Телескопът "Хъбъл" стана на 30 години, но е далеч от пенсия

Той изпрати обратно до Земята поредната красива снимка
24 апр 2020 21:00, Нели Христова
80
Телескопът "Хъбъл" стана на 30 години, но е далеч от пенсия
Снимка: БГНЕС

На този ден, преди 30 години, телескопът Хъбъл е изстрелян в Космоса. Вече три десетилетия той обикаля из най-красивите места на Вселената и ни дарява с красиви изображения, които някога е било немислимо дори и да си представим, че ще видим.

И за да отбележи годишнината си подобаващо, Хъбъл ни изпрати още една впечатляваща снимка. На нея се виждат мъглявините NGC 2014 и NGC 2020, които се намират на 163 хил. светлинни години от Земята, а астрономите я наричат "Космически риф", тъй като прилича на подводния свят.

"Наричат Хъбъл "телескопът на хората", тъй като той донесе "вселената на хората", казва Антоанета Нота пред BBC, която е част от мисията от самото й начало.

Първите три години от полета на Хъбъл не минават добре. Телескопът е заслепен и е нужно да бъде поправен в открития космос. "Но тогава видяхме, че хората не се отказват и учените са много изобретателни. Видяхме най-доброто от учените, които се обединиха с механиците, и най-накрая астронавтите, които се качиха горе, за да го поправят. Историята на Хъбъл показва, че може първо да се провалиш, но после да се възстановиш напълно от това", казва още Нота.

След като телескопът е поправен, той започва да изпраща впечатляващи изображения от космоса на планети, звезди и галактики. Според много истрономи, той е един от най-важните научни инструменти за човечеството. А въпреки че е на 30, Хъбъл е далеч от пенсия. НАСА и Европейската космическа агенция са категорични, че той ще продължава да работи, докато е продуктивен. А само за миналата година, данните, събрани от него, са помогнали на близо 1000 научни изследвания. 

Разбира се, учените следят изкъсо здравето на Хъбъл. За сега всичко на борда му работи добре, но през последните години стана ясно, че машината има ахилесова пета - шест жироскопа, които няколко пъти се развалят. За сега това не представлява голям проблем, тъй като телескопа може да оперира и само с един.

Това означава, че Хъбъл ще продължи работа и през следващите години. Неговият наследник James Webb Space Telescope ще бъде изстрелян в космоса следващата година. Но присъствието на по-модерна технология няма да направи Хъбъл ненужен, напротив - хоризонтът пред него даже ще се разшири. Двата телескопа ще се допълват, вместо да си пречат един на друг.

Преди Хъбъл да бъде изстрелян в космоса, ние не знаехме дали Вселената е на 10 милиарда години или на 20 милиарда години - сега, благодарение на него, знаем с точност - 13,8 милиарда години.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за 30 години не е открил нито едно живо биологично същество . Нашата всезнаеща и всевиждаща Преса ни информира , че извънземните обитават Витоша близо до София . Върнете телескопа за да документира това откритие .
36
0
 
0
 
! Отговори
знайко преди 3 години
До АнонименРазбраха, защото ги поканиха на рождения ден. Има снимки и свещички палиха и гасиха - за щастие... Та така...
35
0
 
0
 
! Отговори
знайко преди 3 години
До VО, "те" отдавна я показват и по *** медии тоже... Даже Барни Ръбъла, който джурка системите на ВСС и ги проверява с "бял хакер" също я има в главата си... Ама нали е тъмна и това е причината да не можем да я видим...
34
0
 
1
 
! Отговори
знайко преди 3 години
До незнайкоНе смеят - нали Земята е плоска, а на стъкления покрив звездите и слънцето са нарисувани с молив и цветни боички. Има едни малки джудженца, които само с това се занимават. Първо рисуват звездите, после ги трият и след това ги рисуват на друго място и затова на нас ни се струва, че се движат. Накрая хвърлят едно голямо одеало, за да си мислим, че е нощ, ама не НОЩ (като щаба), ами такава една тъмна, на която можеш да спиш спокойно...
33
1
 
2
 
! Отговори
Нема му нищо преди 3 години
нали е във вакуум, моята Лада е 50 години на улицата и още върви
32
2
 
2
 
! Отговори
незнайко преди 3 години
Защо не ни кажат на какво разстояние е телескопа от ЗЕМЯТА ?
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41 ТеоУби *** бе човек ! Ама така сам са смял, ама така сам са смял та паднах даже от стола
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обожавам фантастиката
29
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя телескоп ще излезе май нещо фалш като "кацането" на американците на Луната !
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брех каква прогресивна нация сме... всеки разбира от астрология и астро-физика :))) Невероятно! Евала.
27
4
 
13
 
! Отговори
Тео преди 3 години
"Вече три десетилетия той обикаля из най-красивите места на Вселената" ... стигнах до тук! Няма смисъл повече!
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Телескопчето само до 163 000 светлинни години ли стигнало? Все едно Вселената да е дълга 100 километра и телескопа да ни показва неща на 1 метър от нас. Муахахахааа.....Много бееее....цял един метър от 100 километра!
25
2
 
10
 
! Отговори
Николай преди 3 години
Хъбъл свърши много работа и още ще поработи но астрономите с нетърпение очакват изстрелването на новия телескоп на НАСА, носещ името на Джеймс Уеб. Изстрелването е насочено за 2021. Огледалото на новия телескоп е огромно в сравнение с това на Хъбъл - 6.5 м срещу 2.4 м и следователно ще може "вижда" по-надалече и с по-добра резолюция.
24
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как Хъбълчето дето достигнало едвам едва до 163 хиляди светлинни години, определя Вселената че е на 14 милиарда години? Хъбълчо, я кажи като сис толкова остро око кажи какво има след тези 14 милиарда светлинни години? Алф от Мелмак?Да ве *** у хамериканските смешници!То гащите не може си обуе , тръгнало да казва колко е дълга вселената.
23
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще ни баламосват с тези компютърни Анимации. Някой вярва ли че има телескоп който да снима в космоса. Я нека снимат земята от височината на която се намира телескопа. За да опровергаят теорията за плоската земя в която вярват все повече и повече хора. Да ама как да я снимат като няма такъв телескоп. С тия холивудски номерца бяха кацнали и на луната чак разходки си правеха. Но през 70-те години хората бяха наивни и тъ, пи и им се хванаха ама сега защо не отидат защото немогат.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Преди Хъбъл да бъде изстрелян в космоса, ние не знаехме дали Вселената е на 10 милиарда години или на 20 милиарда години - сега, благодарение на него, знаем с точност - 13,8 милиарда години."Винаги съм задавал въпроса...какво има след Вселената на мнооого мои учители , на много разбирачи по форумите, по улиците, на мноого писатели...и не могат да ми отговорят. Пак питам: Какво има пред тия 13, 8 светлинни години?
21
1
 
16
 
! Отговори
Спас преди 3 години
Само да уточня, телескопът не обикаля из космоса, още не можем да "обикаляме" из космоса, това не е като да си отидеш на село. Той е в орбита около Земята и бива насочван към въпросните "най-красиви места". Има и правописни грешки, но там сме безсилни.
20
5
 
0
 
! Отговори
V преди 3 години
Ми да покаже малко и ,,тъмната материя,, ве.За 30 години нито грам тъмна материя. А уж тя била 80 % от цялата материя .Що тъй ?Сумати пари пък няма тъмна снимка :)))
19
1
 
8
 
! Отговори
ined преди 3 години
Докато не стане на 65 може да се пенсионира само по болест
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31 АнонименТой неможе да те отнесе но коронавируса ще ти помогне

Спонсорирани публикации