Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?

Засега в Италия, да се готви САЩ
220
Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?
Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
19
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Всяко зло за добро. Моята любовница и мъжа и имат 2 мандри и фирми за храна. Внасят от Турция, Италия, Испания, Германия и Гърция. Разбира се, всичко се дезинфекцира. Пукат се от оборот и правят точно сега луди пачки. Радвам се, не че аз си нямам мои пари, но друго си е да знаеш, че и гаджето ти е милионерка и като и кажеш: - Дай малко зехтин ти носи 5 литрова ламарина от склада :))) Нали се сещате, какво казаха в римския сенат в "История на света"? - Да го дуxaт бедните ....хахахахаха
10
11
 
26
 
! Отговори
Ситият не вярва преди 3 месеца
на гладният!!! Дебе.лосерковците се нагушиха с пари и пуснаха вратове като на пр.асета, те ли ще мислят, че има хора които вечер си лягат гладни. Глада винаги е предизвиквал революциите, ГЕРБ сам си създава проблемите. Глада е по силен от страха, накрая на народа ще му писне и ще помете тази управляваща ни пасмина!
9
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кризата е показателна, НАТО не e подготвено за ядрена, химична и биологична война един прилеп разгони фамилията на цяло НАТО.
8
4
 
40
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 месеца
1млн БЪЛГАРИ живеят на кредити
7
10
 
57
 
! Отговори
Тонката преди 3 месеца
Вчера на опашката пред една Била един 120 кг.*** обясняваше на хората,че изнемогвал в къщи без работа и лека полека започвал да усеща глад:):):):):)После го видях да излиза от магазина с 4 пълна торби:):):):)
6
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Италия преболедува Короната, изхода на Италия е излизане от ЕС, изгонване първо на имигрантите обратно към Германия и затваряне на всички граници.
5
12
 
28
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 месеца
БОЙКО ВИ БОРИСОВ хапвал филия с мас аколко хора си лягат гладни но сит на гладен не вярва
4
16
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Търпението на българите е пословично... Никакви бунтове няма да има. Закона за извънредното положение е достатъчно възпиращ и отрезвяващ.
3
43
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
Поредната руска хибридка!
2
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никакъв глад няма да има .
Просто на някои хора ще им се наложи да са на диета.
ГЕРБ ги научи да ядат по много, а сега ще ги научи на обратното.
Ясно е, че много хубаво...не е на хубаво.
1
16
 
44
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 месеца
търпението у хората се изчерпва а у нас са на власт мутрите герб олигарси капиталисти емпатия не чувстват 1млн БЪЛГАРИ СА на кредити