За какво служат Starlink сателитите, които прелетяха над България?

Над 12 хил. сателита ще доставят бърз интернет по целия свят
20 апр 2020 12:57, Нели Христова
133

Снимка: SpaceX

Това са извънземни. Това са самолети. Не - това са сателитите на един от най-богатите хора в света Илон Мъск. Вече няколко поредни вечери те прелитат над главите на хората по цял свят, предизвиквайки смут. Преминаха и над България, а след това сигналите за видяно НЛО рязко се увеличиха. Но не, живи същества от далечни галактики не ни заобикалят, просто един супер богат човек иска да пусне интернет, дори и в най-отдалечените от цивилизацията места.

Още по темата

Още през 2015 година Илон Мъск обяви, че започва попълването на документите, които ще са му нужни да пусне в ниската орбита около Земята 4000 сателита, които ще излъчват интернет. Тогава футористът каза: "Наистина си мислим да направим нещо дългосрочно. Като да издигнем на ново интернета, но в космоса."

Но всички знаем, че Мъск не се задоволява с малко. Скоро броят на сателитите, които трябва да бъдат изстреляни в космоса се увеличи. Space X получи разрешение да изстреля 12 хил. машини. Много вероятно е броят им да скочи още - до 30 хил. Само за да поставим нещата в преспектива - около 2000 сателита обикалят около Земята в момента. Едва 9000 са били изстрелвани през цялата ни история по данни на Службата на ООН по космическите въпроси.

През 2018 година Space X изстреля първте тестови апарати  TinTinA и TinTinB. Мисията премина леко, а след това Мъск пожела още нещо - флотилията му от сателити да лети още по-ниско от договореното. Първите 60 сателита бяха издърпани в космоса от ракетата Falcon 9 на 23 май 2019 година. Те летят на 550 км височина - достатътчно ниско, за да бъдат издърпани от земната гравитация и да паднат на Земята щом "умрат", без да се превръщат в космически боклук.

Навярно сте се запитали кой финансира всичко това? В създаването на Starlink работи както SpaceX, така и другите компании на Илон Мъск - Iridium и Orbcomm. Интересното е, че и двете са обявили банкрут. Целият проект ще отнеме поне пет години и цената му за сега е 9,8 милиарда долара, като според експертите, тя може и да нарасне драстично в бъдеще. Засега Мъск плаща за това удоволствие от парите на компанията си SpaceX, но идеята данъкоплатците да поемат голямата сума не му е чужда.

Как работи Starlink?

Всеки един сателит тежи 227 килограма и е с големината на маса, пишат от списание Sky&Telescope. Те ще предлагат 47% по-бърз интернет, използвайки космическия вакуум, вместо оптични кабели, които трябва да бъдат полагани в земята. Интернетът, който използваме сега, използва огромен кораб, който се намира на повече от 35 хил. км височина. Това огромно разстояние е причина за голямо забавяне при предаване на данните. А Starlink има за цел всичко да се случва максимално бързо, а информацията да достига дори навътре в океаните и толкова отдалачени места, където поставянето на оптични кабели би било изключително скъпо и сложно.

Според Мъск Starlink ще предлага минимално интернет покритие щом първите 400 сателита вече са в орбита и средно интернет покритие, щом над главите ни вече се движат над 800.

За да се свържат към интернет, потребителите ще трябва да си купят рутери от SpaceX, които да се свързват към изкуствените спътници в космоса.

Флотилията, на която станахме свидетели, е третата, която е изстреляна в Космоса. След няколко дни още сателити ще бъдат изведени в орбита, а целта е пълно интернет покритие да се осигури до края на 2020 година. По думите на футуриста, близо 3 милиарда души, които сега нямат достъп до интернет, ще могат да се включат към глобалната мрежа и то на сравнително ниска цена. Въпреки че цената не изглежда ниска - според експертите, супербързият интернет ще струва около 80 долара на месец плюс между 100 и 300 долара за инсталиране на системата в дома ви. Също така проектът му може да помогне и за колонизирането на Марс.

За да избегнат сблъсъци с космически отломки, сателитите използват сложна автоматична система и връзка с мрежата за наблюдение на космическите отломки на Министерството на отбраната, за да се избегнат обекти, които представляват заплаха за тях.

Астрономите обаче далеч не са доволни

Толкова много сателити, видими дори и с просто око - това не е мечтата на нито един астроном. Въпреки че Илон Мъск обеща, че изобретението му няма да пречи на научния прогрес, астрономите са притеснени, че ярките сателити ще пречат на ултра чувствителните телескопи да наблюдават звездното небе. В момента има изстреляни около 300 сателита, а астрономите вече забелязват дълги светли линии по снимките си, оставени от сателитите на Мъск.

