За какво служат Starlink сателитите, които прелетяха над България?

Над 12 хил. сателита ще доставят бърз интернет по целия свят
20 апр 2020 12:57, Нели Христова
133

Снимка: SpaceX

Това са извънземни. Това са самолети. Не - това са сателитите на един от най-богатите хора в света Илон Мъск. Вече няколко поредни вечери те прелитат над главите на хората по цял свят, предизвиквайки смут. Преминаха и над България, а след това сигналите за видяно НЛО рязко се увеличиха. Но не, живи същества от далечни галактики не ни заобикалят, просто един супер богат човек иска да пусне интернет, дори и в най-отдалечените от цивилизацията места.

Още по темата

Още през 2015 година Илон Мъск обяви, че започва попълването на документите, които ще са му нужни да пусне в ниската орбита около Земята 4000 сателита, които ще излъчват интернет. Тогава футористът каза: "Наистина си мислим да направим нещо дългосрочно. Като да издигнем на ново интернета, но в космоса."

Но всички знаем, че Мъск не се задоволява с малко. Скоро броят на сателитите, които трябва да бъдат изстреляни в космоса се увеличи. Space X получи разрешение да изстреля 12 хил. машини. Много вероятно е броят им да скочи още - до 30 хил. Само за да поставим нещата в преспектива - около 2000 сателита обикалят около Земята в момента. Едва 9000 са били изстрелвани през цялата ни история по данни на Службата на ООН по космическите въпроси.

През 2018 година Space X изстреля първте тестови апарати  TinTinA и TinTinB. Мисията премина леко, а след това Мъск пожела още нещо - флотилията му от сателити да лети още по-ниско от договореното. Първите 60 сателита бяха издърпани в космоса от ракетата Falcon 9 на 23 май 2019 година. Те летят на 550 км височина - достатътчно ниско, за да бъдат издърпани от земната гравитация и да паднат на Земята щом "умрат", без да се превръщат в космически боклук.

Навярно сте се запитали кой финансира всичко това? В създаването на Starlink работи както SpaceX, така и другите компании на Илон Мъск - Iridium и Orbcomm. Интересното е, че и двете са обявили банкрут. Целият проект ще отнеме поне пет години и цената му за сега е 9,8 милиарда долара, като според експертите, тя може и да нарасне драстично в бъдеще. Засега Мъск плаща за това удоволствие от парите на компанията си SpaceX, но идеята данъкоплатците да поемат голямата сума не му е чужда.

Как работи Starlink?

Всеки един сателит тежи 227 килограма и е с големината на маса, пишат от списание Sky&Telescope. Те ще предлагат 47% по-бърз интернет, използвайки космическия вакуум, вместо оптични кабели, които трябва да бъдат полагани в земята. Интернетът, който използваме сега, използва огромен кораб, който се намира на повече от 35 хил. км височина. Това огромно разстояние е причина за голямо забавяне при предаване на данните. А Starlink има за цел всичко да се случва максимално бързо, а информацията да достига дори навътре в океаните и толкова отдалачени места, където поставянето на оптични кабели би било изключително скъпо и сложно.

Според Мъск Starlink ще предлага минимално интернет покритие щом първите 400 сателита вече са в орбита и средно интернет покритие, щом над главите ни вече се движат над 800.

За да се свържат към интернет, потребителите ще трябва да си купят рутери от SpaceX, които да се свързват към изкуствените спътници в космоса.

Флотилията, на която станахме свидетели, е третата, която е изстреляна в Космоса. След няколко дни още сателити ще бъдат изведени в орбита, а целта е пълно интернет покритие да се осигури до края на 2020 година. По думите на футуриста, близо 3 милиарда души, които сега нямат достъп до интернет, ще могат да се включат към глобалната мрежа и то на сравнително ниска цена. Въпреки че цената не изглежда ниска - според експертите, супербързият интернет ще струва около 80 долара на месец плюс между 100 и 300 долара за инсталиране на системата в дома ви. Също така проектът му може да помогне и за колонизирането на Марс.

