Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?

Засега в Италия, да се готви САЩ
220
Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?
Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен24Ние с гайдите пасем трева, така че глад няма да има.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 21Нещо нервен човек ми се виждаш...Що така?
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладът ще засегне дори най-богатите държави.А какво да ксжем ние, с гайдите?
19
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение."" ............ разбира се, че е спокойно. Българинът е мазохист по природа и не напразно е бил под робство. "Има и такива, коИто затварят, след като са принудени да работят "на вересия"." .......... "Търпи народът наш, той има петстотин годишен стаж" - Радой Ралин!
18
3
 
28
 
! Отговори
дебел депутат преди 4 години
като няма хляб яжте пасти .
17
22
 
18
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
На някои много им си ще да има недоволсво,глад,бунтуве!Ами другари какво чакате,землянките в балкана още стоят!Е ще видите доста зор ,ама *** вашите предшественици да не е лесно!Може би чакате окръжно номер четири?
16
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка държава в състояние на война се грижи първо за себе си. Така ,че е резонно да се спре износа си. Затова ще ни се наложи САМИ да се грижим за държавата си без да се разчита прекалено на другите.
15
1
 
13
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 4 години
До пияница мистикТо хубаво,ама внимавай да не те усети баджанака,че може да те направи на мусарела :))
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това здравословно хранене всички се научиха да пасат трева, те затова затвориха парковете.
13
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС благодари на Бойко , че доставил предпазни средства на Австрия ! А нашите медици тук нямат ,аптеките нямат ...Това е геноцид ! Питам къде е ДАНС,Прокуратура
12
14
 
26
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До Ситият не вярвачуя ли някой да говори от името на "Народа", вече знам, че е комунист путинопитек. Той "Народа" вече 10 години бута ГЕРБ и Бойко все си е на власт. По-скоро ще изпукате от Корона или от глад в мизерните си панелки, пенсионери червени, отколкото нещо да направите. Такива сте си, По интернет сте големи, иначе сте малки, цвърчащи мишки
11
19
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Всяко зло за добро. Моята любовница и мъжа и имат 2 мандри и фирми за храна. Внасят от Турция, Италия, Испания, Германия и Гърция. Разбира се, всичко се дезинфекцира. Пукат се от оборот и правят точно сега луди пачки. Радвам се, не че аз си нямам мои пари, но друго си е да знаеш, че и гаджето ти е милионерка и като и кажеш: - Дай малко зехтин ти носи 5 литрова ламарина от склада :))) Нали се сещате, какво казаха в римския сенат в "История на света"? - Да го дуxaт бедните ....хахахахаха
10
11
 
26
 
! Отговори
Ситият не вярва преди 4 години
на гладният!!! Дебе.лосерковците се нагушиха с пари и пуснаха вратове като на пр.асета, те ли ще мислят, че има хора които вечер си лягат гладни. Глада винаги е предизвиквал революциите, ГЕРБ сам си създава проблемите. Глада е по силен от страха, накрая на народа ще му писне и ще помете тази управляваща ни пасмина!
9
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кризата е показателна, НАТО не e подготвено за ядрена, химична и биологична война един прилеп разгони фамилията на цяло НАТО.
8
4
 
40
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
1млн БЪЛГАРИ живеят на кредити
7
10
 
57
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Вчера на опашката пред една Била един 120 кг.*** обясняваше на хората,че изнемогвал в къщи без работа и лека полека започвал да усеща глад:):):):):)После го видях да излиза от магазина с 4 пълна торби:):):):)
6
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия преболедува Короната, изхода на Италия е излизане от ЕС, изгонване първо на имигрантите обратно към Германия и затваряне на всички граници.
5
12
 
28
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
БОЙКО ВИ БОРИСОВ хапвал филия с мас аколко хора си лягат гладни но сит на гладен не вярва
4
16
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търпението на българите е пословично... Никакви бунтове няма да има. Закона за извънредното положение е достатъчно възпиращ и отрезвяващ.
3
43
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Поредната руска хибридка!

Спонсорирани публикации