Според футуриста това се дължи на факта, че някои от машините все още се намират на по-ниска височина от тази, която се цели: "Те все още се наместват. Но когато всички вече са в орбита, ще съм впечатлен, ако някой може да каже къде се намират. За сега не съм срещнал нито един човек, който да може да ми каже къде точно са сателитите ми", категоричен бе Мъск.

Учените го опровергаха. Според проучване на  European Southern Observatory, работата на големите и сложни телескопи, като Vera C. Rubin в Чили, ще бъде силно повлияна от голямата флотилия. Една от причините е, че те отразяват много светлина. И като по чудо Мъск се съгласи, че вероятно е в грешка. Той обяви, че SpaceX вече работи върху това, да направи сателитите по-малко светлоотразителни, като направи антените им черни, вместо бели и проектира сенник.

През януари тази година SpaceX обяви, че експериментира с използването на тъмни покрития, за да направи сателитите си по-малко ярки, въпреки че експерти твърдят пред Business Insider, че това ще бъде сложна операция, която може би няма да реши проблема с изкуствените спътници,  които пречат на астрономическите показания.

Мъск не е единственият, но има предимство

Не само SpaceX иска да покрие света с интернет от космоса. Компании като OneWeb, Telesat и Amazon също имат подобни идеи, но Илон Мъск е няколко крачки пред тях. Причината е проста - всички останали тепърва трябва да проектират и строят ракети. SpaceX първоначално се занимаваше само с това, като Мъск, вероятно от скука, изстреля и единият от  автомобилите си Tesla с една от ракетите си.

Според Reuters, изкуствените спътници на Starlink вече доставят висока честотна лента на самолетите на ВВС, а през май Елон Мъск публикува пост в Twitter, който гласеше: "Уау! Той работи!" от терминал на Starlink в дома си.

Преди дни, на 17 април, Мъск тества за пореден път ракетата си Falcon 9, която ще след три дни, на 23 април, ще изстреля още една флотилия от 60 сателита в космоса. Това ще бъде петата Starlink мисия и седмата флотилия изкуствени спътници в космоса. Вероятно ще успеем да забележим и тях, но този път ще знаем - това не са извънземни, това е просто футуристът Мъск, който отново смайва с грандиозните си идеи.

Можете да проследите сателитите на Starlink на живо на сайта на Satflare.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер, вместо да чакаме на доставчици да имаме интернет по селата сега е достстъчно само покритие от Старлинк
88
5
 
45
 
! Отговори
123 преди 4 години
И така внучето ми едно време на Земята живееха свободни хора? -Какво значи свободни дядо? -Ами можеха да се разхождат без никой да знае къде са, усещаха слънчевите лъчи по кожата си, вятъра в косите си, гледаха звездите и си мечтаеха - Ама как така .. и са им разрешавали да дишат без да копаят в мината? Дядо, а какво е това слънце, вятър, звезди ...? Хайде ID34985729847, да тръгваме няма да ни дадат филията ако не сме в литиевата мина до 2 мин. и стига си слушал тоя изкуфял старец
87
6
 
13
 
! Отговори
5G преди 4 години
Разпръскват 5G сигнал, който разпръсква корона вирус с цел да накаже папата, че удари китайката по ръката на нова година...
86
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как за какво?! да светят на небето и да радват простолюдието! после е въпрос на време да последват теслата, която хвана към вселенския безкрай, или да паднат безславно на земята и да видим как изгарят в атмосферата много милиони долари!
85
0
 
40
 
! Отговори
G преди 4 години
Между вярното в статията има и големи глупости, като например "Интернетът, който използваме сега, използва огромен кораб, който се намира на повече от 35 хил. км височина". Уаууу, това е вече нещо от Star Wars!
84
3
 
31
 
! Отговори
Не съм сигурен преди 4 години
Най-големите злодеи в човешката история, в началото са започнали с добри идеи. Мисля, че примери на са нужни.
83
2
 
15
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Защо мислиш,че в Китай нямат гуугъл и фейсбук?"В Китай нямат тези платформи, понеже те не са в контрола на тяхното правителство и служби, а на американските. И това е властови похват, точно заради това определени правителства ги спират, понеже там цензурират и оперират други хора....
82
4
 
26
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Мъск е фронт мен на службите и дийпстейта, доказва го факта, че е почитател на безвъзмездното възнаграждение за всички граждани, както и това, че иска обществено финансиране за проектите си, както и факта, че реално го получава. Без субсидии от правителството щеше да е фалирал изцяло не само частично... Въобще пък да не обсъждаме другия му проект Neurolink....
81
3
 
