лагерите са отивали престъпници,но не и случайни хора,а на границата граничарите ни са били убивани от шпионски групи,които са влизали в България,с цел да правят диверсии,убийства,терор над населението,с две думи да извъшват терористични действия срещу държавта ни!
87
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До lol до 100Напушва ме на смях,няма как да съм предател на България,нито да участвам в управлението,щото нямах толкова години,а що се отнася до ДС,именно тя винаги е защитавала и пазила България от предатели,както през царско време,така и през социализма,нима другите държави нямат органи,които да защитават държавата,нима ЦРУ е вредно за САЩ,според теб или други служби,които пазят държавите си?
86
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво, че братята американци шитнаха 500+ зелени ВагнерОФЦИ в Сирия.......защото не е същото да избиваш беззащитни украинци и да се правиш на пиян ва тник пред американската авиация.
85
15
 
12
 
! Отговори
lol до 100 преди 4 години
Така е - руснаци не ни трябваха да ни управляват, като имахме предатели като теб. ДС също знаем кой ловеше - само американски шпиони - всички българи дето измряха по лагери бяха "наркомани" и "престъпници" нали? Толкова по-добре живеехме от сега, че хората ги застрелваха на границата, като се опитваха да избягат от "рая".
84
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До lolГлупости,когато живях през социализма,никога не са умирали хора,както умират днес,нито е имало руснаци в България,които да ни управляват през соца,нито руски войници,нито наркомания,бяхме абсолютно свободна и независима страна през соца,със 100% суверинитет и цялото население ,живяхме милион пъти по-добре и по-щастливо от днес.

Спонсорирани публикации