Похапване на повече захар - как се отразява на тялото?

Може да понижи имунитета по време на изолация
8 апр 2020 02:05, Иванка Гъркова
10
Похапване на повече захар - как се отразява на тялото?
Pixabay

Прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушенето, прием на вредни храни, както и някои придружаващи заболявания, може да са причина за понижаването на имунитета. А особено сега, по време на пандемия, той има важна роля за оптималното здраве на организма.

Докато стоят изолирани вкъщи, някои хора имат склонност да похапват повече от обичайното. Това се дължи най-вече на стреса, на който са подложени – едни остават без работа, други трябва да се притесняват за по-възрастните си роднини, трети се страхуват да не се разболеят... Напрежението ги кара най-вече да ядат шоколад и други сладки изделия. Те ги карат да се почувстват по-добре, макар и за кратко, но по-голямото количество захар може да навреди на здравословното им състояние.
 
Според няколко независими изследвания, твърде голямото количество захар, попаднало в тялото чрез храната, може да понижи имунната система, с което рискът от заразяване с вируси е много по-голям.
 
Отражението на захарта върху тялото
 
Има различни видове захар и не всички са вредни за организма. Така например фруктовата – открита в много плодове, е чудесен източник на енергия по време на социална изолация. Консумирайки ги, човек си набавя и така нужните му витамини и фибри. Но що се отнася до бялата рафинирана захар, тя има отрицателно действие върху организма.
 
Много хора пият по 3-4 кафета на ден, като във всяко слагат по 1-2 лъжици захар. А приемът на твърде много захар може да повлияе зле на клетките на имунната система, които отговарят за отблъскването на бактериите. По думите на гастроентеролога Никет Сонпал, захарта променя начина, по който белите кръвни телца атакуват бактериите.
 
„Недостигът на хранителни вещества може да повиши риска от понижаване на имунната система, защото тогава тялото по-трудно се справя с инфекцията. А рафинираната захар не е от най-полезните храни“, посочва още лекарят.
 
Захарта предизвиква възпаление в тялото, което се увеличава постепенно. Това може да допринесе за заболявания с хроничен характер, като сърдечносъдови или диабет.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Как да се отразява - зле.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Захарта е проблем за това,че когато боледувате,не трябва да приемате захар,защото тя спомага за развитието на бактерии и гъбички,спомага за инфекциите.Ако не сте болни,може да приемате захар,защото тя е необходима за мозъка,но в ограничени количества.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В червено цитати ли ще слагаме или линкове, аре разберете се!
6
4
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Ей ВАГИНИР... Никой не може се спаси от този вирус, няма начин. Той не е от този свят, дори няма времево съответствие с реалноста.Така че не Обиждай човекот
5
5
 
0
 
! Отговори
ВАГИНИР ПУТИ преди 4 години
До Фашистки-внукЯ ЗАПЕЙ ЩО СИ МЕ МАЙКО РОДИЛА,ТА НЕ СИ МЕ АБОРТИРАЛА...
4
3
 
3
 
! Отговори
ВАГИНИР ПУТИ преди 4 години
До Георги Илиев МитевТЕБ ВИРУСЪТ ТЕ Е ПОДМИНАЛ,НО НЕЩО ДРУГО ТЕ Е ТРЪШНАЛО...
3
4
 
0
 
! Отговори
Фашистки-внук преди 4 години
До втори Захарта Калция и Солта По точно Защото не е лесно гной да стане хляб
2
4
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
Свинете ги тръшна чума. Скъпите домати като гума. Ще се храним занапред икономично и ще оцеляваме биологично.Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2019).
1
4
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 4 години
Много-здраве щастие и късметЗа, вас и Лазарова....

Спонсорирани публикации