За да избегнат сблъсъци с космически отломки, сателитите използват сложна автоматична система и връзка с мрежата за наблюдение на космическите отломки на Министерството на отбраната, за да се избегнат обекти, които представляват заплаха за тях.

Астрономите обаче далеч не са доволни

Толкова много сателити, видими дори и с просто око - това не е мечтата на нито един астроном. Въпреки че Илон Мъск обеща, че изобретението му няма да пречи на научния прогрес, астрономите са притеснени, че ярките сателити ще пречат на ултра чувствителните телескопи да наблюдават звездното небе. В момента има изстреляни около 300 сателита, а астрономите вече забелязват дълги светли линии по снимките си, оставени от сателитите на Мъск.

Според футуриста това се дължи на факта, че някои от машините все още се намират на по-ниска височина от тази, която се цели: "Те все още се наместват. Но когато всички вече са в орбита, ще съм впечатлен, ако някой може да каже къде се намират. За сега не съм срещнал нито един човек, който да може да ми каже къде точно са сателитите ми", категоричен бе Мъск.

Учените го опровергаха. Според проучване на  European Southern Observatory, работата на големите и сложни телескопи, като Vera C. Rubin в Чили, ще бъде силно повлияна от голямата флотилия. Една от причините е, че те отразяват много светлина. И като по чудо Мъск се съгласи, че вероятно е в грешка. Той обяви, че SpaceX вече работи върху това, да направи сателитите по-малко светлоотразителни, като направи антените им черни, вместо бели и проектира сенник.

През януари тази година SpaceX обяви, че експериментира с използването на тъмни покрития, за да направи сателитите си по-малко ярки, въпреки че експерти твърдят пред Business Insider, че това ще бъде сложна операция, която може би няма да реши проблема с изкуствените спътници,  които пречат на астрономическите показания.

Мъск не е единственият, но има предимство

Не само SpaceX иска да покрие света с интернет от космоса. Компании като OneWeb, Telesat и Amazon също имат подобни идеи, но Илон Мъск е няколко крачки пред тях. Причината е проста - всички останали тепърва трябва да проектират и строят ракети. SpaceX първоначално се занимаваше само с това, като Мъск, вероятно от скука, изстреля и единият от  автомобилите си Tesla с една от ракетите си.

Според Reuters, изкуствените спътници на Starlink вече доставят висока честотна лента на самолетите на ВВС, а през май Елон Мъск публикува пост в Twitter, който гласеше: "Уау! Той работи!" от терминал на Starlink в дома си.

Преди дни, на 17 април, Мъск тества за пореден път ракетата си Falcon 9, която ще след три дни, на 23 април, ще изстреля още една флотилия от 60 сателита в космоса. Това ще бъде петата Starlink мисия и седмата флотилия изкуствени спътници в космоса. Вероятно ще успеем да забележим и тях, но този път ще знаем - това не са извънземни, това е просто футуристът Мъск, който отново смайва с грандиозните си идеи.

Можете да проследите сателитите на Starlink на живо на сайта на Satflare.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като стане по 20 долара месечно, може и да се включа.
112
1
 
2
 
! Отговори
До безполезна идея преди 2 месеца
Разшири малко кръгозора си!

Ако имаш частен остров от къде аджеба ще вземеш интернет?

Ако си построиш имение на Рила от къде нет?

Той този проект да не е насочен към мен и теб?

