Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?

Засега в Италия, да се готви САЩ
220
Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?
Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
1
 
! Отговори
абв преди 3 месеца
Стойка кобилата.
169
1
 
0
 
! Отговори
Шопа преди 3 месеца
Гешо къркалан.
168
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 172
Не мога да ида до там. За разлика от България там измират хора, които могат да бъдат спасени, но космическата болница, която описваш явно няма ресурсите да ги спаси. А и с такива мрънкачи като тебе не знам дали ще останем най-бедните, но най-смешните със сигурност ще останем за винаги. Като не ти изнася, стягай багажа и марш към Италия - пълно е с дядовци и баби за гледане, ягоди за бране и чинии за миене. Някои вместо да мрънкаме си налегнахме парцалите и живеем прилично - вкъщи
167
3
 
18
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 месеца
Както казваше един български писател: "Във България единственото спонтанно нещо са абортите"!!!!!!!
166
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бунтове няма да има.Други въпроси?
165
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България преди кризата беше най-бедна и след кризата ще е най-бедна. И след хиляда години няма да ги стигнете. Ходете до Бергамо и вижте какво е болница, после я сравнете с мyхлясалите порутени български "болници". И това е само пример.
164
4
 
28
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
Стотици хиляди българи от чужбина, които обикновено се прибират за почивка в България, няма да направят това тази година. Милиардите, които се изпращат всяка година, ще секнат. Хората са загрижени за бъдещето си, всеки е притеснен в някаква степен. Не ни очакват добри времена..
163
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е мечтата на тези,които стоят зад Гумения Гадев-да ни го насадят след подобна акция о отново сАвецко робство. А той вече се е продал и не се спира да залива собствения си народ със злобната си помия. Нищо реално не е предложол,защото целта не е българите да са добре,а отново да ги тъпче сАвецкия ботуш!
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тука само едни могат да направят такова, едни професионални гласоподаватели такива... И ако скоро тръгнат с брадви на Кауфланд, гледай над Бояна за една летяща чиния.
161
15
 
8
 
! Отговори
Не разбрах, преди 3 месеца
авторът към бунтове ли ни приканва?Да не е от съветниците на Радев,които
сънуват бунтове и служебно правителство?Не знае ли, че подбудителството е
подсъдно?Или се надява на амнистия от него.
160
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бе кви бунтове, хората се оплакват от затлъстяване.
Иначе разбирам руските потгъзници как си преставят втора октомврийска революция.
159
10
 
11
 
! Отговори
До НАПРОТИВ преди 3 месеца
Ще се промени цялата парична система, доларът ще рухне, еврото също. Ще се върне блясъкът на златото и валутите подкрепени със злато - швейцарски франк и юан и донякъде рубла. А като цяло населението силно ще оредее, било от епидемии, било от природни катаклизми. Това кой ще оцелее и кой не, зависи от това кой носи в душата и сърцето си БОГ и не зависи от дебелината на портфейла. Който може ще проумее. ПОЗДРАВИ за всички!!!
158
11
 
5
 
! Отговори
Напротив преди 3 месеца
Идва време богатите ще обеднеят,а бедните ще падне лапане!От всякъде продукти,помощи,подаяния!Някои се запасиха за 2г. Напред!Мъкнат торбите и пълнят мазето и после търчат при Майчето да викат глад!
157
3
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 3 месеца
Може света да се намира в пик на корона вируса НО икономическия крах предстои .Както знаете всички ,работниците фалират първи. Когато и работодателите почнат да реват и окапват един по един ,ето тогава е дошла истинската криза.Тогава става и преразпределенито на благата. Много фалират и обедняват ,други забогатяват главоломно!Благата не се губят в небитието ,ако някой губи значи друг печели!! Сега е момента ако си умен , гъвкав и смел да вземеш парите на богаташа!!!
156
8
 
18
 
! Отговори
ПОЧВА СЕ преди 3 месеца
Преди не вярвах, но сега смятам, че предсказанията на Слава Севрюкова ще се сбъднат. Ще има епидемии, бунтове, фалити на пенсионните фондове и на банките. Ще почнат и катаклизмите - земетръси, цунамита и вулкани. Ще започнат бунтове, войни между емигранти и местни и различни общности. Въобще ще стане стой та гледай. В България ще е все пак сравнително най-спокойно. А в САЩ както са въоражени ??? Не ми се мисли???
155
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен
ББ не е ли разпоредил да се забрани износа на жито.

има жито за поне 2 години бе каскет
154
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

пак гнyсна руска пропаганда
153
2
 
11
 
! Отговори
От Слънчака преди 3 месеца
Тук повечето големи хотели няма да отворят. веригите Иберостар и Рио го обявиха публично , барсело,виктория палас,котва също . Под въпрос са Маджестик ,Марвел Еврика ,Хелената . 80% от хотелите с над 600-700 легова база със сигурност няма да работят.Обикновенно до Юни всички пакети са продадени ,парите са взети и усвоени . До момента нищо няма продадено ,дори се връщат пари на резервации направени зимата. В момента в джобса има 150 обяви за слънчака,миналата година по това време бяха 20 хил!!!
152
2
 
10
 
! Отговори
Lan преди 3 месеца
158, факт, земята ни е прекрасна, но проблемите не са от вчера! Имаме силно производство на пшеница, дори само тя може да ни храни...но силата още са парите. Храната ще отиде при богатите! Проблемите не са от вчера и не виждам политическа воля да се решат дори и в тази безпрецедентна ситуация. А едни 7 милиона трябва да ядат, всеки ден!
151
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашата земя прекрасна може да изхранва 50млн души.Ние ако нямаме храна,какво да кажат арабите,африканци ,азиатци и т.н.Обаче трябва правилно да се организира Агробизнеса в България.Да се създадат организация,правила и преференции за родните производители.Да се унищожи контрабандата.И ББ да излезе и да гарантира че никой българин няма да остане без храна. Обратното обезмисля изобщо съществуването на тази държава ,а и на ЕС като цяло.