За какво служат Starlink сателитите, които прелетяха над България?

Над 12 хил. сателита ще доставят бърз интернет по целия свят
20 апр 2020 12:57, Нели Христова
133

Снимка: SpaceX

Това са извънземни. Това са самолети. Не - това са сателитите на един от най-богатите хора в света Илон Мъск. Вече няколко поредни вечери те прелитат над главите на хората по цял свят, предизвиквайки смут. Преминаха и над България, а след това сигналите за видяно НЛО рязко се увеличиха. Но не, живи същества от далечни галактики не ни заобикалят, просто един супер богат човек иска да пусне интернет, дори и в най-отдалечените от цивилизацията места.

Още по темата

Още през 2015 година Илон Мъск обяви, че започва попълването на документите, които ще са му нужни да пусне в ниската орбита около Земята 4000 сателита, които ще излъчват интернет. Тогава футористът каза: "Наистина си мислим да направим нещо дългосрочно. Като да издигнем на ново интернета, но в космоса."

Но всички знаем, че Мъск не се задоволява с малко. Скоро броят на сателитите, които трябва да бъдат изстреляни в космоса се увеличи. Space X получи разрешение да изстреля 12 хил. машини. Много вероятно е броят им да скочи още - до 30 хил. Само за да поставим нещата в преспектива - около 2000 сателита обикалят около Земята в момента. Едва 9000 са били изстрелвани през цялата ни история по данни на Службата на ООН по космическите въпроси.

През 2018 година Space X изстреля първте тестови апарати  TinTinA и TinTinB. Мисията премина леко, а след това Мъск пожела още нещо - флотилията му от сателити да лети още по-ниско от договореното. Първите 60 сателита бяха издърпани в космоса от ракетата Falcon 9 на 23 май 2019 година. Те летят на 550 км височина - достатътчно ниско, за да бъдат издърпани от земната гравитация и да паднат на Земята щом "умрат", без да се превръщат в космически боклук.

Навярно сте се запитали кой финансира всичко това? В създаването на Starlink работи както SpaceX, така и другите компании на Илон Мъск - Iridium и Orbcomm. Интересното е, че и двете са обявили банкрут. Целият проект ще отнеме поне пет години и цената му за сега е 9,8 милиарда долара, като според експертите, тя може и да нарасне драстично в бъдеще. Засега Мъск плаща за това удоволствие от парите на компанията си SpaceX, но идеята данъкоплатците да поемат голямата сума не му е чужда.

Как работи Starlink?

Всеки един сателит тежи 227 килограма и е с големината на маса, пишат от списание Sky&Telescope. Те ще предлагат 47% по-бърз интернет, използвайки космическия вакуум, вместо оптични кабели, които трябва да бъдат полагани в земята. Интернетът, който използваме сега, използва огромен кораб, който се намира на повече от 35 хил. км височина. Това огромно разстояние е причина за голямо забавяне при предаване на данните. А Starlink има за цел всичко да се случва максимално бързо, а информацията да достига дори навътре в океаните и толкова отдалачени места, където поставянето на оптични кабели би било изключително скъпо и сложно.

Според Мъск Starlink ще предлага минимално интернет покритие щом първите 400 сателита вече са в орбита и средно интернет покритие, щом над главите ни вече се движат над 800.

За да се свържат към интернет, потребителите ще трябва да си купят рутери от SpaceX, които да се свързват към изкуствените спътници в космоса.

Флотилията, на която станахме свидетели, е третата, която е изстреляна в Космоса. След няколко дни още сателити ще бъдат изведени в орбита, а целта е пълно интернет покритие да се осигури до края на 2020 година. По думите на футуриста, близо 3 милиарда души, които сега нямат достъп до интернет, ще могат да се включат към глобалната мрежа и то на сравнително ниска цена. Въпреки че цената не изглежда ниска - според експертите, супербързият интернет ще струва около 80 долара на месец плюс между 100 и 300 долара за инсталиране на системата в дома ви. Също така проектът му може да помогне и за колонизирането на Марс.

За да избегнат сблъсъци с космически отломки, сателитите използват сложна автоматична система и връзка с мрежата за наблюдение на космическите отломки на Министерството на отбраната, за да се избегнат обекти, които представляват заплаха за тях.

Астрономите обаче далеч не са доволни

Толкова много сателити, видими дори и с просто око - това не е мечтата на нито един астроном. Въпреки че Илон Мъск обеща, че изобретението му няма да пречи на научния прогрес, астрономите са притеснени, че ярките сателити ще пречат на ултра чувствителните телескопи да наблюдават звездното небе. В момента има изстреляни около 300 сателита, а астрономите вече забелязват дълги светли линии по снимките си, оставени от сателитите на Мъск.

Според футуриста това се дължи на факта, че някои от машините все още се намират на по-ниска височина от тази, която се цели: "Те все още се наместват. Но когато всички вече са в орбита, ще съм впечатлен, ако някой може да каже къде се намират. За сега не съм срещнал нито един човек, който да може да ми каже къде точно са сателитите ми", категоричен бе Мъск.

Учените го опровергаха. Според проучване на  European Southern Observatory, работата на големите и сложни телескопи, като Vera C. Rubin в Чили, ще бъде силно повлияна от голямата флотилия. Една от причините е, че те отразяват много светлина. И като по чудо Мъск се съгласи, че вероятно е в грешка. Той обяви, че SpaceX вече работи върху това, да направи сателитите по-малко светлоотразителни, като направи антените им черни, вместо бели и проектира сенник.