33
 
! Отговори
Жалко, много жалко преди 4 години
Остахме Земята ... наред е космосаБил получил разрешение? От кого? Ще дойде ли някога мозъка на това мало.умно човечество?
80
4
 
31
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Началото на Терминатор - Денят наСтрашния съд
79
8
 
42
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Евалаеваларка,ами то И СЕГА интернет има НАВСЯКЪДЕ,където е необходим!!!!Тия спътници са или ШПИОНСКИ,или просто монтират НА НИСКА ОРБИТА някакво ново оръжие.!Не се е родил още ***,който ще хвърли милиарди само за да осигури интернет на ..папуасите от Нова Гвинея,примерно,макар че съм сигурен,че и там имат отдавна интернет.Или сте наивници,или..просто "се трудите"..
78
22
 
12
 
! Отговори
Евала преди 4 години
на човека, опитва се да прекара интернет до всяко затънтено кътче, докато разни тъмнокожи индивиди в затънтените дупки, вкл. този треторазряден сайт се опитват да баннат потребителите и да ограничават използването на книжовен бг език.
77
10
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
цветът на Земята НЕ и син!!!!!!НА НАС небето ни изглежда синьо,но знаете защо.Водата в океаните НЕ Е СИНЯ!!!!!Истинските снимки на Земята,изпратени по време на Началото от "Маринърите" и другите мисии показват,че Земята има зелено-кафяво оцветяване!!!!..После СЪЧИНИТЕЛИТЕ на разни "космически истории" някакси приеха да показват Земята в синьо.....та така..От горда радост за това,че сме представители на Човешката популация,пропаднахме до униние заради ЛЪЖЦИТЕ от прайда ни..
76
13
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
наистина това са много пробити глупости!-Как ще ми осигури интернет с тия "спътници" да речем с Австралия,като те там изобщо нито се виждат,нито имат обхват?-Защо не са на геостационарна орбита?..Защо обикалят "ПОД НОСА " на държавите?-Третата РИСУНКА горе,показваща "спътниците около Земята",ако оставим настрана веселото си настроение,е повод да попитаме:--Как ще се осъществява синхрон в работата на десетките хиляди обекта?..-Та там и най-малкия "бъг" ще съсипе цялата система!-Цветът на Зем
75
13
 
23
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Аз на тоя шyт на глyпocтитe не вярвам, грам. От момента в който, ми пробутва клип как кола на батерии дърпа 30-се тонен ТИР...и то на сняг!
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,много е удобен облака.Удобен е за тези,които много лесно могат да надникнат в тетрадката на другарчето.Удобен е за тези,които когато решат могат просто да го изгасят и да ни пратят в първи клас да си играем с ***.
73
9
 
19
 
! Отговори
До 81 преди 4 години
Приятелю,повярвай ми,знам много по-добре от теб какво е облак,как работи и над къде кръжи.Истината е само една-глобален контрол над масите.Защо мислиш,че в Китай нямат гуугъл и фейсбук? щНадявам се скоро и андроидите да разкарат,както и уиндоусите.Замисли се,всичко което ползваш идва от САЩ?Защо,защото са капацитети ли?Нямаме си програмисти в ЕС,които да могат да напишат ОС и прил.софтуер за нея ли?Забележи,МС офиса до скоро беше локална програмка,но е мн.по-удобно да е в клауда.КАД с-мите също.
72
17
 
38
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Илон Мъск ще влезе в книгата на Гинес като най-големия престъпник на всички времена! Само да види човек неговия блуждаещ и див поглед, му става ясно с кого си имме работа. Атлантически ценности, Amerika first!
71
4
 
14
 
! Отговори
От 63 преди 4 години
А дали тези хвърчила в небето са случайно над европа?Може би преди няколко месеца са се забелязвали и от Китай? Макрон беше прав.Ние нямаме нищо наше.Данните са ни в облака (който не случайно над САЩ),технологии нямаме,политици нямаме,нищо нямаме.Хайде официално да ставаме колония на чичо Сам и да се приключва този цирк.
70
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега проблема не е че нета е бавен,а че американския интернет е опасен.Трябва да има няколко мрежи ,а не една. гербераси да ползват американския ,а народа китайския .Китайците да не издават айпи адреси и потребителската информация на мафията герб. Това сега е много добре да се направи щото американците и арабите нямат пари да субсидират техния и пазара ще ги отсвири а мафията герб нама да може да нанася ,,удъри,, както пише в едно герберасо тевтерче. В бг няма ните една присъда за подслушване ;)

Спонсорирани публикации