Кои навици понижават имунната система?

Алкохолът не ни предпазва от вируси
12 апр 2020 18:50, Дарена Найденова
16
Кои навици понижават имунната система?
IStockphoto

Поддържането на силна имунна система е най-важното нещо, което трябва да правите в момента. Пандемията от коронавирус, която настъпи през декември, все още не е отшумяла и не трябва да се отпускаме. Но здравето на имунната система зависи от две неща – избиране на храни, които я поддържат и избягването на такива, които я отслабват.

 
Вече сме ви разказвали за храните, които трябва да приемате, за да подсилите имунитета. Сега е време да ви кажем и за тези, които трябва да избягвате по време на пандемия. Те влияят зле на имунната ви система и разрушават защитата ви от вируси и инфекции.
 
Ето 6 хранителни навика, които отслабват имунната система: 

1. Твърде много алкохол
 
Вече няколко седмици сме затворени вкъщи и това подтиква хората към различни пороци, за да се справят с изолацията. Някои започват да пушат, а други се обръщат към чашката. Казват, че след приема на алкохол заспиват по-добре и не мислят за ситуацията, в която се намират.
 
Докато една чаша вино през вечер е позволено, то прекаляването с напитките, дори и в краткосрочен период, може да повлияе негативно на имунната ви система, която трябва да работи на пълни обороти точно сега.
 
Според изследване, което разглежда ефекта на алкохола върху имунитета, прекалената консумация може да доведе до повишена чувствителност към пневмония и по-голяма вероятност от развитие на остър респираторен дистрес. Това са фактори, които могат да влошат състоянието ви, ако се заразите с COVID-19.
 
Други резултати показват, че алкохолът повишава риска от сепсис, по-висока честота на постоперативни усложнения, бавно зарастване на рани и по-дълго възстановяване от инфекции.
2. Твърде много сол
 
Според последно проучване на Университетската болница в Бон, твърде многото сол може да доведе до имунен дефицит. Учените са открили, че когато бъбреците отделят излишък от натрий, възниква ефектът на доминото, който намалява способността на организма да се бори с бактериални инфекции.
 
Въпреки че COVID-19 е вирусно заболяване, то може да доведе до вторични бактериални инфекции. Според учени, препоръчителната дневна доза натрий е под 2300 мг на ден за здрави възрастни.

Още по темата четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо децата са пощадени ли?Не се знае. Но се знае, че има разлики в детския и в зрелия организъм. Една от тези разлики е тимусната жлеза. Която при децата е голяма, като свърши пубертета, е минимална. Какво пречи на сведущите да потърсят причините там? Йогите я наричат жизнен център.
12
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Гласуването,и попиването на всякакви "новини",сътворени от родните новинари.
11
0
 
1
 
! Отговори
rabbit habit преди 4 години
Според описаното в статията, ако вместо да хрупате някакви зеленчуци за вечеря, ударите няколко (много) шота с текила в подсолени чашки, на сутринта ще имате проблеми с имунната система, вестибуларния апарат и стабилността на мивката.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може да се понижи една система бе, Даренче?
9
0
 
17
 
! Отговори
Додо преди 4 години
P.S. И да добавя, гледането на облъчващи с негативна енергия и излъчващи травма новинарски емисии в стил мисирките и генералите също сриват имунитета. А една молитва, но от душа, го повдига. Факт!
8
5
 
9
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Кое сваля имунитета: Гледането на порно и пръскането на семенна течност по 2-3 пъти дневно. Кое засилва имунитета: Правене на секс с любимата ви жена/мъж, но без издърпване (като страхливец) в момента на кулминацията. Защото при пълноценен полов акт се балансират хормоните, както на мъжа, така и на жената. А това подсилва имунитета и това е материален факт!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина говорят за свръхреакция на имунната система. Но не говорят кога се получава свръхреакция. Защото явно тези, които са вирусоносители без да се усещат болни, нямат споменатата свръхреакция. Дали свръхреакцията не е от презасищането на ирганизна с антибиотици например. Или с наркотици? Е страни с висока смъртност като Нидерлансия, Белгия, Люксембург, Западна Германия, Франция, Швейцария ... наркотиците не са рядкост, както и прекомерната употреба на антибиотици.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо да кажете защо децата които са със най слабата имунна система са най пощадени от тая гад?Последните изследвания и на запад и на изток,говорят че смъртността при повечето пациенти идва точно от така наречената "Цитокинна буря"състояние на организма когато имунната система на индивида полудява и го убива в стремежа си да го лекува!
5
1
 
7
 
! Отговори
100% 80-процентник преди 4 години
Това да жулиш на първа среща без презерватив е лош , за имунитета, навик.Да си плюнчиш пръстите като броиш пари или разлистваш вестика докато си във Ве-це-то.Лош навик е да говориш на близкостоящи, особено ако се храниш и ги заливаш със слюнки и манжа
4
2
 
14
 
! Отговори
стефчо преди 4 години
Ако не обърна 2-3 литра бира дневно ,депресията ще ме хвърли от най-високия етаж!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-вече гледането на новини!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В заглавието пишете навици, а след това само за ядене и пиене.Имунната система, както всички други системи в организма, за да е в добра форма, трябва да работи. Всякакъв вид комфорт вреди: сравнително постоянна температура и влажност (климатик), минимални физически натоварвания , чревоугодничесто и т.н.
1
0
 
14
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
СЪЩО ТАКА ДЕПРЕСИЯТА БЪРНАУТА НЕДОСПИВАНЕТО СОЦИАЛНАТА ИЗОЛАЦИЯ

Спонсорирани публикации