А какво пък ако е способен да възкреси всички малки интернет провайдъри?
111
10
 
1
 
! Отговори
Нетрънър преди 2 месеца
5G използва милиметрови вълни, подходяща е само за наземен равен терен без препятствия и при добри метео условия и за да има покритие е нужна гъста мрежа от трансмитери на по 500 метра да кажем. Чрез сателити не може да стане!
110
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбира се че с парите на данъкоплатците, без някой да ги е питал дори. Да не е луд да дава собствените си пари?!
109
5
 
26
 
! Отговори
Безполезна идея преди 2 месеца
А може ли футуристът Мъск който смайвал с идеите си да ми каже след като тези сателити ще доставят интернет в труднодостъпните и слабонаселени райони - КОЙ АДЖЕБА ТАМ ИМА НУЖДА ОТ ИНТЕРНЕТ ? Индианците в Амазонските джунгли изгарят от нетърпение да си направят Фейсбук профили или маорите в Полинезия желаят да станат Инстаграм инфлуенсъри... и как ще плащат?С мидени чурупки?

Интернет се ползва в ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ а там вече всичко е заето и работи перфектно и на по ниски цени от тези на Старлинк.
108
2
 
2
 
! Отговори
До Оруел преди 2 месеца
Да, видима е с просто око при определени условия. На 350км е
107
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко е за контрол над овцете, радващи се на бърз нет!
106
0
 
8
 
! Отговори
некой преди 2 месеца
Интерсно ми е да разбера какво ще се случи,ако Чък Норис не одобри цената и проекта.
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Големия брат гледа и си води бележки - направо бледнее пред модерните технологии за контрол и следене....
104
2
 
12
 
! Отговори
Този психопат преди 2 месеца
Да ги затворят. Това трябва даде прекрати ако искаме да имаме небе над главите си.
103
4
 
12
 
! Отговори
Оруел преди 2 месеца
XXX викаш международната космическа станция си я гледаш с просто око? Евала имаш по добро зрение от телескоп!!!:)))
102
0
 
24
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
тънкана викаш - $80 на месец, без такса инсталация
101
6
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 2 месеца
До Оруел
Сателити, не само на Мъск, е елементарно да видиш с просто око. Само се загледай в нощното небе за повече от 5 минути и ще видиш, че някои "звезди" се движат.
100
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали уж в началото Мъск каза , че ще пуска чрез сателити безплатен интернет а се оказва , че ще струва 80 долара на месец . Отделно трябва да си купиш сателитна система за този интернет. Аз не съм чул американец да дава нещо безплатно когато каза но все пак предположих,че може би иска да помогне . ха ! помощ от американец е като "кацането" им на Луната
99
12
 
12
 
! Отговори
Оруел преди 2 месеца
Я се замислете виждате ли мотор на 500 км от вас?И от 5 не го виждате!!! Айде сега някой да обясни как ги виждате тия джаджи с размер и тегло на мотор по ярки от звездите,а уж са на 400-500 орбита;)
98
0
 
23
 
! Отговори
Майко мила преди 2 месеца
Интересни неща чета тук.Интернета който ползваме сега,използва голям кораб на 35 000 км.над земята.Въх....а аз си мислех че Звездата на смъртта е просто литературен персонаж в Стар Уорс...Ако и Люк Скайуокър се покаже из зад ъгъла...
97
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато преди месец самолети на чужда вражеска държава,пълни с оръжие за друга чужда вражеска държава летяха над нас
де бляхте бре.Мъск иска да ни води на Марс,обаче барба Ганьос си иска българо-съветската ***.
96
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шматка такава. На този не му ли е ясно, че след една електромагнитна буря и всичко ще окапе като зрело черници по земята. Далеч съм от мисълта, че това са само комуникационни сателите. хахаха.
95
10
 
41
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 2 месеца
Сега като ви пуснат 5Г да ви изпържат мозъка и репродуктивните органи от космоса ще видите за какво служат. Тъкмо напоследък зачестиха статиите колко било полезно излъчването от 5Г. Който вярва че е полезно това излъчване да си пъхне главата в микровълновата фурна и да я включи, честотата е същата :)
94
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Супер, вместо да чакаме на доставчици да имаме интернет по селата сега е достстъчно само покритие от Старлинк