Какви видове маски има и коя ще ни предпази най-много от COVID-19?

От N95 до маските, ушити вкъщи
18 апр 2020 21:00, Нели Христова
109
Какви видове маски има и коя ще ни предпази най-много от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

П5редпазните маски се превърнаха в емблема на борбата с COVID-19. Някои хора ги носят доброволно, други са принудени от големи глоби. Така или иначе - те са основна част от процеса за справяне с кризата. Но какъв тип маска да изберем, за да сме най-предпазени?

Маските, които предлагат най-голяма безопасност са N95 и медицинските маски. Но те са изключително малко и трябва да бъдат запазени единствено и само за медиците, които имат най-голяма нужда от тях, докато се борят с COVID-19 на първа линия, пишат от The New York Times.

Също така трябва да имате предвид, че от маската има ефект само ако се носи правилно - тя трябва да е плътно прилепнала върху носа и под брадичката, без да има пролуки. Трябва да носите маската си през цялото време докато сте навън и да не я мърдате нагоре и надолу. И въпреки че нито една маска не е 100% eфективна, тя може да помогне на вас и на другите да се предпазите от вируса в комбинация с другите предпазни мерки, като социалната дистанция и редовното миене на ръце.

Ето няколко вида маски, които се предлагат и нивото на защита, които предлагат.

N95

Най-често срещаната маска е N95. Тя е и най-ефективната, а името й значи, че блокира 95% от най-малките частици (0.3 микрона), които ни атакуват. Те са и най-трудни за спиране. Само за сравнение, косата на човека е с размер между 700 и 100 микрона.

Тези маски са изработени за еднократна употреба от полиестер и други синтетични влакна, включително слоеве от заплетени влакна, които действат като филтри, за да затруднят преминаването на частиците. За да бъдат най-ефективни, трябва да се уверите, че няма отворени пространства между маската и лицето ви. Много медици провеждат въздушен тест, за да се уверят, че маската им пасва перфектно.

Ако имате брада, маската няма да пасне добре. Тя не е с подходящ размер и за деца.

Този тип маски имат и винтил, който прави дишането с тях по-лесно. Но въпреки че са най-ефективни, маските с клапани не трябва да се използват в области, които са предназначени да бъдат стерилни, като болничните операционни зали.

Медицински маски

Медицинските маски са няколко вида и са по-малко ефективни от N95. Те филтрират между 60% и 80% от малките частици. Ако ги носим правилно, те могат да предотвратят разпространяването на COVID-19, като уловят капчиците, когато кихаме или кашляме.

Те са направени от слоеве дишеща синтетична материя, наподобяваща хартия, която е изрязана в правоъгълна форма и има плисета, за да се разшири и да прилегне по-плътно около лицето ви. Медицинските маски са за еднократна употреба - те могат да бъдат използвани само веднъж. Въпреки че могат да ви предпазят от големи капчици и пръски, по-слабото им прилягане към лицето е отчасти това, което ги прави по-малко ефективни от N95.

Маски, ушити вкъщи

В цял свят маските са дефицитна стока, особено за медиците. За това много хора започнаха да шият свои собствени предпазни средства. Ефикасността на една домашна предпазна маска зависи от материята и начина по който е ушита. Понякога, тя може да ни предпази толкова, колкото обикновена медицинска маска. В крайна сметка, каквото и да е предпазно средство е по-добре от никакво.

За да е добра една ръчно направена маска, трябва да се използва материал, който е достатъчно плътен, за да улавя вирусни частици, но и да се диша достатъчно лесно пред него. Можете да използвате материали като тежка памучна тениска, фланела или плътно изтъкана кърпа за съдове. Материал, който прозира възможно най-малко, вероятно ще предложи най-добрата защита.

Маската, направена вкъщи, трябва да има минимум два слоя, допълнителни ластици и да покрива както носа ви, така и да минава под брадичката ви.

Домашни маски с филтри

Някои маски ушити вкъщи могат да имат и джоб, в който да се поставя филтър. За целта са тествани филтрите за кафе и хартиените кърпи. Един експеримент установява, че два слоя хартиени кърпи блокират между 23% и 33% от 0,3-микронни частици.

Хората експериментират с филтриращи материали, включително въздушни филтри и вакуумни торби. Те могат да бъдат ефективни, но могат да представляват и риск. Много от тях не са дишащи. Могат да съдържат и вредни влакна, които може да вдишвате. Също така, човек не се нуждае от нивото на филтрация, което тези материали осигуряват.