През януари тази година SpaceX обяви, че експериментира с използването на тъмни покрития, за да направи сателитите си по-малко ярки, въпреки че експерти твърдят пред Business Insider, че това ще бъде сложна операция, която може би няма да реши проблема с изкуствените спътници,  които пречат на астрономическите показания.

Мъск не е единственият, но има предимство

Не само SpaceX иска да покрие света с интернет от космоса. Компании като OneWeb, Telesat и Amazon също имат подобни идеи, но Илон Мъск е няколко крачки пред тях. Причината е проста - всички останали тепърва трябва да проектират и строят ракети. SpaceX първоначално се занимаваше само с това, като Мъск, вероятно от скука, изстреля и единият от  автомобилите си Tesla с една от ракетите си.

Според Reuters, изкуствените спътници на Starlink вече доставят висока честотна лента на самолетите на ВВС, а през май Елон Мъск публикува пост в Twitter, който гласеше: "Уау! Той работи!" от терминал на Starlink в дома си.

Преди дни, на 17 април, Мъск тества за пореден път ракетата си Falcon 9, която ще след три дни, на 23 април, ще изстреля още една флотилия от 60 сателита в космоса. Това ще бъде петата Starlink мисия и седмата флотилия изкуствени спътници в космоса. Вероятно ще успеем да забележим и тях, но този път ще знаем - това не са извънземни, това е просто футуристът Мъск, който отново смайва с грандиозните си идеи.

Можете да проследите сателитите на Starlink на живо на сайта на Satflare.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е донорска материал, щом с.. Пер ***, можем да казваме в болницата, но за днес е цензурирана дума
68
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А платиха ли за дето минават над България и Европа, или космоса си е Американска територия?
67
5
 
10
 
! Отговори
Bbbbbbb преди 3 години
Пирамида а ла Мъск.Сега разбрахте ли, че плащайки $500 Ви спонсориране евентуално колонизиране на МарсТова е класическа схема на пирамида.Americans are fools.
66
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще ми прелитат някакви светлинки постоянно пред очит, знаейки че са вперили взор към мен, не мерси, искам си неподвижните звезди, или да си обикалят ама някъде по-в страни. Егати интернета. Кой ме пита мене
65
0
 
12
 
! Отговори
Ами преди 3 години
ДА БЯХА КАЗАЛИ ЧЕ ЩЕ МИНАВАТ НАД БГ, ЧЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ ДА ПЛЯСКАМЕ ОТ БАЛКОНИТЕ
64
7
 
18
 
! Отговори
Стар комунист преди 3 години
Кой допусна печалбари да завземат космоса?
63
5
 
13
 
! Отговори
От 63 преди 3 години
Да си припомним и другото му начинание-технологичната автомобилна компания за електрокари.Коя нормална компания ще съществува години наред на загуба,но пък за сметка на това акциите и ще са в небесата(почти до сателитите)?Автомобилна к-я без конкуренция?Може би концерните от рода на VW,Daimer и т.н. не знаят да правят коли на батериики ли?Оо да,дизелгейт спомняте ли си го?Ха да видим батериите как ще са при $15 на барел суров петрол.Кое ще е по-евтиното и по-чистото решение?Да сетих се-теслите
62
0
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
И всичко това се прави за доброто на хората ... Нали ?
61
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 65тия глупости ги слушах и за wi fi рутерите преди 20-ина години, както виждаш нищо страшно не се е случило
60
1
 
7
 
! Отговори
Т20000 преди 3 години
А значи всички ще замязат на Гештапо
59
3
 
24
 
! Отговори
Рубльов преди 3 години
Товариш Путин трябва да ги взриви и да ни спаси от чумата на 5G
58
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С 5 джи няма да има мъж над 30 години с коса на главата, гарантирам Ви, а жените ще са полуплешиви
57
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баcи, тоя така се е ocpал,че чак небето е aoкал...за да пусне интернет там където на никой не му трябва интернет. Само за това ще са тези стотици сателити.Нека да си припомним нашия БГ опит и БГ компанията,която е почти във фалит след като реши да изстреля първия ни телекомуникационен саталит.Човек трябва наистина да е много наивен да смята,че тези стотици сателити са за интернет в пустините и нямат нищо общо с американските служби.
56
0
 
26
 
! Отговори
Head in Foil преди 3 години
След задължителните маски ще носим и алуминиеви шапки.
55
1
 
6
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До бай Миле,Не че съм стар, но аз отдавна забравих, каквото са това звезди, съзвездия над нощна София. Отдавна не мога да наблюдавам, защото от моят квартал е просто невъзможно. Облаци и светлина на всякъде... :)
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде отново на сателитния фишинг, бех позабравил тоя спорт :)не мисля обаче че идеята ще има кой знае какъв успех, преди 15-20 години вероятно да, но в момента оптичната свързановст е доста висока и едва ли ще може да предостави по-бърза, надеждна и качествена комуникация
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До gogoТака е другарю, ще облъчват Земята с 5G. Обаче Земята е плоска и няма да им мине номера на илюминатите.
52
5
 
11
 
! Отговори
Люк преди 3 години
Това не са сателити, това си е извънземно нашествие, недейте вярва на журналята. Първата вълна бяха контролирани земетресения из цялото земно кълбо, после беше вирусът, който ще редуцира земното население, а след 1-2 месеца ще почне Световната Инвазия. САЩ, Русия и Китай са започнали да строят флотилия да посрещне завоевателите. БАН и тя е включена
51
2
 
7
 
! Отговори
///// преди 3 години
Дано гръмнат един по един сАателиТитйе.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
46 бай МилеТук говорим за наземната комуникация, а не за тази между сателитите.

Спонсорирани публикации