Кристалина Георгиева: Моля се за най-доброто, готвя се за най-лошото

Увеличихме инструментариума на МВФ в началото на кризата, каза тя
22 апр 2020 00:01, Анисия Иванова
64
Кристалина Георгиева: Моля се за най-доброто, готвя се за най-лошото
Снимка: БГНЕС

Научих се да се моля за най-доброто, но да се готвя за най-лошото. Това каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, в отговор на въпрос на Bloomberg TV Bulgaria по време на специален онлайн брифинг за избрани медии.

"Увеличихме инструментариума на МВФ още когато мислехме, че кризата ще засегне само Китай", обясни Гергиева. По нейните думи 100 млрд. долара са отлетели от развиващите се пазари, като желанието й е да види обръщане на тази тенденция.

Още по темата

Целия отговор на въпроса на Bloomberg TV Bulgaria как Кристалина Георгиева възприема сегашната си роля в контекста на това, че в ЕК е отговаряла за управлението на кризи, а сега влиза и в ролята на световен финансов пожарникар по време на едно от най-големите изпитания от създаването на фонда след Втората световна война, както и дали има всички необходими инструменти за осигуряване стабилността на международната парична система, вижте след 14-тата минута на видеото.

Междувременно в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова, д-р Магдалена Иванова, главен редактор в Bloombergtv.bg, обобщи картината на петролните пазари.

"За първи път в историята бе отчетен безпрецедентен спад в цените на петрола дълбоко на отрицателна територия. Доставките за месец май вчера заличиха абсолютно цялата си стойност", посочи Иванова

Тя обясни и причините за случващото се. "Основният проблем е, че в Центъра за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка, който се намира в Къшинг, Оклахома, запасите са се повишили с близо 50% до почти 55 млн. барела от края на февруари".

По думите ѝ пандемията от коронавируса е довела до безпрецедентна загуба на търсенето. "Международната агенция по енергетика предупреди в последния си доклад, че търсенето през април може да спадне с 29 млн. барела на ден спрямо година по-рано. Цените на петрола дълго време ще останат в много ниски диапазони".

Тя подчерта, че само пандемията или само ценовата война между Русия и Саудитска Арабия са достатъчни да разклатят енергийните пазари. "А ние сме свидетели на двете неща едновременно. Вирусът започна да изяжда търсенето от различните части на света. А Русия и Саудитска Арабия започнаха да изпомпват рекордни обеми петрол и се стигна до там, че той няма къде да бъде съхраняван".

Тя каза още, че във фокуса на пазарите тази седмица е срещата на върха на ЕС, на която се очаква да съгласува спасителния пакет за икономиката. "Най-важното за трейдърите е дали европейските лидери ще се договорят да има съвместни коронаоблигации".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tая като говори какви гримаси прави,абсолютно зомби.Рептилка.И каква е ползата на родината й от високия пост на тази-в България финансовата помощ за населението в кризата е най-ниска в целия свят вероятно.Даже в Африка ще има поне храна от държавата за най-засегнатите,тука не.Само кредити,и то само за някои
44
1
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
спрете да я давате тая про-каз.а... безродника се изказва за някогашната си Родина... плюя ти на тлъстото лице, получавай си заплатката от 80 хиляди долара на месец и не се явявай поне пред българите... молела се тя!!!
43
3
 
2
 
! Отговори
руските ти господари преди 4 години
Какво ти наредиха? - Да не носиш името на дядо Сталин и те преименуваха в кристал!
42
2
 
5
 
! Отговори
по чие решение си? преди 4 години
До дърта ***, Чиста проба съветско ***-***! На кого служиш? Кой те назначи? - КГБ-ДС.....
41
2
 
4
 
! Отговори
еврейско дело преди 4 години
До Mopcku_ Поразителна прилика на Короновируса с Кристалинка от МВФ! Не е случайно!
40
0
 
7
 
! Отговори
дърта комунистка преди 4 години
До Офф ,да се омитаАтеистка молитва пред сатаната!
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хихинауката е за славата а властта за простаците!
38
2
 
3
 
! Отговори
дърта курво, преди 4 години
До Еврейската БабичкаГледай си старините!В кой век живееш?
37
14
 
1
 
! Отговори
Може преди 4 години
Може само да завиждате на кариерата на Георгиева бе, смешковци. Я си стойте там в тинята...
36
15
 
3
 
! Отговори
Хихи преди 4 години
Не би било лошо злобарите, които подлайват тука, да се бяха образовали колкото Кр.Георгиева. Забелязал съм, че най-големите критикари, са и възможно най-неуки и примити.вни.
35
2
 
14
 
! Отговори
абе преди 4 години
започвам да пророкувам че масите народа дори в Америка скоро ще иска революция и нов строй по-близък до социализъма по-социален строй отколкото сегашната кофти демокрация дето е чиста проба капитализъм и лицемерие , то може би отдавна е дошко времето за револуция просто най-влиятелните капиталисти пускат вируси за да има народа враг който е различен от тях враг който ги омаломощава народа и го разсейва от истинското зло няколкото хипер богати еврейски клана дет управляват светъ
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли някое нарко.манче да ни отърве от тая?
33
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същата лъжкиня като Борисов че комунистите били зверове, но сега Борисов и Красталина са цвете и сега хората се и безработни и се заразиха и с корона. а 1 милион пенсионера без корона живеят по-зле и от кучетата и от бежанците.
32
6
 
6
 
! Отговори
Ко преди 4 години
Създайте съвместен проект на водещите лаборатории за търсене на ваксина заедно. Финансирайте ги мощно. Накрая ваксината да е обща. Каква е тая индивидуална надпревара? Уж целия свят е във война с един общ враг, а воюваме индивидуално.
31
4
 
20
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Молиш се, Сталинке, но на кой?
30
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тя като Горанов предлага само бързи заеми но тия заеми после трябва да се връщат с имоти и така хорат остават и без дом.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо нещо е казала Сталинка ...направо се развълнувах и не мога да спя ха-ха
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караконджули сме.
27
3
 
6
 
! Отговори
Таласъм преди 4 години
Още ли не спите бе, върколаци?И посред нощ ли се карате?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За такива най много се радвам как се провалиха.На цял свят казваха как да живее. Докато си лапаха парите. Не ми дреме дали е българка.

Спонсорирани публикации