За да е добра една маска се уверете, че и има слой памук или подобен материал от двете страни на филтъра.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте чесън. Срещу вируса на помага но кара хората да стоят далеч от вас.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нас в Германия еднократните медицински маски стигнаха 1.8 евро по аптеките. Кожодери.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви маски печелбари,след време ще ги продавате пак по 20 Ст.
50
1
 
5
 
! Отговори
Мустафа преди 4 години
Аз съм с фередже,два слоя чаалма и здрави ластици на потурите!
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той Боко официално смекчи тона след първия провал с маските. Самият той каза, маска еднократна, многократна, ако е скъпо, шал, кърпа, нещо си. Ананиев копи пейст. *ааси министъра на Здравеопазването
48
2
 
14
 
! Отговори
нещастник преди 4 години
време е доста хора,някъде около 80% разберат,че с маски и с вируса,и без маски и без вируса са си същите нещастници.......
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като се прочете как е формулирана заповедта, е ясно какъв здравен министър имаме.Задължително е носене на маска, или друго средство покриващо устата и носа средство. В скоби шал, кърпа и др.Хората спорят за ffp2 3... Министъра заповядва да има нещо си, И всичко е ок
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махайте ги тия скапани маски слагайте противогази.Тези също пазят от вируси на 100% и лесно се диша с тях.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слагайте маски и на компютрите да не хванат Covid 19.
44
0
 
4
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Наи големия проблем е - пьрвите три дни когато се чувстваш като премазан и те боли главата дали е ковида или с пипането на маската бях лепнал - гриб тип -б не е ясно , личната каза тестове ако не припаднеш за да стигнеш до болница и там да те изследват няма и само се гадае какво ти е
43
1
 
11
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Ефекта е обратен - преди да сложа маска си дишах нормално и спокоино наложиха на всички маски , слагам я само когато вляза в магазина като разбирасе трябва хубаво да я опипам за да я наместя на носа и устата си - ефекта не закьсня пари ми - 3 дни в дробовете сьщо и на очите - слава богу не ми се наложи да пия антибиотика които ми исписа личната карам повече на сльнце уж разхождам - кучето на сьседката
42
0
 
11
 
! Отговори
без майтап преди 4 години
аз на моята полувинка и казах на майтап,че със маска е много по-хубава и сега ще спя на дивана...
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никоя маска не предпазва ако се носи насила.Повечето в бг я носят насила. На врата, на челото в ръката. Изкарват се смачкани от джобове, после пак там. Като гледам и колко мръсни и оръфани маски има, явно е се ползва една със седмици. Фактически ефекта е обратен. Дори спомага за ковида
40
1
 
2
 
! Отговори
хичо преди 4 години
До има бренекой зема заем 1000 лева безлихвен дето трябва да го връща---друг зема 75 000 000-я ги върне -я-не
39
0
 
4
 
! Отговори
ж преди 4 години
До някоя_сищом е такъв гений го пази -пускай го да излиза само с шнорхел-вирус не може да подскочи и да влезе отгоре
38
0
 
3
 
! Отговори
хичо преди 4 години
кво става тука -лаф моабет ли -ще кажете ли нещо-което незнаем
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някоя_сиИма различни видове хора госпожо.Не всички хора употребяващи нещо не много законно са пропаднали наркомани които мислят само как да откраднат или убият.Има хиляди примери за хора които са си съвсем нормални и употребяват нещо.Например императрицата Цъси Тайхоу е пушила големи количества опиум.Понякога го е употребявала преработен като масло за смесване с храна.Изкарала е към 80 год и е била доста успешна.Ако искате да опазите съпругът си го хранете здравословно и му давайте витамини
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След празниците започва ударно шиене на чували по мярка за герберасти.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да накарате маската да прилепне по добре за лицето е разумно преди слагането и винаги да си намажете лицето с антибактериален гел.Той е леко лепкав и ако маската ви е като на човекът на снимката ще установите че се залепва върху скулите и уплътнява малко повече.Дишайте плитко и буи не си поемайте дълбоко въздух.Трябва да намалите скоростта на въздушните потоци около носът ви до възможният минимум.Бъдете умни и предпазливи и ако е рекъл Господ след 2 месеца ще е само лош спомен.
34
1
 
3
 
! Отговори
Няма страшно преди 4 години
Ако подходим философски, защо ви е страх от смърта толкова много точно сега..? Нали така и така сме "пътници".... Помислете... Аз като се замисля/не че много ми се отдава /, защото Те така са решили....

Спонсорирани публикации