Защо зеленият чай е толкова полезен?

Основната му съставка е кофеинът
15 апр 2020 22:22, Дарена Найденова
4
Защо зеленият чай е толкова полезен?
Pixabay

Зеленият чай се счита за една от най-здравословните напитки. Той се приготвя единствено от листата на растението Camellia sinensis, които са подложени на минимално окисляване по време на обработката. Зеленият чай започва да набира все по-голяма популярност заради доброто му въздействие върху организма и ниското съдържание на кофеин.

В една чаша зелен чай има 35 милиграма кофеин, докато в същото количество черен чай се съдържа 45 милиграма. В зеления чай се съдържа и цинк, поради което се препоръчва за консумация от бременни жени. Според учени, той има полезно действие и върху пушачи, тъй като спомага за отделянето на натрупаните вредни вещества в резултат на тютюнопушенето.

Вижте 3 доказани ползи от приема на зелен чай
 
Съдържа здравословни биоактивни съединения
Зеленият чай е нещо повече от хидратираща напитка. Растението Camellia sinensis, от което се прави чаят, съдържа редица здравословни съединения, които го превръщат в перфектното питие за организма. То е богато на полифеноли, които са естествени съединения, които намаляват възпалението и намаляват риска от ракови заболявания.
 
Зеленият чай съдържа катехини. Това са естествени антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на клетъчното увреждане като намаляват образуването на свободни радикали в организма. По този начин се забавя стареенето и се предпазвате от редица заболявания.

Подобрява мозъчната функция
 
Една от основните съставки в зеления чай е кофеинът. Тук обаче количеството му е много по-малко от това в кафето и другите чайове, което е добре за организма. По този начин кофеинът ви помага да бъдете по-бодри, но малката доза не предизвиква треперене и превъзбуда.
 
Кофеинът действа на мозъка като блокира инхибиторния невротрансмитер аденозин. По този начин се увеличава концентрацията и бдителността. Редица изследвания показват, че тази съставка може да подобри различни аспекти от мозъчната функция, включително паметта и времето за реакция.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
Полезен е, защото сереш като самосвал и си чистиш организма от токсини.Но не бива да се прекалява, защото може да ти направи червата на каша!
3
2
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Човекът /1/ се зевзечи, ама не схванахте. Мен пък ме разсмя. И аз съм от клуба на зевзеците.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЙойоЧерен чай в 22:30 ??
1
2
 
9
 
! Отговори
Йойо преди 4 години
Тъкмо сега си направих черен. Тюх. Слагам зелените очила.

Спонсорирани публикации